6. Nauka V. Od punktu danego (C) na linii danej (CA) linią krzyżową wyprowadzić bez cyrkla, i węgielnice. NA karcie ITL, dwa razy przełamanej na krzyż, na TL, i na IH, wygotuj linie dwie krzyżowe IH, TL według Nauki 3. tej Zabawy 2.
Potym nożem wyrzni na tej karcie anguł jeden IML, po zagięciu IM. i ML. Toż przystaw ścianę ML, karty, na linią CA. daną, tak żeby M węgieł karty, stanął na C punkcie danym, i przy ścianie MI, karty ITL naznacz punkt O, nas danym punktem C. Na koniec: przez C
6. NAVKA V. Od punktu dánego (C) ná linii dáney (CA) liniią krzyżową wyprowádźić bez cyrklá, y węgielnice. NA kárćie ITHL, dwá rázy przełamáney ná krzyż, ná TL, y ná IH, wygotuy liniie dwie krzyżowe IH, TL według Náuki 3. tey Zábáwy 2.
Potym nożem wyrzni ná tey kárćie ánguł ieden IML, po zágięćiu IM. y ML. Toż przystaw śćiánę ML, kárty, ná liniią CA. dáną, ták żeby M węgieł kárty, stánął ná C punkćie dánym, y przy śćiánie MI, kárty ITHL náznácz punkt O, nás dánym punktem C. Ná koniec: przez C
Skrót tekstu: SolGeom_I
Strona: 31
Tytuł:
Geometra polski cz. 1
Autor:
Stanisław Solski
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
matematyka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1683
Data wydania (nie wcześniej niż):
1683
Data wydania (nie później niż):
1683
na szczotkę, włosy zaś spędziwszy Aż wieprz jak z łaźni po śmierci poczciwszy. Rozpłatajże go, aż wnętrzności jego, Rożnym nasycą smakiem niejednego. Chrzept i z ogonem odłoż dla czeladzi; Głowiznę z chrzanem panu dać niewadzi. Utni mu nogi, dobre do gorczyce; Popiecz te nyrki, piecz i polędzwice. Wyrzni te schaby, wyjm górne pieczenie, Będą na stole i te w niezłej cenie. Żołądek z wieprza, dobra to potrawa, Zwłaszcza kiedy go przyzdobi przyprawa. Ozor z podgarlem kwaśno uwarzony Dobry czeladce, pieprzem zaprawiony. Weź płuca z sercem, będzie siekaninka, Będzie to krasna czeladce zwierzynka. Odłoż wątrobę, będą wątrobnice
na szczotkę, włosy zaś spędziwszy Aż wieprz jak z łaźni po śmierci poczciwszy. Rozpłatajże go, aż wnętrzności jego, Rożnym nasycą smakiem niejednego. Chrzept i z ogonem odłoż dla czeladzi; Głowiznę z chrzanem panu dać niewadzi. Utni mu nogi, dobre do gorczyce; Popiecz te nyrki, piecz i polędzwice. Wyrzni te schaby, wyjm gorne pieczenie, Będą na stole i te w niezłej cenie. Żołądek z wieprza, dobra to potrawa, Zwłaszcza kiedy go przyzdobi przyprawa. Ozor z podgarlem kwaśno uwarzony Dobry czeladce, pieprzem zaprawiony. Weź płuca z sercem, będzie siekaninka, Będzie to krasna czeladce zwierzynka. Odłoż wątrobę, będą wątrobnice
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 15
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910