Słonego/ wypłócz/ odbierż od skory i od kości/ usiekaj drobno/ utrzyj chleba białego drobno wsyp daj Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenków drobnych/ a jeżeli chcesz i Szafranu/ zmieszaj to wszytko społem/ Weźmij kij Równy gładki/ obleb tą materią umieszawszy dobrze/ piecz u ognia/ obracaj/ a zynguj Oliwą albo olejem/ a gdy się przyrumieni pokroj na kiju na sztuki/ a zdejmij; miej Ryż warzony/ który tak zapraw/ Cukru/ Oliwy/ Cynamonu/ Pieprżu/ rożenków drobnych i wielkich/ a zmieszawszy to nałoż kiszki/ i przypiec w piecu/ daj pocukrowawszy na Stół/ Jeżeli chcesz możesz w Oliwie
Słonego/ wypłocz/ odbierż od skory y od kośći/ vśiekay drobno/ vtrzyi chleba białego drobno wsyp day Oliwy/ Pieprzu/ Cynamonu/ Cukru/ Rożenkow drobnych/ á ieżeli chcesz y Szafranu/ zmieszay to wszytko społem/ Weźmiy kiy Rowny gładki/ obleb tą máteryą vmieszawszy dobrze/ piecz v ogniá/ obracay/ á zynguy Oliwą albo oleiem/ á gdy sie przyrumieni pokroy ná kiiu ná sztuki/ á zdeymiy; miey Ryż warzony/ ktory ták zápráw/ Cukru/ Oliwy/ Cynámonu/ Pieprżu/ rożenkow drobnych y wielkich/ á zmieszawszy to nałoż kiszki/ y przypiec w piecu/ day pocukrowawszy ná Stoł/ Ieżeli chcesz możesz w Oliwie
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 62
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
XXI. Grzybek.
Rozbij Jajec z Mlekiem/ a jeżeli chcesz możesz przydać mąki trochę/ jednak lepiej bez mąki/ przydaj Rożenków drobnych Cynamonu/ wlej w rynkę na masło gorące/ a smaż/ i przewroć/ usmażywszy pocukruj/ a daj na Stół. XXII. Naleśnik.
Rozbij Jajec z Mlekiem i trochą Mąki/ zynguj masłem rynkę albo kielemkę/ wlewaj potroszę a piecz/ cienko/ a polawszy masłem/ daj na Stół. XXIII. Naleśniki nakładane.
Takimże sposobem rozbij Jajec z Mąką i Mlekiem/ a rób naleśniki/ do których miej Rozenki drobne i wielkie płokane/ potrząśnij naleśniki Rożenkami/ i Cynamonem/ a zwijaj/ i pocukrowawszy
XXI. Grzybek.
Rozbiy Iáiec z Mlekiem/ á ieżeli chcesz możesz przydáć mąki trochę/ iednák lepiey bez mąki/ przyday Rożenkow drobnych Cynámonu/ wley w rynkę ná masło gorące/ á smaż/ y przewroć/ vsmáżywszy pocukruy/ á day ná Stoł. XXII. Naleśnik.
Rozbiy Iáiec z Mlekiem y trochą Mąki/ zynguy másłem rynkę álbo kielemkę/ wleway potroszę á piecz/ ćienko/ á polawszy másłem/ day ná Stoł. XXIII. Naleśniki nákłádáne.
Tákimże sposobem rozbiy Iáiec z Mąką y Mlekiem/ á rob naleśniki/ do ktorych miey Rozenki drobne y wielkie płokáne/ potrząśniy naleśniki Rożenkámi/ y Cynámonem/ á zwiiay/ y pocukrowawszy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z czymkolwiek będziesz rozumiał/ a miał Powidła/ Jabłka/ Gruszki/ Mak/ etc. LXXXIV. Ciasto na Post z Oliwą, albo Olejem, na kształt Francuskiego.
Weźmij mąki pięknej Pszennej/ zarób wodą i drozdzami/ a gdy się wyruszy/ przydaj więcej mąki/ a wyrób nie bardzo gęsto/ a roztoczywszy/ zynguj Oliwą/ albo Olejem a przekładaj tak jako zmasłem/ a roztoczywszy kraj na sztuki/ a zynguj miodem rozpuszczonym/ i wsadź do pieca. LXXXV.
Z Tegoż Ciasta robić będziesz Tatarskie/ przydawszy Rożenków drobnych/ i kręcone/ przydawszy także Rożenków drobnych. LXXXVI.
Z takiegoż Ciasta krajać będziesz Paski/ a
z czymkolwiek będźiesz rozumiał/ á miał Powidłá/ Iábłká/ Gruszki/ Mák/ etc. LXXXIV. Ciásto ná Post z Oliwą, álbo Oleiem, ná kształt Fráncuskiego.
Weźmiy mąki piękney Pszenney/ zárob wodą y drozdzámi/ á gdy się wyruszy/ przyday więcey mąki/ á wyrob nie bárdzo gęsto/ á rostoczywszy/ zynguy Oliwą/ álbo Oleiem á przekłáday ták iáko zmásłem/ á roztoczywszy kray ná sztuki/ á zynguy miodem rozpuszczonym/ y wsadź do piecá. LXXXV.
Z Tegoż Ciástá robić będźiesz Tátárskie/ przydawszy Rożenkow drobnych/ y kręcone/ przydawszy tákże Rożenkow drobnych. LXXXVI.
Z tákiegoż Ciástá kráiáć będźiesz Páski/ á
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 87
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Ciasto na Post z Oliwą, albo Olejem, na kształt Francuskiego.
Weźmij mąki pięknej Pszennej/ zarób wodą i drozdzami/ a gdy się wyruszy/ przydaj więcej mąki/ a wyrób nie bardzo gęsto/ a roztoczywszy/ zynguj Oliwą/ albo Olejem a przekładaj tak jako zmasłem/ a roztoczywszy kraj na sztuki/ a zynguj miodem rozpuszczonym/ i wsadź do pieca. LXXXV.
Z Tegoż Ciasta robić będziesz Tatarskie/ przydawszy Rożenków drobnych/ i kręcone/ przydawszy także Rożenków drobnych. LXXXVI.
Z takiegoż Ciasta krajać będziesz Paski/ a pozyngowawszy miodem do pieca wsadzisz. Mogą też te wszytkie Ciasta być przez miodu/ Oliwę albo Olejem zyngowane
Ciásto ná Post z Oliwą, álbo Oleiem, ná kształt Fráncuskiego.
Weźmiy mąki piękney Pszenney/ zárob wodą y drozdzámi/ á gdy się wyruszy/ przyday więcey mąki/ á wyrob nie bárdzo gęsto/ á rostoczywszy/ zynguy Oliwą/ álbo Oleiem á przekłáday ták iáko zmásłem/ á roztoczywszy kray ná sztuki/ á zynguy miodem rozpuszczonym/ y wsadź do piecá. LXXXV.
Z Tegoż Ciástá robić będźiesz Tátárskie/ przydawszy Rożenkow drobnych/ y kręcone/ przydawszy tákże Rożenkow drobnych. LXXXVI.
Z tákiegoż Ciástá kráiáć będźiesz Páski/ á pozyngowawszy miodem do piecá wsádźisz. Mogą też te wszytkie Ciastá bydź przeż miodu/ Oliwę álbo Oleiem zyngowáne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 87
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682