, albo trzy letnie: a starsze tylko na lekarstwo ma być zażywane. Żółtawe jest zbyt gorące; zdrowsze i lepsze jest zielonawego koloru i białawego, Wino jeśli chcesz komu od pieluszek obrzydzić, ten podaje sekret Iarcas. Uważaj pilno, gdzie sowa gniezdzi się, i niesie, zabierz jej z gniazda jaja, uwarz albo usmaż, daj niemowlęciu do zjedzenia, już odtąd O Ekonomice, mianowicie o Winie.
wina niesk osztuje. Żeby się zaś, kto nie upił, aż do stracenia refleksyj, pierwszy sekret moderacja w napoju. Drugi ten, niech kozie pluca z zie upieczone, piaństwa wgłowie nie uczuje, choćby był nie wiem w jak
, albo trzy letnie: á starsze tylko na lekarstwo ma bydź zażywane. Zołtawe iest zbyt gorące; zdrowsze y lepsze iest zielonawego koloru y białawego, Wino ieśli chcesz komu od pieluszek obrzydzić, ten podaie sekret Iarcas. Uważay pilno, gdzie sowa gniezdzi się, y niesie, zabierz iey z gniazda iaia, uwarz albo usmaż, day niemowlęciu do ziedzenia, iuż odtąd O Ekonomice, mianowicie o Winie.
wina niesk osztuie. Zeby się zaś, kto nie upił, aż do stracenia reflexyi, pierwszy sekret moderacya w napoiu. Drugi ten, niech kozie pluca z zie upieczone, piaństwa wgłowie nie uczuie, chocby był nie wiem w iak
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 494
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
młodą/ albo Zajączka/ albo cokolwiek młodego bijesz spuść juszycę tak: Weźmiej Octu/ dobrego zgrzej/ juszyce albo krew te co żywego bijesz/ spuść na ten Ocet a mieszaj/ te zaś materią mięśną porąbawszy/ albo rozebrawszy dowarz/ i odbierz/ wlej tę krew z octem/ którą juszycą zowiesz/ a warz/ usmaż Cibulę w maśle/ a przebij przez sito/ chleba żytnego trochę/ przydaj Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Goździków/ Soku Wiśniowego/ przywarz/ Soli nieprzepominając/ daj lubo gorąco/ lubo na zimno. Sta Potraw Mięśnych. VII. Potrawa czarno gotowana z Powidłami.
JElenia/ lubo Daniela/
młodą/ albo Záiączká/ álbo cokolwiek młodego biiesz spuść iuszycę ták: Weźmiey Octu/ dobrego zgrzey/ iuszyce álbo krew te co żywego biiesz/ spuść na ten Ocet á mieszay/ te záś máteryą mięśną porąbawszy/ álbo rozebrawszy dowarz/ y odbierz/ wley tę krew z octem/ ktorą iuszycą zowiesz/ á warz/ usmaż Cibulę w máśle/ á przebiy przez śito/ chlebá żytnego trochę/ przyday Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Gozdźikow/ Soku Wiśniowego/ przywarz/ Soli nieprzepomináiąc/ day lubo goraco/ lubo ná źimno. Stá Potraw Mięśnych. VII. Potráwá czarno gotowána z Powidłámi.
IEleniá/ lubo Dániela/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Weźmij Kruszka Cielece/ odwarz zasoliwszy/ cześć jedne tych Kruszek odwarzonych usiekaj drobno/ nakraj grzanek z białego chleba rubo/ które w pół przekrawając/ nakładaj tymi Kruszkami siekanemi/ do których przydasz żółtek z Jajec/ maczaj grzanki/ a puszczaj na gorące masło/ drugie też Kruszkaociągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymże maśle usmaż/ i przyrumień/ ułóż potym na pułmisku grzanki/ a kruszka na wierzch/ i wiążkę pietruszki warzonej rozłoż/ nalej rosołem dobrym/ włóż masła płokanego/ a nakrii/ warz na pułmisku/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Sta Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniata.
Weźmij Cielęciny/ albo kapłona/ ociągnij/ odbierz
Weźmiy Kruszká Cielece/ odwarz zásoliwszy/ cześć iedne tych Kruszek odwárzonych uśiekay drobno/ nákray grzanek z białego chlebá rubo/ ktore w puł przekrawáiąc/ nákłáday tymi Kruszkámi śiekanemi/ do ktorych przydasz żołtek z Iáiec/ maczay grzanki/ á puszczay ná gorące másło/ drugie też Kruszkáoćiągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymze máśle usmáż/ y przyrumień/ vłoż potym ná pułmisku grzanki/ á kruszká ná wierzch/ y wiążkę pietruszki wárzoney rozłoż/ náley rosołem dobrym/ włoż másłá płokánego/ á nákriy/ warz ná pułmisku/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Stá Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniátá.
Weźmiy Cielęćiny/ álbo kápłoná/ oćiągniy/ odbierz
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rozpal soli barzo gorąco/ potrząsaj Szczukę Rysowaną/ a w piecu gorącym albo przed ogniem trochę przypiecz. Sta Potraw Rybnych II. Łosoś z Juszycą czarno.
Gdy rysujesz Lososia/ wybierz z niego krew/ którą jeżeli się spiekła/ rozsiekaj a octem winnym rozpuść/ weźmij Cebule/ i pietruszki/ osiekaj bardzo drobno/ a usmaż w Oliwie albo maśle/ przetrzyj przez sito/ zmieszaj z octem i z Juszycą/ weźmij kilka dzwon Lososia/ pokraj wstuczki małe/ włóż wto wszytko /daj Soli/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ przywarz/ a daj na Stół. Tak też Jesiotra i Czeczugę gotuj. III. Jesiotr.
Weźmi
rospal soli barzo goraco/ potrząsay Szczukę Rysowáną/ á w piecu gorącym álbo przed ogniem trochę przypiecz. Stá Potraw Rybnych II. Łosoś z Iuszycą czarno.
Gdy rysuiesz Losośiá/ wybierz z niego krew/ ktorą ieżeli się zpiekła/ rozśiekay a octem winnym rospuść/ weźmiy Cebule/ y pietruszki/ ośiekay bárdzo drobno/ á vsmaż w Oliwie albo maśle/ przetrzyi przez śito/ zmieszay z octem y z Iuszycą/ weźmiy kilka dzwon Losośia/ pokráy wstuczki małe/ włoż wto wszytko /day Soli/ Wina/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ przywarz/ á day na Stoł. Ták też Ieśiotra y Czeczugę gotuy. III. Ieśiotr.
Weźmi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 47
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ albo w maśle. Włóż tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij skorę z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż/ a to mieso z Karpia odjąwszy i od kości usiekaj drobno surowo; drugiego karpia do tego przyłozywszy; usmaż tę siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno siekanej; pieczonej albo smażonej; daj Rożenków drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu i trochę tartego chleba zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę
/ albo w maśle. Włoż tego Karpiá ná misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy skorę z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż/ á to mieso z Kárpiá odiąwszy y od kośći vśiekay drobno surowo; drugieg^o^ karpiá do tego przyłozywszy; vsmaż tę śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno śiekaney; pieczoney albo smáżoney; day Rożenkow drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu y trochę tártego chlebá zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij skorę z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż/ a to mieso z Karpia odjąwszy i od kości usiekaj drobno surowo; drugiego karpia do tego przyłozywszy; usmaż tę siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno siekanej; pieczonej albo smażonej; daj Rożenków drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu i trochę tartego chleba zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Karpiową/ miej brytwannę glinianą; wlej Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Karp; włóż w Brytwanne Karpia nałożonego
rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy skorę z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż/ á to mieso z Kárpiá odiąwszy y od kośći vśiekay drobno surowo; drugieg^o^ karpiá do tego przyłozywszy; vsmaż tę śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno śiekaney; pieczoney albo smáżoney; day Rożenkow drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu y trochę tártego chlebá zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Kárpiową/ miey brytwannę gliniáną; wley Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Kárp; włoż w Brytwanne Kárpiá náłożonego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wlej wina. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a daj całkiem na misę. Rozdział Drugi XLV. Karp z Juszycą,
Wypuść z kilku Karpi żywych na Ocet winny Juszycę/ albo krew/ oczesanego Karpia we dzwona porąb; Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż/ a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę ociąganego trochę w oliwie albo maśle/ wlej to Cebulę/ Juszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ przywarz/ a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek Karpiowy.
Zdejmij skorę z Karpia surowego/ mięso odbierz/ usiekaj/ Cebule pieczonej
wley winá. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a day całkiem na misę. Rozdźiał Drugi XLV. Kárp z Iuszycą,
Wypuść z kilku Kárpi żywych ná Ocet winny Iuszycę/ álbo krew/ oczesanego Kárpia we dzwona porąb; Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż/ a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę oćiągánego trochę w oliwie albo maśle/ wley to Cebulę/ Iuszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ przywarz/ a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek Kárpiowy.
Zdeymiy skorę z Kárpia surowego/ mięso odbierz/ vśiekay/ Cebule pieczoney
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Karpia surowego/ mięso odbierz/ usiekaj/ Cebule pieczonej usiekaj/ zmieszaj to społem/ włóż w rynkę/ wlej Oliwy/ albo masła niesłonego/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj; głowę z tego Karpia usmaż/ i mleczu kawałki odtretuj/ a zmieszaj z Bigoskiem/ i daj na Stół. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie dobrym zasoliwszy/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/
Kárpia surowego/ mięso odbierz/ vśiekay/ Cebule pieczoney vsiekay/ zmieszay to społem/ włoż w rynkę/ wley Oliwy/ albo másła niesłonego/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day; głowe z tego Karpia vsmaż/ y mleczu kawałki odtretuy/ a zmieszay z Bigoskiem/ y day ná Stoł. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie dobrym zásoliwszy/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. XCV. Ryby smażone z Chrząnem.
Usmażywszy Ryby/ miej Chrzon wierciany/ do którego uwierć Migdałów i zmieszaj z Chrzanem/ wlej Octu winnego/ soli i kwiatu/ przywarz/ i polej rybę/ a daj na stół; możesz też nie przywarzając dać. Rozdział Drugi. XCVI. Smażone Ryby z Cebulą.
Ryby usmaż zwyczajnie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleju/ cebule nakraj drobno/ usmaż w Oliwie albo maśle/ wlej Wina/ Octu winnego/ Szafranu/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ jeżeli chcesz i wielkich/ i słodkości/ przywarz a polej smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Utłuczony na klocu Stokwisz/ namoczysz
. XCV. Ryby smáżone z Chrząnem.
Vsmáżywszy Ryby/ miey Chrzon wierćiány/ do ktorego vwierć Migdałow y zmieszay z Chrzanem/ wley Octu winnego/ soli y kwiatu/ przywarz/ y poley rybę/ á day na stoł; możesz też nie przywarzaiąc dać. Rozdźiał Drugi. XCVI. Smáżone Ryby z Cebulą.
Ryby vsmaż zwyczáynie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleiu/ cebule nákray drobno/ vsmaż w Oliwie albo maśle/ wley Wina/ Octu winnego/ Szafranu/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ ieżeli chcesz y wielkich/ y słodkośći/ przywarz á poley smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Vtłuczony ná klocu Stokwisz/ námoczysz
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 66
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
którego uwierć Migdałów i zmieszaj z Chrzanem/ wlej Octu winnego/ soli i kwiatu/ przywarz/ i polej rybę/ a daj na stół; możesz też nie przywarzając dać. Rozdział Drugi. XCVI. Smażone Ryby z Cebulą.
Ryby usmaż zwyczajnie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleju/ cebule nakraj drobno/ usmaż w Oliwie albo maśle/ wlej Wina/ Octu winnego/ Szafranu/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ jeżeli chcesz i wielkich/ i słodkości/ przywarz a polej smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Utłuczony na klocu Stokwisz/ namoczysz wługu/ z popiołu a wody zrobionym/ a potym w wodzie zimnej az do
ktorego vwierć Migdałow y zmieszay z Chrzanem/ wley Octu winnego/ soli y kwiatu/ przywarz/ y poley rybę/ á day na stoł; możesz też nie przywarzaiąc dać. Rozdźiał Drugi. XCVI. Smáżone Ryby z Cebulą.
Ryby vsmaż zwyczáynie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleiu/ cebule nákray drobno/ vsmaż w Oliwie albo maśle/ wley Wina/ Octu winnego/ Szafranu/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ ieżeli chcesz y wielkich/ y słodkośći/ przywarz á poley smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Vtłuczony ná klocu Stokwisz/ námoczysz wługu/ z popiołu á wody zrobionym/ á potym w wodźie źimney az do
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 66
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682