i od kości/ usiekaj drobno/ utrzyj chleba białego drobno wsyp daj Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenków drobnych/ a jeżeli chcesz i Szafranu/ zmieszaj to wszytko społem/ Weźmij kij Równy gładki/ obleb tą materią umieszawszy dobrze/ piecz u ognia/ obracaj/ a zynguj Oliwą albo olejem/ a gdy się przyrumieni pokroj na kiju na sztuki/ a zdejmij; miej Ryż warzony/ który tak zapraw/ Cukru/ Oliwy/ Cynamonu/ Pieprżu/ rożenków drobnych i wielkich/ a zmieszawszy to nałoż kiszki/ i przypiec w piecu/ daj pocukrowawszy na Stół/ Jeżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleju smażyć. Sta Potraw Rybnych LXXXIV
y od kośći/ vśiekay drobno/ vtrzyi chleba białego drobno wsyp day Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenkow drobnych/ á ieżeli chcesz y Szafranu/ zmieszay to wszytko społem/ Weźmiy kiy Rowny gładki/ obleb tą máteryą vmieszawszy dobrze/ piecz v ogniá/ obracay/ á zynguy Oliwą albo oleiem/ á gdy sie przyrumieni pokroy ná kiiu ná sztuki/ á zdeymiy; miey Ryż warzony/ ktory ták zápráw/ Cukru/ Oliwy/ Cynámonu/ Pieprżu/ rożenkow drobnych y wielkich/ á zmieszawszy to nałoż kiszki/ y przypiec w piecu/ day pocukrowawszy ná Stoł/ Ieżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleiu smażyć. Stá Potraw Rybnych LXXXIV
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
drobno/ wsyp chleba tartego białego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynamonu/ cukru/ Rożenków obojga/ i jeżeli chcesz Szafranu zmieszaj to wszytko społem i zrób kuklę wielką/ a wpuść w kocieł wody wrzącej/ a gdy uwre kraj jakie chcesz grzanki/ które mąką potrząsnawszy na górace masło albo oliwę albo olej/ puszczaj a gdy się przyrumieni/ daj pocukrowawszy a jeżeli chcesz/ daj Sapor jaki rozumiesz. LXXXVI. Z takiejże materii rób Obwarzanki, Figatelle, i takim sposobem odwarz, smaż, a dawaj. LXXXVII. Ryby macerowane pieczone.
Wyjmij Szczupaka świeżego/ oczesz/ pokraj/ na dzwona/ włóż w naczynie gliniane/ albo Srebrne/ albo
drobno/ wsyp chlebá tártego biáłego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynámonu/ cukru/ Rożenkow oboyga/ y ieżeli chcesz Szafranu zmieszay to wszytko społem y zrob kuklę wielką/ á wpuść w koćieł wody wrzącey/ a gdy vwre kray iakie chcesz grzanki/ ktore mąką potrząsnawszy ná gorace masło álbo oliwę albo oley/ puszczáy á gdy się przyrumieni/ day pocukrowawszy a iezeli chcesz/ day Sapor iaki rozumiesz. LXXXVI. Z takieyże máteryey rob Obwarzánki, Figátelle, y tákim sposobem odwarz, smaż, á daway. LXXXVII. Ryby mácerowáne pieczone.
Wyimiy Szczupaká świeżego/ oczesz/ pokray/ ná dzwoná/ włoż w naczynie gliniane/ álbo Srebrne/ álbo
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
też i Szafranu do mleka przydać jeżeli chcesz. XCVII Makarony Migdałowe.
Oparzonych Migdałów utłucz w Moździerzu funt jeden/ Cukru pułfunta/ białków Jajecznych cztery/ ubij to wszytko w Moździerzu dobrze społem; weźmij Opłatków/ kładź tę materią na opłatki grubo jako palec/ a długo jako członek/ wsadź do wolnego pieca/ a gdy się przyrumieni/ wybieraj/ pookrawaj opłatki/ a ochłodziwszy dasz na Wety; a jeżeli chcesz mieć więcej/ to też więcej materii przyczynisz według proporcji. XCVIII. Obarzanki Migdałowe.
Takąż Materią zrobisz/ z której Obarzanki robić będziesz/ jak wielkie będziesz chciał/ a na Opłatkach upieczesz jako i Makarony. XCIX. Biskokt biały.
też y Száfránu do mleká przydać ieżeli chcesz. XCVII Mákárony Migdałowe.
Opárzonych Migdałow vtłucz w Mozdźierzu funt ieden/ Cukru pułfunta/ białkow Iaiecznych cztery/ vbiy to wszytko w Mozdźierzu dobrze społem; weźmiy Opłátkow/ kłádź tę máteryą ná opłátki grubo iako pálec/ á długo iáko członek/ wsadź do wolnego piecá/ á gdy się przyrumieni/ wybieray/ pookraway opłátki/ á ochłodźiwszy dasz na Wety; á ieżeli chcesz mieć więcey/ to też więcey materyey przyczynisz według proporcyey. XCVIII. Obárzánki Migdałowe.
Tákąż Máteryą zrobisz/ z ktorey Obárzánki robić będźiesz/ iák wielkie będźiesz chćiał/ á ná Opłatkach vpieczesz iako y Mákárony. XCIX. Biskokt biały.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 91
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
pieprzu ziarnek 30. stłuczonych na proch/ uwarz to wespoła wlej koniowi w gardło po grzeble/ jako i insze wszelakie tranki. Na toż.
Ruta i z Bylicą mieszana w sienie pomaga do tuczenia/ abo wino z nimi warząc/ lać w gardło. Na toż.
Jęczmień i owies w piecu dobrze suszony/ żeby się przyrumienił/ i wywiany od popiołu tuczy barziej/ także i Bób nadtłuszczony w stępie/ mieszając po garści do obroku. Księgi Na toż.
Szafranu łotów dwa/ Ireos łotów dwanaście/ Pieprzu łotów sześć/ miodu łotów ośm/ Rozynków wielkich wyjąwszy jąderka łotów ośmnaście/ Migdałów obłupionych drugie tyle/ zmieszaj wespół stłucz/ a z tej
pieprzu źiarnek 30. stłuczonych ná proch/ vwarz to wespołá wley koniowi w gárdło po grzeble/ iáko y insze wszelákie tránki. Ná toż.
Rutá y z Bylicą mieszána w śienie pomaga do tuczenia/ ábo wino z nimi wárząc/ lać w gárdło. Ná toż.
Ięczmień y owies w piecu dobrze suszony/ żeby się przyrumienił/ y wywiany od popiołu tuczy bárźiey/ tákże y Bob nádtłuszczony w stępie/ mieszáiąc po gárśći do obroku. Kśięgi Ná toż.
Száfránu łotow dwá/ Ireos łotow dwánaśćie/ Pieprzu łotow sześć/ miodu łotow ośm/ Rozynkow wielkich wyiąwszy iąderká łotow ośmnaśćie/ Migdałow obłupionych drugie tyle/ zmieszay wespoł stłucz/ á z tey
Skrót tekstu: DorHip_II
Strona: Qiij
Tytuł:
Hippica to iest o koniach księgi_II
Autor:
Krzysztof Dorohostajski
Drukarnia:
Andrzej Piotrkowczyk
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1603
Data wydania (nie wcześniej niż):
1603
Data wydania (nie później niż):
1603
łotów trzy, Mirry ćwierć łota stłuc i z parą jajec zmięszać świezych, przylawszy wina napoić konia. Item. Obłupionych kasztanów nasuszyć w piecu, te utłucz w stępie, dobrą przygarść mąki napół z otrębami z mięszawszy sspołem, przez trzy niedziele z obrokiem zadawać. Item. Jęczmięń i Owies w piecu dobrze ususzyć aby się przyrumienił, potym dobrze wywiac z piasku i popiołu, także bób natłuczony w stępie mięszać po garści do obroku, każdego konia tuczy i sprawuje. Gdy koniom ogon wypada i grzywa: Slażu leśnego i polnego, także liścia kapuścianego zaruwno wziąć, a uwarzywszy w wodzie, często tym przemywac. Item. Wezmiej korzenia ślażu Jeśnego i
łotow trzy, Mirrhy ćwierć łotá stłuc y z parą iáiec zmięszáć świezych, przylawszy winá nápoić koniá. Item. Obłupionych kásztánow násuszyć w piecu, te vtłucz w stępie, dobrą przygarść mąki nápoł z otrębámi z mięszawszy sspołem, przez trzy niedźiele z obrokiem zádawáć. Item. Ięczmięń y Owies w piecu dobrze vsuszyć áby się przyrumienił, potym dobrze wywiac z piasku y popiołu, tákże bob nátłuczony w stępie mięszác po garści do obroku, káżdego koniá tuczy y spráwuie. Gdy koniom ogon wypada y grzywá: Slażu leśnego y polnego, tákże liścia kápuściánego záruwno wźiąc, á vwárzywszy w wodżie, często tym przemywác. Item. Wezmiey korzenia ślażu Ieśnego y
Skrót tekstu: HaurEk
Strona: 54
Tytuł:
OEkonomika ziemiańska
Autor:
Jakub Kazimierz Haur
Drukarnia:
Krzysztof Schedel
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
gospodarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675