Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 25 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 rozumiem. Bo w nieczyste naczynie/ i naczystsze co wlawszy [wlać:pant:perf] / oszkaradzi się: równie kłamstwem prawdy bronić/ i SmotApol 1628
1 rozumiem. Bo w nieczyste nácżynie/ y naczystsze co wlawszy [wlać:pant:perf] / oszkárádźi sie: rownie kłamstwem prawdy bronić/ y SmotApol 1628
2 wszystko przez pół ćwierci godziny przy ogniu. A potym wlawszy [wlać:pant:perf] kwartę oliwy, i dobrze zmieszawszy, dawaj pić po BohJProg_II 1770
2 wszystko przez pół ćwierci godziny przy ogniu. A potym wlawszy [wlać:pant:perf] kwartę oliwy, y dobrze zmieszawszy, daway pić po BohJProg_II 1770
3 . mogące się konserwować. powiadają że oliwy w morze wlawszy [wlać:pant:perf] , albo burdiuki, czyli wory skórzane z oliwą ChmielAteny_III 1754
3 . mogące się konserwować. powiadaią że oliwy w morze wlawszy [wlać:pant:perf] , albo burdiuki, cżyli wory skorzane z oliwą ChmielAteny_III 1754
4 pijąc polewkę z warzonego. Wodę schmielem przewarzoną w ciasto wlawszy [wlać:pant:perf] albo na niej rozczyniwszy, ciasto będzie pulchne. Rola ChmielAteny_III 1754
4 piiąc polewkę z warzonego. Wodę zchmielem przewarzoną w ciasto wlawszy [wlać:pant:perf] albo na niey rozczyniwszy, ciasto będzie pulchne. Rola ChmielAteny_III 1754
5 , albo gorczycy utłuczonej z winem zmieszanej, w beczkę wlawszy [wlać:pant:perf] . Albo też jeno co jagody winne wydepcą, onego ChmielAteny_III 1754
5 , albo gorczycy utłuczoney z winem zmieszaney, w beczkę wlawszy [wlać:pant:perf] . Albo też ieno co iagody winne wydepcą, onego ChmielAteny_III 1754
6 wpuścić w beczkę; Albo je z winem przewarzywszy, wlawszy [wlać:pant:perf] w nie, czynią wino spokojne. Item Faenum Graecum ChmielAteny_III 1754
6 wpuścić w beczkę; Albo ie z winem przewarzywszy, wlawszy [wlać:pant:perf] w nie, czynią wino spokoyne. Item Faenum Graecum ChmielAteny_III 1754
7 żytnej mąki pytlowanej, lub z krochmalu, (żółci wlawszy [wlać:pant:perf] dla uniknienia mulów) lub sztochmalu ze młyna przesianego źrobionym ChmielAteny_III 1754
7 żytney mąki pytlowaney, lub z krochmalu, (żołci wlawszy [wlać:pant:perf] dla uniknienia mulow) lub sztochmalu ze młyna przesianego źrobionym ChmielAteny_III 1754
8 wodą sekretną. Potym gips miałko przesiany wodą ciepłą ( wlawszy [wlać:pant:perf] do niej wody owej kłijowej ale nie wiele/ bo SekrWyj 1689
8 wodą sekretną. Potym gips miáłko prześiany wodą ćiepłą ( wláwszy [wlać:pant:perf] do niey wody owey kłiiowey ále nie wiele/ bo SekrWyj 1689
9 trzeba tego abyś całą formę woskiem napełnił/ ale wlawszy [wlać:pant:perf] znaczną część jaką/ w formę w rękę/ SekrWyj 1689
9 trzebá tego abyś cáłą formę woskiem nápełnił/ ále wláwszy [wlać:pant:perf] znáczną część iáką/ w formę w rękę/ SekrWyj 1689
10 tym sposobem. zagrzawszy dobrze wodę Szklaną/ i wlawszy [wlać:pant:perf] onę w naczynie/ któreby nie barzo szerokie usta SykstCiepl 1617
10 tym sposobem. zágrzawszy dobrze wodę Skláną/ y wlawszy [wlać:pant:perf] onę w nacżynie/ ktoreby nie bárzo szerokie vstá SykstCiepl 1617