Moździerzu/ oczesaną Rybę zrysuj/ i skraj we dzwona/ wloż w kociełek albo rynkę/ wlej wody/ zasol według smaku/ Oliwy albo Masła dobrego/ pieprzu/ i Kwiatu/ wysadz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXVIII. Ryby z Sałatą.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno skraj/ Sałatę uszatkuj/ ułóz/ wlej wody/ soli/ Masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Kwiatu/ podsadz a daj na Stół. XXIX. Ryby z Szczawiem także.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno ukraj/ włóż w kociełek albo rynkę/ wkraj Szczawiu/ wlej wody/ soli/ pieprzu/ kwiatu/ przywarz/ a daj
Mozdźierzu/ oczesaną Rybę zrysuy/ y skray we dzwoná/ wloż w koćiełek álbo rynkę/ wley wody/ zásol według smaku/ Oliwy albo Masłá dobrego/ pieprzu/ y Kwiátu/ wysadz/ á day ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXVIII. Ryby z Sáłatą.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno zkráy/ Sáłatę vszátkuy/ vłoz/ wley wody/ soli/ Másłá albo Oliwy/ Pieprzu/ Kwiátu/ podsadz á day ná Stoł. XXIX. Ryby z Szczawiem tákże.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno vkráy/ włoż w kociełek albo rynkę/ wkray Szczawiu/ wley wody/ soli/ pieprzu/ kwiátu/ przywarz/ á day
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 52
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682