Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 4 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 kupy, Uderzy jaje, że się rozpierzchną skorupy; Żółtek [żółtek:subst:sg:nom:m] mu z gęby ciecze po nieszczęsnej lamie. Wszyscy w PotFrasz4Kuk_I 1669
1 kupy, Uderzy jaje, że się rozpierzchną skorupy; Żółtek [żółtek:subst:sg:nom:m] mu z gęby ciecze po nieszczęsnej lamie. Wszyscy w PotFrasz4Kuk_I 1669
2 Bobku po garści/ mydła Weneckiego tak wiele/ jako żółtek [żółtek:subst:sg:nom:m] jajowy/ do tego przydać wodki Lawendowej/ Bobkowej/ SyrZiel 1613
2 Bobku po gárśći/ mydłá Weneckiego ták wiele/ iáko żołtek [żółtek:subst:sg:nom:m] iáiowy/ do tego przydáć wodki Láwendowey/ Bobkowey/ SyrZiel 1613
3 , przydając do polewki miodku Rożanego, łoju kozłowego, żółtek [żółtek:subst:sg:nom:m] , oliwy. Item napełnij dwa worki otrębami Pszennemi, PromMed 1716
3 , przydáiąc do polewki miodku Rożánego, łoiu kozłowego, żołtek [żółtek:subst:sg:nom:m] , oliwy. Item nápełnij dwá worki otrębámi Pszennemi, PromMed 1716
4 szarego trzy łoty, Łoju kozłowgo jak włoski orzech, żółtek [żółtek:subst:sg:nom:m] od jaja, przywarz i daj ciepło. Na krwawą PromMed 1716
4 szárego trzy łoty, Łoiu kozłowgo iák włoski orzech, żołtek [żółtek:subst:sg:nom:m] od jáiá, przywarz y day ćiepło. krwawą PromMed 1716