Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 52 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 funtów obróconej w wapory wyrzuca w góre funtów ziemi 77000 Wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] do kulki szklannej malutkiej kroplę wody, a do drugiej BohJProg_II 1770
1 funtow obroconey w wapory wyrzuca w gore funtow ziemi 77000 Wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] do kulki szklanney malutkiey kroplę wody, a do drugiey BohJProg_II 1770
2 mur myślisz mieć ośm sążni in elevatione, dwa sążnie wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w ziemię. Mury co kondygnacja zmniejsząć się i cienczyć ChmielAteny_III 1754
2 mur myslisz mieć ośm sążni in elevatione, dwa sążnie wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w ziemię. Mury co kontygnacya zmnieysząć się y cienczyć ChmielAteny_III 1754
3 , lub kijek, nasmaruj oliwą, obetrzy potym, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w wino, którego probujesz, jeśli by się krople ChmielAteny_III 1754
3 , lub kiiek, nasmaruy oliwą, obetrzy potym, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w wino, ktorego probuiesz, ieśli by się krople ChmielAteny_III 1754
4 tym naprawisz sposobem. Chrzanu korzeń, nitką go przeszywszy wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę wina, zatchnienie od niego i ostrość do ChmielAteny_III 1754
4 tym naprawisz sposobem. Chrzanu korzeń, nitką go przeszywszy wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę wina, zatchnienie od niego y ostrość do ChmielAteny_III 1754
5 pomarańcze szpikowaną gwoździkami. Albo bobków ugotuj z winem, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę. Wino ordynaryjne wyśmienite jest wpośrodku beczki ChmielAteny_III 1754
5 pomarańcze szpikowaną gwozdzikami. Albo bobkow ugotuy z winem, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę. Wino ordynaryine wysmienite iest wposrodku beczki ChmielAteny_III 1754
6 zawiąż ziela albo korzenia jakiego w chustce, przywiąż kamyk wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę, co dnia kosztuj, a gdy twemu ChmielAteny_III 1754
6 zawiąż ziela albo korzenia iakiego w chustce, przywiąż kamyk wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w beczkę, co dnia kosztuy, á gdy twemu ChmielAteny_III 1754
7 nakształt tygla szerokie, nalej w nie wody, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w chusteczce szafranu, aby się zwodą kolor jego ChmielAteny_III 1754
7 nakształt tygla szerokie, naley w nie wody, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w chusteczce szafranu, áby się zwodą kolor iego ChmielAteny_III 1754
8 zmałą szyską, włóż nagrzędzie międży ogórkami, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] szjiką w flaszę zawiązany ogórek, tak uważająć i miarkująć ChmielAteny_III 1754
8 zmałą szyską, włoż nagrzędzie międży ogorkami, wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] szyiką w flaszę zawiązany ogorek, tak uważaiąć y miarkuiąć ChmielAteny_III 1754
9 kulki ołowiane, które prżedryluj, przewlecz sznureczek, jedne wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w jednę ucho, a drugą w drugie, tak ChmielAteny_III 1754
9 kulki ołowiane, ktore prżedryluy, przewlecz sznureczek, iedne wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w iednę ucho, a drugą w drugie, tak ChmielAteny_III 1754
10 / uwarz i bryzeliej czerwonej trochę. tej barzo mało wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w karuk miernie ciepły. W tym karuku zafarbowanym/ SekrWyj 1689
10 / uwárz i bryzeliey czerwoney trochę. tey bárzo máło wpuść [wpuścić:impt:sg:sec:perf] w káruk miernie ćiepły. W tym káruku záfárbowánym/ SekrWyj 1689