. 4. Rosół z Grzonkami suszonemi. 5. Rosół z Figatellami abo pulpetami 6. Rosół z Kiełbasami Kapłoniemi. 7. Rosół z Makaronami różnemi Włoskimi i Polskimi 8. Rosół z Grochem tretowanym. 9. Rosół z Ryżem albo różnemi Krupkami. 10. Rosół z Szczawiem. 11. Rosół z Winem zielonym albo Agrestem. 12. Rosół z Menestrą. 13. Rosół z Ciastem Chlebowym Tasakowym. 14. Rosół z Pierożkami Nerki Cielęcej. 15. Rosół z Słoniną. 16. Rosół ze wszytkiemi ogródnemi rzeczami. INSTRUKCJA ROZDZIAŁ I, W którym się zamyka Sto Sposobów gotowania Potraw mięsnych, i z swoim Addytamentem. I. Rosół Polski
. 4. Rosoł z Grzonkámi suszonemi. 5. Rosoł z Figatellámi ábo pulpetámi 6. Rosoł z Kiełbasámi Kápłoniemi. 7. Rosoł z Makáronami rożnemi Włoskimi y Polskimi 8. Rosoł z Grochem tretowánym. 9. Rosoł z Ryżem albo roznemi Krupkámi. 10. Rosoł z Szczawiem. 11. Rosoł z Winem źielonym álbo Agrestem. 12. Rosoł z Menestrą. 13. Rosoł z Ciástem Chlebowym Tásakowym. 14. Rosoł z Pierożkami Nerki Cielęcey. 15. Rosoł z Słoniną. 16. Rosoł ze wszytkiemi ogrodnemi rzeczámi. INSTRVKCYA ROZDZIAŁ I, W ktorym się zamyka Sto Sposobow gotowania Potraw mięsnych, y z swoim Additamentem. I. Rosoł Polski
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 12
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Sałatą krajaną także. LV. Potrawa z Pistaciami.
Weźmij Gołembie/ ochędożone/ albo Kapłona Kurczę/ albo Cieleciny/ rozbierz pięknie/ włóż w rynkę/ masła dobrego spotrzeba/ pistaci tłuczonych/ rosołu/ Pieprzu/ kwiatu/ soli/ nakrii a gdy dowiera/ daj gorąco/ na Stol. LVI. Potrawa z Agrestem zabielanem.
Weźmij Kapłona/ albo cielęciny/ albo Golembie/ albo Kurcząt wstaw do rosołu/ a gdy masz dawać/ wsyp obiera nego Agrestu/ ulej trochę rosołu/ rozbij żółtków jajecznych rozpuść rosołem. przywarz/ daj grzanek z chleba białego/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Sta Potraw Mięśnych. LVII. Potrawa z
z Sáłatą kráiáną tákże. LV. Potrawá z Pistáćiámi.
Weźmiy Gołęmbie/ ochędożone/ álbo Kápłoná Kurczę/ álbo Cielećiny/ rozbierz pieknie/ włoż w rynkę/ másłá dobrego zpotrzeba/ pistaći tłuczonych/ rosołu/ Pieprzu/ kwiátu/ soli/ nákriy á gdy dowiera/ day gorąco/ ná Stol. LVI. Potráwá z Agrestem zábielánem.
Weźmiy Kápłoná/ álbo ćielęćiny/ álbo Golęmbie/ álbo Kurcząt wstaw do rosołu/ á gdy masz dáwáć/ wsyp obierá nego Agrestu/ uley trochę rosołu/ rozbiy żołtkow iáiecznych rospuść rosołem. przywárz/ day grzanek z chlebá białego/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Stá Potraw Mięśnych. LVII. Potráwá z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 26
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ Pieprzu/ Kwiatu/ podsadz a daj na Stół. XXIX. Ryby z Szczawiem także.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno ukraj/ włóż w kociełek albo rynkę/ wkraj Szczawiu/ wlej wody/ soli/ pieprzu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół/ przydawszy masła albo Oliwy/ XXX. Ryby z Agrestem.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ Masła/ albo Oliwy/ Rozenków drobnych/ Agrestu/ Cynamonu/ Wińa/ pieprzu/ słodkości/ przywarz a daj. XXXI. Z Rakami z Botwiną Ryby
Oczesane Ryby zrysuj/ włóż w kociełek/ nakraj Botwiny/ to jest/ liścia Ćwiklanego wszatki/
/ Pieprzu/ Kwiátu/ podsadz á day ná Stoł. XXIX. Ryby z Szczawiem tákże.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno vkráy/ włoż w kociełek albo rynkę/ wkray Szczawiu/ wley wody/ soli/ pieprzu/ kwiátu/ przywarz/ á day ná Stoł/ przydawszy másłá albo Oliwy/ XXX. Ryby z Agrestem.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno wkráy/ wley wody/ Másłá/ albo Oliwy/ Rozenkow drobnych/ Agrestu/ Cynámonu/ Wińá/ pieprzu/ słodkośći/ przywarz á day. XXXI. Z Rákámi z Botwiną Ryby
Oczesáne Ryby zrysuy/ włoż w koćiełek/ nákray Botwiny/ to iest/ liśćia Cwiklánego wszatki/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 52
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Oczesane Ryby zrysuj/ włóż w kociełek/ nakraj Botwiny/ to jest/ liścia Ćwiklanego wszatki/ włóż w Rybę/ zasol/ warz/ a gdy odwarzysz/ miej bigosek z raków/ wsyp/ wlej śmietany gęstej/ masła płokanego/ pieprzu/ gałki; przywarz/ a daj podsadziwszy. XXXII. Z Rakami z Agrestem Ryby.
Ryby oczesane zrysuj/ skraj we dzwona/ włóż w kociełek albo rynkę/ odwarz zasoliwszy/ obierany Agrest wsyp/ masła płokanego z potrzebę/ kwiatu przywarz/ a daj na stół. XXXIII. Z Rakami tretowanymi Ryby.
Masz sposób na inszym miejscu tretowania Raków/ całkiem/ których do tej potrawy/ odtretowawszy
Oczesáne Ryby zrysuy/ włoż w koćiełek/ nákray Botwiny/ to iest/ liśćia Cwiklánego wszatki/ włoż w Rybę/ zásol/ warz/ a gdy odwárzysz/ miey bigosek z rakow/ wsyp/ wley śmietány gęstey/ masła płokáneg^o^/ pieprzu/ gałki; przywarz/ á day podsadźiwszy. XXXII. Z Rákámi z Agrestem Ryby.
Ryby oczesáne zrysuy/ zkray we dzwoná/ włoż w koćiełek álbo rynkę/ odwarz zasoliwszy/ obierany Agrest wsyp/ masła płokanego z potrzebę/ kwiátu przywarz/ á day na stoł. XXXIII. Z Rákámi tretowánymi Ryby.
Masz sposob ná inszym mieyscu tretowánia Rákow/ całkiem/ ktorych do tey potrawy/ odtretowawszy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 52
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tamże. Potrawa z karczochami, tamże. z Bulwami, z kaulorepą, tamże. z Kardami, 26. z Kaulefiorami, tamże. z Szparagami, tamże. z Popiemi Jajkami, tamże. z Kapustą Włoską, tamże. z Szczawiem, tamże. z Sałatą krajaną, tamże. z Pistaciami, tamże. z Agrestem zabielanym, tamże. z Grząnkami odpiekanemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczarkami. 30. z Grzybami świeżemi. tamże. z Smarżami świeżemi, tamże. z Jabłkami tretowanemi, tamże z Jabłkami po prostu, 34. z Gruszkami tretowanemi, 30. po Węgiersku, 31
támże. Potráwá z kárczochámi, támże. z Bulwámi, z kaulorepą, támże. z Kárdámi, 26. z Kaulefiorámi, támże. z Szpárágámi, támże. z Popiemi Iaykami, tamże. z Kápustą Włoską, támże. z Szczawiem, támże. z Sałatą kráiáną, támże. z Pistaciámi, támże. z Agrestem zábielánym, tamże. z Grząnkámi odpiekánemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczárkami. 30. z Grzybámi świeżemi. támże. z Smarżami świeżemi, támże. z Iábłkámi tretowánemi, támże z Iábłkámi po prostu, 34. z Gruszkámi tretowánemi, 30. po Węgiersku, 31
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. 50. Biało z Migdałami, tamże. Biało słodko bez Migdałów, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kasztanami, 52. z Figami suchemi z Dachtellami, tamże. z Bronellami, z Kaparami, tamże. z Pinellami, z Pistacjami, tamże Ryby z Sałatą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
z Sardelami, z Figami tamże. z Sardelami samemi, tamże. Ryby z Tertusolami, tamże. Ryby z Pieczarkami
. 50. Biało z Migdałami, támże. Biało słodko bez Migdałow, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kásztánámi, 52. z Figámi suchemi z Dachtellami, támże. z Bronellami, z Kapárámi, tamże. z Pinellámi, z Pistácyámi, támże Ryby z Sałátą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
z Sárdelámi, z Figámi támże. z Sardelami sámemi, tamże. Ryby z Tertusolámi, támże. Ryby z Pieczarkámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Ryby z limonią, Ryby z Kasztanami, 52. z Figami suchemi z Dachtellami, tamże. z Bronellami, z Kaparami, tamże. z Pinellami, z Pistacjami, tamże Ryby z Sałatą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
z Sardelami, z Figami tamże. z Sardelami samemi, tamże. Ryby z Tertusolami, tamże. Ryby z Pieczarkami, 54. z Grzybami świeżemi, tamże. Ryby Tretowane, 57. z Grzybowa
Ryby z limonią, Ryby z Kásztánámi, 52. z Figámi suchemi z Dachtellami, támże. z Bronellami, z Kapárámi, tamże. z Pinellámi, z Pistácyámi, támże Ryby z Sałátą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
z Sárdelámi, z Figámi támże. z Sardelami sámemi, tamże. Ryby z Tertusolámi, támże. Ryby z Pieczarkámi, 54. z Grzybami świeżemi, támże. Ryby Tretowáne, 57. z Grzybowa
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682