nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/ a daj pocukrowawszy na Stół. LII. Tort z Gruszkami także. LIII. Tort Poziomkami także. LIV. Tort z Wiśniami także. LV. Tort z Figami także. LVI. Tort z Bronellami także. LVII. Tort z Dachtellami także. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX. Tort Brzoskwiniowy także. Sta Potraw Mlecznych. LX. Tort z Śliw świezych także LXI. Tort Porzeczkowy także. LXII. Tort Pignowy także. LXIII. Tort z Pistaci.
Weźmij Pistaci/ potłucz/ Jąderka ochędoż/ utłucz w Moździerzu zmieszaj z Cukrem i Rożenkami drobnemi/ Cynamonu/ masła niesłonego/
nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/ á day pocukrowawszy ná Stoł. LII. Tort z Gruszkámi tákże. LIII. Tort Poźiomkámi tákże. LIV. Tort z Wiśniámi tákże. LV. Tort z Figámi tákże. LVI. Tort z Bronellami tákże. LVII. Tort z Dáchtellámi tákże. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX. Tort Brzoskwiniowy tákże. Stá Potraw Mlecznych. LX. Tort z Sliw świezych tákże LXI. Tort Porzeczkowy tákże. LXII. Tort Pignowy tákże. LXIII. Tort z Pistáći.
Weźmiy Pistáci/ potłucz/ Iąderká ochędoż/ vtłucz w Mozdźierzu zmieszay z Cukrem y Rożenkámi drobnemi/ Cynamonu/ masłá niesłonego/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Mięśne potrawy Agrest zabielany z potrawą, 26. Animelle z potrawą, 35.
Addytamentów dziesięć do Potraw Mięśnych, folio 37. Rybne Potrawy. Addytamentów dziesięć do potraw Rybnych. 68. REGESTR.
Mleczne Potrawy. Alum smalc, 74. Allaputrydowy Pasztet, 76. Angielski Pasztet, 77. Angielskie Ciasto, 79. Agrestowy Tort, 82. Arkas, 91. Addytamentów Dziesięć przy potrawach Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potrawą, 81. Botwina z Rakami, 24. Bulwy z potrawą, 25. Baranek z młodym sadłem, 27. Baranek z Cosnkiem, tamże. Baranek z Substancja, 35. Bigosek z
Mięśne potráwy Agrest zábielány z potráwą, 26. Animelle z potráwą, 35.
Additámentow dźieśięć do Potraw Mięśnych, folio 37. Rybne Potráwy. Additámentow dźieśięć do potraw Rybnych. 68. REGESTR.
Mleczne Potrawy. Alum smalc, 74. Alláputrydowy Pásztet, 76. Angielski Pásztet, 77. Angielskie Ciásto, 79. Agrestowy Tort, 82. Arkás, 91. Additámentow Dźieśięć przy potráwách Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potráwą, 81. Botwiná z Rákámi, 24. Bulwy z potráwą, 25. Báránek z młodym sádłem, 27. Báránek z Cosnkiem, támze. Báránek z Substáncyá, 35. Bigosek z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z wiśni, przewarz, przecedź, do dwóch funtów soku, przydaj Cukru pułtora funta, smaż do Syropowej konsistencij, albo nakładź do garca wiśni, nakryj, obłoż węglem w około, jak sok z siebie dobrze puszczą odlej, włóż Cukru, i smaż.
Inne soki: jako POrzeczkowy, Berberysowy, Malinowy, Agrestowy, tymże sposobem smażą się to jest sok z nich wycisnąwszy, przewarzywszy, przecedziwszy, potym z Cukrem usmażywszy, waga Cukru nie naznacza się, albowiem kto więcej cukru włoży, będzie miał czyściejszy Syrop, albo Sok, kto mniej gęściejszy, uważając konsistencją w smażeniu.
Z owoców Syropy, jako z Pigw, z
z wiśni, przewárz, przecedź, do dwoch funtow soku, przyday Cukru pułtora funtá, smaż do Syropowey consistencij, álbo nakłádź do gárca wiśni, nakryi, obłoż węglem w około, iák sok z śiebie dobrze puszczą odley, włoż Cukru, y smaż.
Inne soki: iáko POrzeczkowy, Berberysowy, Malinowy, Agrestowy, tymże sposobem smażą się to iest sok z nich wyćisnąwszy, przewárzywszy, przecedźiwszy, potym z Cukrem usmażywszy, waga Cukru nie naznáczá się, álbowiem kto więcey cukru włoży, będźie miał czyśćieyszy Syrop, álbo Sok, kto mniey gęśćieyszy, uważáiąc consistencyą w smażeniu.
Z owocow Syropy, iáko z Pigw, z
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 223
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716