Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 78 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 tak wielka, w którą by się więcej niż kwarta wlać [wlać:inf:perf] mogła. 27v Kociołek z granatu wybornie toczony, tak BillTDiar między 1677 a 1678
1 tak wielka, w którą by się więcej niż kwarta wlać [wlać:inf:perf] mogła. 27v Kociołek z granatu wybornie toczony, tak BillTDiar między 1677 a 1678
2 darować Sylwestrowi mógł? Gdyż nikt więcej prawa na drugiego wlać [wlać:inf:perf] nie może/ tylko jako go sam wiele ma. SmotLam 1610
2 dárowáć Sylwestrowi mogł? Gdyż nikt więcey práwá drugiego wlać [wlać:inf:perf] nie może/ tylko iáko go sam wiele ma. SmotLam 1610
3 bydle, naskrobać mydła, czosnku nakrajać, zmięszać, wlać [wlać:inf:perf] bydlęciu w gardło, gonić się bydle zagrzeje. ChmielAteny_III 1754
3 bydle, naskrobać mydła, czosnku nakraiać, zmięszać, wlać [wlać:inf:perf] bydlęciu w gardło, gonić się bydle zagrzeie. ChmielAteny_III 1754
4 , utłuc każde z osobna, zmieszać z żabą, wlać [wlać:inf:perf] octu dobrego, na każde bydle po pół kwaterki, ChmielAteny_III 1754
4 , utłuc każde z osobna, zmieszać z żabą, wlać [wlać:inf:perf] octu dobrego, każde bydle po puł kwaterki, ChmielAteny_III 1754
5 , przygrzać trochę z społem, z rana każdemu bydlęciu wlać [wlać:inf:perf] w gardło po kwaterce, nic potym nie dając ani ChmielAteny_III 1754
5 , przygrzać troche z społem, z rana każdemu bydlęciu wlać [wlać:inf:perf] w gardło po kwaterce, nic potym nie daiąc ani ChmielAteny_III 1754
6 zaważy; to wszystko razem zmieszawszy po kwarcie każdemu bydlęciu wlać [wlać:inf:perf] w gardło, małemu zaś po półkwarty, z czego ChmielAteny_III 1754
6 zaważy; to wszystko razem zmieszawszy po kwarcie każdemu bydlęciu wlać [wlać:inf:perf] w gardło, małemu zaś po pułkwarty, z czego ChmielAteny_III 1754
7 same w naczyniu poty kłucić się spienią, i wlać [wlać:inf:perf] w tyleż wina, znowu kłocić razem, az zbieleje ChmielAteny_III 1754
7 same w naczyniu poty kłucić się spienią, y wláć [wlać:inf:perf] w tyleż wina, znowu kłocić razem, az zbieleie ChmielAteny_III 1754
8 zbieleje to wszytko, znowu przylać wina, i razem wlać [wlać:inf:perf] w beczkę, zaszpontować. Albo wziąwszy wiśni kwaśnych, ChmielAteny_III 1754
8 zbieleie to wszytko, znowu przylać wina, y razem wlać [wlać:inf:perf] w beczkę, zaszpontować. Albo wziąwszy wiśni kwaśnych, ChmielAteny_III 1754
9 wino. Albo z winem mętnym rozkłocić miodu przaśnego, wlać [wlać:inf:perf] , zamieszać kropidłem, miód swą lipkością pociągnie nadół ChmielAteny_III 1754
9 wino. Albo z winem mętnym roskłocić miodu przaśnego, wlać [wlać:inf:perf] , zamieszać kropidłem, miod swą lipkością pociągnie nadoł ChmielAteny_III 1754
10 potrzeba. Nasypać jej w miedziane lub gliniane naczynie, wlać [wlać:inf:perf] wody czystej, ile dość jest do rozpuszczenia, warzyć ChmielAteny_III 1754
10 potrzeba. Nasypać iey w miedziane lub gliniane naczynie, wlać [wlać:inf:perf] wody czystey, ile dość iest do rozpuszczenia, warzyć ChmielAteny_III 1754