. XXX. Inaczej.
MOżesz przydać Rożenków których chcesz/ albo jednych których chcesz/ Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Limonij/ przywarzywszy daj na Stół. XXI. Inaczej.
MOżesz te wszytkie Kondymenta przydać/ i zabielić tak jako Frykase albo Sztufade/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXII. Potrawa z Ślimakami.
WEźmij Kapłona albo Golembi/ albo Cielęciny/ rozbierz pięknie/ nie mocz Ślimaków/ odwarz/ ochędoż/ usiekaj drobno/ włóż to wszytko w naczynie gliniane/ Pietruszki i cebule drobno/ masła dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ a z osobna miej takież Ślimaki siekane/ i skorupki chędożone/ a gdy
. XXX. Ináczey.
MOżesz przydáć Rożenkow ktorych chcesz/ álbo iednych ktorych chcesz/ Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Limoniy/ przywárzywszy day ná Stoł. XXI. Ináczey.
MOżesz te wszytkie Kondymentá przydáć/ y zábielić ták iáko Frykasse álbo Sztuffáde/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. XXII. Potráwá z Slimákámi.
WEźmiy Kápłoná álbo Golęmbi/ albo Cielęćiny/ rozbierz pieknie/ nie mocz Slimakow/ odwarz/ ochędoż/ vśiekay drobno/ włoż to wszytko w naczynie gliniáne/ Pietruszki y cebule drobno/ másłá dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ á z osobná miey tákiesz Slimaki śiekáne/ y skorupki chędożone/ a gdy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
masła dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ a z osobna miej takież Ślimaki siekane/ i skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włóż te Ślimaki w rynkę/ wlej rosołu trochę/ gałki/ warz a mieszaj/ a przywarzywszy nalewaj te skorupki/ dawaj tę Potrawę wsypawszy Pieprzu i gałki/ a tymi nalewanemi Ślimakami okładaj. XXXIII. Potrawa z Suropieckami śpikowanemi.
WEźmij Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokraj na Suropiecki/ naśpikuj drobno/ Weźmij Kapłona/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierci/ naspikuj/ włóz to wszytko w rynkę wielką/ wlej Rosołu/ włóż suchego albo świeżego Rozmarynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarż a
másłá dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ á z osobná miey tákiesz Slimaki śiekáne/ y skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włoż te Slimaki w rynkę/ wley rosołu trochę/ gałki/ warz á mieszay/ a przywarzywszy náleway te skorupki/ dawáy tę Potráwę wsypawszy Pieprzu y gałki/ á tymi nálewánemi Slimakámi okładay. XXXIII. Potrawá z Suropieckámi śpikowánemi.
WEźmiy Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokray ná Suropiecki/ naśpikuy drobno/ Weźmiy Kápłoná/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierći/ náspikuy/ włoz to wszytko w rynkę wielką/ wley Rosołu/ włoż suchego álbo świeżego Rozmárynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywárż a
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
polewką, tamże. Mięsna z grzybami, tamże. z słoniną, tamże. Duszoną, 20. z Pistaciami, tamże. z Pinellami, 21. z Brunellami, tamże. REGESTR.
z Dachtellami, tamże. Potrawa z Poziomkami, tamże. z Porzeckami z Wiśniami, tamże. z Figatellami, tamże. z Ślimakami, 22. z Suropieczkami spikowanemi, tamże. z Pirozkami, 23. z Rakami, z Serdellami, tamże. z Bigoskiem Rakowym. tamże z Botwinią z Rakami, 24. z tretowanemi Rakami i z suropieczkami śpikowan: tamże. Potrawa z Spikiem, 25. Potrawa z Limonią, tamże. Potrawa z karczochami,
polewką, támże. Mięsna z grzybámi, támże. z słoniną, támże. Duszoną, 20. z Pistáciámi, támże. z Pinellámi, 21. z Brunellámi, támże. REGESTR.
z Dáchtellámi, támże. Potráwá z Poźiomkámi, tamże. z Porzeckámi z Wiśniámi, tamże. z Figátellámi, támże. z Slimakámi, 22. z Suropieczkámi spikowánemi, támże. z Pirozkámi, 23. z Rákámi, z Serdellámi, támże. z Bigoskiem Rákowym. tamże z Botwinią z Rákámi, 24. z tretowánemi Rákámi y z suropieczkámi śpikowán: tamże. Potráwá z Spikiem, 25. Potrawá z Limonią, támże. Potráwá z kárczochámi,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682