sposób doświadczenia w każdej wodzie cieplicznej/ materii albo minerej. Drugi sposób jest łatwy także/ jako i pierwszy. Wziąć także wody garniec/ i postawić ją na słońcu/ albo też jeśli dni chłodne są/ wizbie ciepłej/ i nie nakrywać onej niczym/ niechże tak stoi przez dni kilkanaście/ aby tak wietrzała: potym jeśli wywietrzeje ona woda/ że nie będzie czuć ani zapachu/ ani smaku żadnego; także sądź jako i pierwej o tej wodzie: a to co upadnie na dno i ustoi się/ tedyć pokaże jakową materią albo minerę ma w sobie woda. Jednakże oba te sposoby nie są tak doskonale i dostateczne/
sposob doświádcżenia w káżdey wodźie ćieplicżney/ máteriey álbo minerey. Drugi sposob iest łatwy także/ iáko y pierwszy. Wźiąć także wody gárniec/ y postáwić ią ná słońcu/ álbo też iesli dni chłodne są/ wizbie ćiepłey/ y nie nákrywáć oney nicżym/ niechże tak stoi przez dni kilkánaśćie/ áby ták wietrzáłá: potym iesli wywietrzeie oná wodá/ że nie będźie cżuć ani zapáchu/ áni smáku żadnego; tákże sądź iáko y pierwey o tey wodźie: á to co vpádnie ná dno y vstoi się/ tedyć pokaże iákową máterią álbo minerę ma w sobie wodá. Iednákże obá te sposoby nie są ták doskonale y dostátecżne/
Skrót tekstu: SykstCiepl
Strona: 77.
Tytuł:
O cieplicach we Skle ksiąg troje
Autor:
Erazm Sykstus
Drukarnia:
Krzysztof Wolbramczyk
Miejsce wydania:
Zamość
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1617
Data wydania (nie wcześniej niż):
1617
Data wydania (nie później niż):
1617
Aby samym srzodkiem, na żadenbok niekierując, raca była wiercona. Inaczej krzywo wiercona nie poidzie prosto, i prędko się rozpuknie. Race zrobione mają na zimnie w wilgoci być konserwowane, najlepiej w piwnicy, albo lochu jakim, aby nie wysychała materia. Ani przed czasem pożnego ich puszczania wiercone: aby materia niewietrzała, ani się osypowała w wierceniu. Do puszczania rac jeszcze służą drewniane pręty, które ośm razy mają być długie długością racy, tak cienkością swoją akomodowane, aby do jednego końca przywiązana raca, przy zapale położona na palcu, albo równo ważyła z resztą pręta, albo pręt trochę przeważał. Tak tedy sporządzoną racę prętem na
Aby samym srzodkiem, ná żadenbok niekieruiąc, raca była wiercona. Jnáczey krzywo wiercona nie poidzie prosto, y prędko się rozpuknie. Race zrobione maią ná zimnie w wilgoci być konserwowane, naylepiey w piwnicy, álbo lochu iákim, áby nie wysychała máterya. Ani przed czasem pożnego ich puszczania wiercone: áby materya niewietrzała, áni się osypowałá w wierceniu. Do puszczania rac ieszcze służą drewniane pręty, ktore ośm razy maią być długie długością racy, tak cienkością swoią ákkommodowane, áby do iednego końca przywiązana raca, przy zapale położona ná palcu, álbo rowno ważyłá z resztą pręta, álbo pręt trochę przeważał. Ták tedy zporządzoną racę prętem ná
Skrót tekstu: BystrzInfArtyl
Strona: Q
Tytuł:
Informacja artyleryjna o amunicji i ogniach wojennych
Autor:
Wojciech Bystrzonowski
Drukarnia:
Drukarnia lubelska Societatis Jesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
wojskowość
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743
kwoty, drugi przy Kaczmarzu dla veryfikaciej wydanego i wyszynkowanego piwa. Słodów jak najwięcej przyspasabiać, osobliwie w Marcu, bo Piwo takowe na Lato trwalsze, i nie tak kwaśnieje; do tego, im dawniejszy słód, tym z niego lepsze i brańsze bywa piwo; a mieć je w przykryciu, aby znich słodowa nie wietrzała esencja. Podczas gorącego lata, i kiedy nastają jagody, nad zamiar dodać Chmielu aby nie tak prędko kwaśniało piwo. Octu w piwnicy przy Piwie nie chować, bo od tego dobre zaraza się piwo, że az kwaśnieć musi. Zboża znowego abo podczas taniości kupować, także Chmiele, i inne browarne necesaria, nie
kwoty, drugi przy Káczmarzu dla verifikaciey wydánego y wyszynkowáne^o^ piwá. Słodow iák naywięcey przyspasabiáć, osobliwie w Márcu, bo Piwo tákowe ná Láto trwálsze, y nie ták kwáśnieie; do tego, im dawnieyszy słod, tym z niego lepsze y bráńsze bywa piwo; á mieć ie w przykryćiu, áby znich słodowa nie wietrzáłá essencya. Podczás gorącego látá, y kiedy nástáią iágody, nád zamiar dodáć Chmielu áby nie ták prędko kwáśniáło piwo. Octu w piwnicy przy Piwie nie chowáć, bo od tego dobre záraza się piwo, że áz kwáśnieć muśi. Zbożá znowego ábo podczás tániośći kupowáć, tákże Chmiele, y inne browárne necesaria, nie
Skrót tekstu: HaurEk
Strona: 20
Tytuł:
OEkonomika ziemiańska
Autor:
Jakub Kazimierz Haur
Drukarnia:
Krzysztof Schedel
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
gospodarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675