Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 26 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 niesie, zabierz jej z gniazda jaja, uwarz albo usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] , daj niemowlęciu do zjedzenia, już odtąd O Ekonomice ChmielAteny_III 1754
1 niesie, zabierz iey z gniazda iaia, uwarz albo usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] , day niemowlęciu do ziedzenia, iuż odtąd O Ekonomice ChmielAteny_III 1754
2 z octem/ którą juszycą zowiesz/ a warz/ usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] Cibulę w maśle/ a przebij przez sito/ chleba CzerComp 1682
2 z octem/ ktorą iuszycą zowiesz/ á warz/ usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] Cibulę w máśle/ á przebiy przez śito/ chlebá CzerComp 1682
3 też Kruszkaociągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymże maśle usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / i przyrumień/ ułóż potym na pułmisku grzanki/ CzerComp 1682
3 też Kruszkáoćiągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymze máśle usmáż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / y przyrumień/ vłoż potym pułmisku grzanki/ CzerComp 1682
4 Cebule/ i pietruszki/ osiekaj bardzo drobno/ a usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] w Oliwie albo maśle/ przetrzyj przez sito/ zmieszaj CzerComp 1682
4 Cebule/ y pietruszki/ ośiekay bárdzo drobno/ á vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] w Oliwie albo maśle/ przetrzyi przez śito/ zmieszay CzerComp 1682
5 z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / a to mieso z Karpia odjąwszy i od kości CzerComp 1682
5 z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / á to mieso z Kárpiá odiąwszy y od kośći CzerComp 1682
6 usiekaj drobno surowo; drugiego karpia do tego przyłozywszy; usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule CzerComp 1682
6 vśiekay drobno surowo; drugieg^o^ karpiá do tego przyłozywszy; vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule CzerComp 1682
7 Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę CzerComp 1682
7 Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę CzerComp 1682
8 / przywarz/ a daj; głowę z tego Karpia usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / i mleczu kawałki odtretuj/ a zmieszaj z Bigoskiem CzerComp 1682
8 / przywarz/ a day; głowe z tego Karpia vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] / y mleczu kawałki odtretuy/ a zmieszay z Bigoskiem CzerComp 1682
9 Drugi. XCVI. Smażone Ryby z Cebulą. Ryby usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] zwyczajnie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleju CzerComp 1682
9 Drugi. XCVI. Smáżone Ryby z Cebulą. Ryby vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] zwyczáynie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleiu CzerComp 1682
10 Maśle/ Oliwie/ Oleju/ cebule nakraj drobno/ usmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] w Oliwie albo maśle/ wlej Wina/ Octu winnego CzerComp 1682
10 Maśle/ Oliwie/ Oleiu/ cebule nákray drobno/ vsmaż [usmażyć:impt:sg:sec:perf] w Oliwie albo maśle/ wley Wina/ Octu winnego CzerComp 1682