się pokaże kolor biały, nazajutrz inakszy. Jeśli chcesz te cętki małe mieć czarne, smażyć potrzeba dłużej tę materią, w naczyniu glinianym, polewanym. Co robić, byś miał złote Pismo.
Wziąć soku z świżego szafranu, albo suchego tłuczonego, i aurypigmentu farby, byle był jasny, obojga po równej części, uwierć ją z żołcią kozlą ale lepiej z szczupakową, wstaw w naczyniu szklanym w gnój koński na dni kilka, będzie farba jak złoto: Jak Kości i drzewo ufarbować?
Weź bardzo mocnego octu, wlej w szklane naczynie, przydaj opiłków miedzi, koperwasu Rzymskiego, hałunu, gryszpanu, każdego ile potrzeba. Zmieszać to i postawić
się pokaże kolor biały, názaiutrz inakszy. Ieśli chcesz te cętki małe mieć czarne, smażyć potrzeba dłużey tę materyą, w naczyniu glinianym, polewanym. Co robić, byś miał złote Pismo.
Wziąć soku z swiżego szafranu, albo suchego tłuczonego, y auripigmentu farby, byle był iasny, oboyga po rowney części, uwierć ią z żołcią kozlą ale lepiey z szczupakową, wstaw w naczyniu szklanym w gnoy koński ná dni kilka, będzie fárba iak złoto: Iak Kości y drzewo ufarbować?
Weź bárdzo mocnego octu, wley w szklane naczynie, przyday opiłkow miedzi, koperwasu Rzymskiego, hałunu, gryszpanu, każdego ile potrzebá. Zmieszać to y postáwic
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 507
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
Mieśną/ obłóz Pierożkami/ zalej rosołem/ a daj gorąco na stół. XXXVI. Potrawa z Rakami z Sardellami.
WEźmij Kapłona albo Gołembi/ albo cielęciny/ ociągnij/ odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmij Raków odbierz na bigosek/ odwarżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włóż masła dobrego wymocz Sardelle/ uwierć albo drobno pokraj/ wlej rosolu/ i wina/ Kwiatu i Pieprzu/ przywarz/ a daj gorąco na stół. Pietruszki/ i Cebule drobno usiekanej przydawszy. Toż o samym Bigosku Rakowym rozamiej. XXXVII. Potrawa z Rakami, albo Bigoskiem Rakowym.
WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Golembi/ wymocz/ ociągnij
Mieśną/ obłoz Pierożkami/ zaley rosołem/ a day gorąco na stoł. XXXVI. Potrawá z Rákámi z Sárdellámi.
WEźmiy Kápłoná albo Gołembi/ álbo ćielęćiny/ oćiągniy/ odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmiy Rákow odbierz na bigosek/ odwárżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włoż masłá dobrego wymocz Sárdelle/ vwierć álbo drobno pokray/ wley rosolu/ y winá/ Kwiátu y Pieprzu/ przywarz/ a day gorąco ná stoł. Pietruszki/ y Cebule drobno vśiekaney przydawszy. Toż o sámym Bigosku Rákowym rozamiey. XXXVII. Potráwá z Rákámi, álbo Bigoskiem Rákowym.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cielęćiny/ álbo Golembi/ wymocz/ oćiągniy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 23
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
a gdy się usmaży/ pżzydaj Czosnku/ albo pieprzu i gałki/ daj gorąco na stół/ polawszy tym Saporem/ a Sadła nie dawaj. Potrawa osobliwie Baranek z Czosnkiem.
Weźmij którąkolwiek część Baranka/ albo Skopowiny/ porąb/ ociągnij na węglu/ włóż w Rynkę/ przydaj masła niemało/ soli według smaku/ Czosnku uwierć nie mało/ włóz/ rozpuść rosołem/ a dowarzywszy daj na stół/ możesz też Cytrynę wycisnąć jeżeli chcesz/ albo Octu winnego mocnego trochę przydać. Rozdział Pierwszy LX. Kapłon z Grząnkami chleba białego.
Weźmij Kapłona dobrego/ wymoczonego/ uwarz całkiem w rosole/ zasoliwszy/ masła i pietruszki przydasz/ nakraj z białego
á gdy się usmaży/ pżzyday Czosnku/ álbo pieprzu y gałki/ day gorąco na stoł/ polawszy tym Sáporem/ á Sádłá nie daway. Potráwá osobliwie Báránek z Czosnkiem.
Weźmiy ktorąkolwiek część Báranká/ álbo Skopowiny/ porąb/ oćiągniy ná węglu/ włoż w Rynkę/ przyday másłá niemáło/ soli według smáku/ Czosnku vwierć nie máło/ włoz/ rospuść rosołem/ a dowárzywszy day ná stoł/ możesz też Cytrynę wyćisnąć ieżeli chcesz/ álbo Octu winnego mocnego trochę przydáć. Rozdźiał Pierwszy LX. Kápłon z Grząnkámi chlebá białego.
Weźmiy Kápłoná dobrego/ wymoczonego/ uwarz całkiem w rosole/ zasoliwszy/ másłá y pietruszki przydasz/ nákray z białego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 27
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
cielęciny/ wymocz/ rozbierz/ wstaw ociągnij/ a obrawszy pięknie/ zalej rosołem/ włóż masła/ pietruszki/ i Kwiatu zasol/ warz/ Weźmij Jajec uwarz twardo/ obłup/ ociągnij w maśle gorącym/ naśpikuj słoniną dobrą drobno/ znowu śpikowane w maśle przyrumień/ a wybrawszy z masła/ porazkrawaj na poły/ żółtki uwierć/ rozpuść te żółtki tym rosołem/ w którym materia mięśna wrzała/ przywarz/ wyłóż potrawę na pułmisek/ do której daj Pieprzu i Imbieru i Kwiatu/ i Jajcami śpikowanemi obsączaj. Sta Potraw Mięśnych. LXXIX. Ptaki różne, Cietrzewie, Gluszcze, etc.
Weźmij ptaka/ ochędoż/ jeżeli świeży niepłocz/ ociągnij
ćielęćiny/ wymocz/ rozbierz/ wstaw oćiągniy/ á obrawszy pieknie/ záley rosołem/ włoż másłá/ pietruszki/ y Kwiátu zásol/ warz/ Weźmiy Iáiec uwarz twárdo/ obłup/ oćiągniy w máśle gorącym/ náśpikuy słoniną dobrą drobno/ znowu śpikowáne w máśle przyrumień/ á wybráwszy z másła/ porazkraway ná poły/ żołtki vwierć/ rospuść te żołtki tym rosołem/ w ktorym máterya mięśna wrzáłá/ przywarz/ wyłoż potráwę ná pułmisek/ do ktorey day Pieprzu y Imbieru y Kwiátu/ y Iáycami śpikowanemi obsączay. Stá Potraw Mięśnych. LXXIX. Ptaki rożne, Cietrzewie, Gluszcze, etc.
Weźmiy ptaká/ ochędoż/ ieżeli świeży niepłocz/ oćiągniy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 32
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Limonią/ Oliwę/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj na stół. Rozdział Pierwszy, LXXXIV. Inaczej.
Wlej Octu/ Cukru Rożenków obojga/ pieprzu Imbieru/ Cynamonu/ przywarz/ a daj na Stół. LXXXV. Kapłon z Chrząnem:
Kapłona wieźmij/ albo Gęś/ odpiecz/ rozbierz Chrztan/ nakrajawszy dobrze uwierć/ jako masło/ śmietaca gęsta octem winnem rozpuść/ włóz masła/ kwiatu przywarz a daj gorąco na Stół. LXXXVI. Potrawa z Jabłkami.
Kapłona weźmij albo Gęś/ albo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Jabłek nakraj wstaw w garncu społem/ włóz masła/ rosołu/ warż przydaj Rożenków drobnych/ Cukru
Limonią/ Oliwę/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day ná stoł. Rozdźiał Pierwszy, LXXXIV. Ináczey.
Wley Octu/ Cukru Rożenkow oboygá/ pieprzu Imbieru/ Cynámonu/ przywarz/ á day ná Stoł. LXXXV. Kápłon z Chrząnem:
Kápłona wieźmiy/ albo Gęś/ odpiecz/ rozbierz Chrztan/ nákráiáwszy dobrze vwierć/ iáko masło/ smietáca gęsta octem winnem rospuść/ włoz masła/ kwiatu przywarz a day gorąco ná Stoł. LXXXVI. Potráwa z Iábłkámi.
Kápłoná weźmiy álbo Gęś/ álbo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Iábłek nakray wstaw w gárncu społem/ włoz masła/ rosołu/ warż przyday Rożenkow drobnych/ Cukru
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 34
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Kminu tartego/ przywarz/ a daj ciepło: możesz też kwiatu przydać/ i wycisnąć Cytrynę/ XCII. Kurczę z Wątrobką.
Weźmij Kurczę/ ociągnij w rosole/ rozbierz/ włóż w Garnuszek/ wkraj pietruszki drobno/ nacedz rosołem/ włóż masła/ i wątrobek z kilku Kurcząt/ a gdy dowiera/ wyimiej wątrobki/ uwierć w donicy/ rozpuść tym rosołem/ wlej w kurczę przywarz/ przyawszy trochę Pieprzu i kwiatu. XCIII, Potrawa z Animellami.
Weźmij Kurczę/ albo Cielęciny/ mostku drobno porąbanego ociągnij w rosole/ odbierz/ nalej rosołem/ wkraj pietruszki i masła/ Animelli włóż niemało/ które mleczkiem cielęcym zowią/ a gdy dowiera/
Kminu tartego/ przywarz/ á day ćiepło: możesz też kwiatu przydać/ y wyćisnąć Cytrynę/ XCII. Kurczę z Wątrobką.
Weźmiy Kurczę/ ociągniy w rosole/ rozbierz/ włoż w Garnuszek/ wkray pietruszki drobno/ nácedz rosołem/ włoż másłá/ y wątrobek z kilku Kurcząt/ á gdy dowiera/ wyimiey wątrobki/ vwierć w donicy/ rospuść tym rosołem/ wley w kurczę przywarz/ przyawszy trochę Pieprzu y kwiatu. XCIII, Potráwá z Animellámi.
Weźmiy Kurczę/ álbo Cielęćiny/ mostku drobno porąbánego oćiągniy w rosole/ odbierz/ naley rosołem/ wkráy pietruszki y másłá/ Animelli włoż niemało/ ktore mleczkiem ćielęcym zowią/ á gdy dowiera/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 35
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tym rosołem/ wlej w kurczę przywarz/ przyawszy trochę Pieprzu i kwiatu. XCIII, Potrawa z Animellami.
Weźmij Kurczę/ albo Cielęciny/ mostku drobno porąbanego ociągnij w rosole/ odbierz/ nalej rosołem/ wkraj pietruszki i masła/ Animelli włóż niemało/ które mleczkiem cielęcym zowią/ a gdy dowiera/ weźmij to mleczko/ uwierć w donicy/ włóż w rosół/ włóż kwiatu/ przywarz/ a daj gorąco na Stół. Możesz też Cytrynę wycisnąć jeżeli chcesz/ XCIV. Potrawa Włoska.
Weźmij Cielęciny/ albo Kurczę/ albo Kapłona gotuj na kształt rosołu/ lubo całkiem/ lubo rozbierany/ jako chcesz? a odebrawszy nalej rosołem/ i masła włóż
tym rosołem/ wley w kurczę przywarz/ przyawszy trochę Pieprzu y kwiatu. XCIII, Potráwá z Animellámi.
Weźmiy Kurczę/ álbo Cielęćiny/ mostku drobno porąbánego oćiągniy w rosole/ odbierz/ naley rosołem/ wkráy pietruszki y másłá/ Animelli włoż niemało/ ktore mleczkiem ćielęcym zowią/ á gdy dowiera/ weźmiy to mleczko/ vwierć w donicy/ włoż w rosoł/ włoż kwiatu/ przywarz/ á dáy gorąco ná Stoł. Możesz też Cytrynę wyćisnąć ieżeli chcesz/ XCIV. Potráwá Włoská.
Weźmiy Cielęćiny/ albo Kurczę/ álbo Kápłoná gotuy ná kształt rosołu/ lubo całkiem/ lubo rozbierány/ iako chcesz? á odebrawszy naley rosołem/ y masła włoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 35
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ ile potrzeba/ rozpuść tym rosołem/ a jeżeli chcesz nakładź szczawiu/ i kwiatu/ przywarzaj mieszając. Materią wzwyż mianowanym sposobem ułóz na Misie/ podł[...] żywszy grzanek/ Animelle i Figatelki/ włóż na wierzch/ zalej/ a daj gorąco na Stół. Drugi sposób zabielanego Saporu.
Weźmij Jajec/ uwarz żółtki/ uwierć dobrze/ rozpuść rosołem wzwyż mianowanym/ przydaj Pieprzu/ Goździków, Gałki/ przywarz/ a zalej gorąco. ADDyTAMENT Trzeci sposób zabielanego Saporu.
Weźmij rosołu/ Octu winnego/ Cukru/ masła płokanego/ Rożenków obojga/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ Limonij/ Żółtków Jajecznych rożbij/ zmieszaj to społem/ przywarz/ zalej/
/ ile potrzeba/ rospuść tym rosołem/ á ieżeli chcesz nákłádź szczawiu/ y kwiátu/ przywarzay mieszaiąc. Máteryą wzwyż miánowánym sposobem vłoz ná Miśie/ podł[...] żywszy grzanek/ Animelle y Figátelki/ włoż na wierzch/ záley/ á dáy gorąco ná Stoł. Drugi sposob zábielánego Sáporu.
Weźmiy Iáiec/ vwarz żołtki/ vwierć dobrze/ rospuść rosołem wzwysz mianowanym/ przyday Pieprzu/ Gozdźikow, Gałki/ przywarz/ á zaley gorąco. ADDITAMENT Trzeći sposob zábielánego Saporu.
Weźmiy rosołu/ Octu winnego/ Cukru/ másła płokanego/ Rożenkow oboygá/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ Limoniy/ Zołtkow Iáiecznych rożbiy/ zmieszay to społem/ przywarz/ záley/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 38
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Serwetę/ żasol dobrze/ warz w winie/ a gdy uwre/ daj na zimno/ potrząsnąwszy zielonością. IX. Marynata Mięśna.
Bazantów weźmij/ albo Jarząbków/ albo Kurpatw/ albo Przepiórek/ kaczek dzikich/ albo Gęsi dzikich/ albo Cyranek ochędoż/ upiecz dobrze/ nasol według smaku. Weźmij Czosnku niemało/ uwierć jako masło rozpuść Octem winnym/ wlej Oliwy i soli i Rozmarynu/ przywarz/ a wychłodziwszy/ ułożoną materią w Jaszczu pieczoną zalej/ chowaj na zimno. ADDyTAMENT X. Potrawa na zimno.
Kapłona weźmij/ lubo cielęcą pieczenią/ lubo Wołową/ na spiku/ rubą słoniną przez srzodek/ a namocz w Occie winnym/
Serwetę/ żásol dobrze/ warz w winie/ á gdy vwre/ dáy ná źimno/ potrząsnąwszy źielonośćią. IX. Márynátá Mięśna.
Bázántow weźmiy/ álbo Iárząbkow/ álbo Kurpátw/ álbo Przepiorek/ káczek dźikich/ álbo Gęśi dźikich/ álbo Cyránek ochędoż/ upiecz dobrze/ násol według smáku. Weźmiy Czosnku niemało/ vwierć iáko másło rospuść Octem winnym/ wley Oliwy y soli y Rozmárynu/ przywarz/ á wychłodźiwszy/ vłożoną máteryą w Iaszczu pieczoną zaley/ choway ná źimno. ADDITAMENT X. Potráwa ná źimno.
Kápłoná weźmiy/ lubo ćielęcą pieczenią/ lubo Wołową/ ná spiku/ rubą słoniną przez srzodek/ á námocz w Oććie winnym/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 42
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Gałki/ kładź w nakrawane/ daj gorąco. Tak Bażanty/ Jarząbki/ kuropatwy/ Dropie/ cielęce pieczenie/ i cokolwiek chcesz. Drugi Codyment.
Cebule sarowej usiec a i/ tak drobno jako mak/ zmieszaj z młodym Masłem/ Pieprzem/ kładź w nakrawane gorące pieczyste/ a daj gorąco. Trzeci Kondyment.
Czosnku uwierć niemalo jako masło/ zmieszaj z miodem/ masłem/ w nakrawanego Kapłona albo co inszego/ kładź/ a daj na stół. KondyMENTA Czwarty Codyment.
Gorczyce czarnej uwierć/ przywarz z octem winnym/ zmieszaj z masłem dobrym/ w nakrawane gorące pieczyste kładź/ a a daj gorąco na Stół. Piąty Kondyment.
Limonią dobrą
Gałki/ kłádź w nákráwáne/ day goraco. Ták Bażanty/ Iarząbki/ kuropátwy/ Dropie/ cielęce pieczenie/ y cokolwiek chcesz. Drugi Codiment.
Cebule sarowey vśiec a y/ ták drobno iáko mák/ zmieszay z młodym Masłem/ Pieprzem/ kłádź w nákráwáne gorące pieczyste/ á day gorąco. Trzeći Condiment.
Czosnku vwierć niemálo iáko másło/ zmieszáy z miodem/ másłem/ w nákrawánego Kápłoná álbo co inszego/ kłádź/ á day na stoł. CONDIMENTA Czwarty Codiment.
Gorczyce czarney vwierć/ przywarz z octem winnym/ zmieszáy z masłem dobrym/ w nákráwáne gorące pieczyste kładź/ á a day gorąco ná Stoł. Piąty Condiment.
Limonią dobrą
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 42
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682