/ rożany/ i kurzej nogi. Potrzecie w tym/ gdy z macice krew ciecze/ zwłaszcza gdy krew się puszcza/ abo purgowanie swe odporawoa/ tych zażyć/ które na pępek przyłożone płód zmacniają i zagrzewają/ a o tych niżesmy w Rozdziale o biegunce brzemiennych mówili/ jako jest grząnka z winem/ i z sokiem jabłczanym/ i prochy z morselli wyższych. Plastr też niższy nie zły. Weź Daktyllów w winie kwaśnym warzonych łotów cztery/ mąki po mlinie[...] latającej łot 1 prochu cynamonu/ goździków/ kwiatu muszkatowego po drag: pół: z mocnym winem. Zm. abo pigw pieczonych weźmiesz/ abo przyprawnych z czerwonym winem/ i z tymi
/ rożany/ y kurzey nogi. Potrzećie w tym/ gdy z máćice krew ćiecze/ zwłaszczá gdy krew się puszcza/ ábo purgowánie swe odporáwoa/ tych záżyć/ ktore ná pępek przyłożone płod zmácniáią y zágrzewáią/ á o tych niżesmy w Rozdźiale o biegunce brzemiennych mowili/ iáko iest grząnká z winem/ y z sokiem iábłczánym/ y prochy z morselli wyższych. Plastr też niższy nie zły. Weź Dáktyllow w winie kwáśnym wárzonych łotow cztery/ mąki po mlynie[...] latáiącey łot 1 prochu cynámonu/ gozdźikow/ kwiátu muszkátowego po drag: puł: z mocnym winem. Zm. ábo pigw pieczonych weźmiesz/ abo przypráwnych z czerwonym winem/ y z tymi
Skrót tekstu: CiachPrzyp
Strona: E3v
Tytuł:
O przypadkach białychgłów brzemiennych
Autor:
Piotr Ciachowski
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki, traktaty
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1624
Data wydania (nie wcześniej niż):
1624
Data wydania (nie później niż):
1624
Spinakowi.
Z Ciasta Francuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ na który tak Spinak nagotujesz/ uwarz Spinak/ usiekaj bardzo drobno/ włóż w rynkę masła/ i Spinak/ Rozenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ daj piękną Kopertę/ z tegoż Ciasta/ pozynguj/ a piecz. LI. Tort Jabłczany w Cieście Francuskim.
Ciasto Francuskie zrób/ według opisanego sposobu/ Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj/ włóż w rynkę/ przydawszy Masła/ Cukru/ Rożenków obojga/ Cynamonu/ a przesmazywszy to społem nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/ a daj pocukrowawszy na Stół. LII. Tort z Gruszkami także. LIII.
Spinakowi.
Z Ciástá Fráncuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ ná ktory ták Spinak nágotuiesz/ vwarz Spinak/ vśiekay bárdzo drobno/ włoż w rynkę másłá/ y Spinak/ Rozenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ day piękną Kopertę/ z tegoż Ciástá/ pozynguy/ á piecz. LI. Tort Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim.
Ciásto Fráncuskie zrob/ według opisánego sposobu/ Iábłek ochędożywszy pięknie nákráy/ włoż w rynkę/ przydawszy Másłá/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ Cynámonu/ á przesmázywszy to społem nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/ á day pocukrowawszy ná Stoł. LII. Tort z Gruszkámi tákże. LIII.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rozkraj na czworo/ i pocukrowawszy dasz na Stół. LXXIX. Ciasto Figowe.
Takimże sposobem mąkę zarobiwszy wodą i drozdzami/ a gdy się wyruszy/ Figi suche obwijać będziesz/ a puszczać na gorącą Oliwę albo Olej/ a usmażywszy/ na dwoje rozkroisz/ i pocukrowawszy dasz na Stół. LXXX. Ciasto na Post Jabłczane.
Takimże sposobem rozrób Ciasto/ a ochędożone Jabłka/ na troje pokraj/ a obwijaj tym Ciastem/ i puszczaj na góracą Oliwę albo Olej/ a usmażywszy pocukruj a daj. LXXXI. Ciasto Gruszkowe na Post, takimże kształtem usmażysz. LXXXII. Piroszki smażone z Konfektem Rożanym. Sta Potraw Mlecznych.
Takiegoż
rozkray ná czworo/ y pocukrowáwszy dasz ná Stoł. LXXIX. Ciásto Figowe.
Tákimże sposobem mąkę zárobiwszy wodą y drozdzámi/ á gdy się wyruszy/ Figi suche obwiiáć będźiesz/ á puszczáć ná gorącą Oliwę albo Oley/ á vsmáżywszy/ ná dwoie roskroisz/ y pocukrowawszy dasz ná Stoł. LXXX. Ciásto ná Post Iábłczáne.
Tákimże sposobem rozrob Ciásto/ á ochędożone Iábłká/ ná troie pokráy/ á obwiiay tym Ciástem/ y puszczay ná goracą Oliwę álbo Oley/ á vsmáżywszy pocukruy a day. LXXXI. Ciásto Gruszkowe ná Post, tákimże kształtem vsmáżysz. LXXXII. Piroszki smáżone z Konfektem Rożánym. Stá Potraw Mlecznych.
Tákiegoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 86
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34. Jajca śpikowane z Potrawą, 32. Jarząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Jesiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Jajecznica z Winem, 74. z śmietaną słodką, tamże. Prosta, tamże. Jabłczany w Cieście Francuskim Tort, 82. Jabłczane Ciasto na Post, 86. Jajeczny Tort, 84. Jajeczny z Winem Tort, tamże. REGESTR.
K. Korzenia Memoriał, 4. Konfektów różnych menoriał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinności, 8. Kucharze powinni i przymioty, 10 Mięśne Potrawy. Kapłon z kiełbasami
7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34. Iáycá śpikowane z Potráwą, 32. Iárząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Ieśiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Iáiecznicá z Winem, 74. z śmietáną słodką, támże. Prosta, támże. Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim Tort, 82. Iábłczáne Ciásto ná Post, 86. Iáieczny Tort, 84. Iáieczny z Winem Tort, támże. REGESTR.
K. Korzenia Memoryał, 4. Konfektow rożnych menoryał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinnośći, 8. Kuchárze powinni y przymioty, 10 Mięśne Potráwy. Kápłon z kiełbásámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34. Jajca śpikowane z Potrawą, 32. Jarząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Jesiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Jajecznica z Winem, 74. z śmietaną słodką, tamże. Prosta, tamże. Jabłczany w Cieście Francuskim Tort, 82. Jabłczane Ciasto na Post, 86. Jajeczny Tort, 84. Jajeczny z Winem Tort, tamże. REGESTR.
K. Korzenia Memoriał, 4. Konfektów różnych menoriał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinności, 8. Kucharze powinni i przymioty, 10 Mięśne Potrawy. Kapłon z kiełbasami, 18. z Sardellami, tamże.
Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34. Iáycá śpikowane z Potráwą, 32. Iárząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Ieśiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Iáiecznicá z Winem, 74. z śmietáną słodką, támże. Prosta, támże. Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim Tort, 82. Iábłczáne Ciásto ná Post, 86. Iáieczny Tort, 84. Iáieczny z Winem Tort, támże. REGESTR.
K. Korzenia Memoryał, 4. Konfektow rożnych menoryał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinnośći, 8. Kuchárze powinni y przymioty, 10 Mięśne Potráwy. Kápłon z kiełbásámi, 18. z Sárdellámi, támże.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682