Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 6 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 przywarzaniu weźmij Octu winnego/ Jajecznych żółtków kilka rozbij a wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] w Sztufadę/ przywarz a daj gorąco na Stół. CzerComp 1682
1 przywárzániu weźmiy Octu winnego/ Iaiecznych zołtkow kilká rozbiy á wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] w Sztuffadę/ przywarz a day gorąco na Stoł. CzerComp 1682
2 jegoż Biedrzeńcu/ co nasubtelniej utartego/ cztery łoty wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] . Tak będziesz miał kosztowną maść/ do wszelakich ran SyrZiel 1613
2 iegoż Biedrzeńcu/ co nasubtelniey vtártego/ cztery łoty wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] . Ták będźiesz miał kosztowną máść/ do wszelákich ran SyrZiel 1613
3 dobrze startego i ktemu w moździerzu stłuczonego łot jeden/ wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] on w ćwierć kwarty octu dobrego/ a daj to DorHip_II 1603
3 dobrze stártego y ktemu w mozdżerzu stłuczonego łot ieden/ wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] on w ćwierć kwarty octu dobrego/ á day to DorHip_II 1603
4 nozdrze. Insze. Weźmi otrąb pszennych dobrą przygarść/ wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] siarki tłuczonej łot jeden/ dawaj po trzy dni na DorHip_II 1603
4 nozdrze. Insze. Weźmi otrąb pszennych dobrą przygarść/ wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] śiárki tłuczoney łot ieden/ daway po trzy dni DorHip_II 1603
5 z białej Roży, Babczany obojga po kieliszku małym, wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] w nie białek od jaja dobrze ubity, oddzieliwszy piane PromMed 1716
5 z białey Roży, Bábczány oboygá po kieliszku máłym, wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] w nie białek od jáiá dobrze ubity, oddźieliwszy piáne PromMed 1716
6 smaż przecedź i wyciśni, do tegoż sadła znowu wmieszaj [wmieszać:impt:sg:sec:perf] świeżej Roży, niech stoi kilka dni, znowu wysmaż PromMed 1716
6 smaż przecedź y wyćiśni, do tegosz sadłá znowu wmieszay [wmieszać:impt:sg:sec:perf] świeżey Roży, niech stoi kilka dni, znowu wysmaż PromMed 1716