potrawy prawie wszytkie/ niechę ich specyfikować/ i onemi zatrudniać/
Zem tedy trzema Sty potraw Stół obiecał wystawić/ ale jakom zawsze w wielkiej miał obserwancije abundantiam/ którąmem nigdy żadnego nie urażył/ jak i teraz rozumiem/ lubom tu nad Sto przyczynił dziesięć potraw/ i tyle Kondymentów do pieczystego/ nikomu nie uszczerbie Szpizarnie/ zawsze bowiem melius abundare quám deficere. Sekret Pierwszy Kuchmistrzowski. Kapłon całkiem w Flasie.
Weźmij Kapłona dworowego/ ochędoż pieknei/ zdejmij skore zniego całkiem/ tak ostróżnie żebyś dziury najmniejszej nie uczynił/ a członki/ z których się skora zdjąć niemoże poprzerzynaj/ żeby przyskorze zostaly/ włóż tę skorę w
potrawy prawie wszytkie/ niechę ich specyfikować/ y onemi zatrudniać/
Zem tedy trzemá Sty potraw Stoł obiecał wystáwić/ ále iákom záwsze w wielkiey miał obserwánciye abundantiam/ ktorąmem nigdy żadnego nie uráżił/ iák y teraz rozumiem/ lubom tu nád Sto przyczynił dźieśięć potraw/ y tyle Condimentow do pieczystego/ nikomu nie uszczerbie Szpizárnie/ záwsze bowiem melius abundare quám deficere. Sekret Pierwszy Kuchmistrzowski. Kápłon całkiem w Fláśie.
Weźmiy Kápłoná dworowego/ ochędoż pieknei/ zdeymiy skore zniego całkiem/ ták ostrożnie żebyś dźiury naymnieyszey nie uczynił/ á członki/ z ktorych się skorá zdiąć niemoże poprzerzynay/ żeby przyskorze zostály/ włoż tę skorę w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 44
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682