Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 5 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 gotowane bywają na konstypację. Suszone na rożenkach kminem i anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] przesypowane, na rozpędzenie służą wiatrów w żołądku. Zbytnie ChmielAteny_III 1754
1 gotowane bywaią na konstypacyę. Suszone na rożenkach kminem y anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] przesypowane, na rozpędzenie służą wiatrow w żołądku. Zbytnie ChmielAteny_III 1754
2 z cukrem wszytkę zjeść. Potrzecie lekarstwo purgujące z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] / i Cynamonem w winie możesz abo w czym inszym CiachPrzyp 1624
2 z cukrem wszytkę zieść. Potrzećie lekárstwo purguiące z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] / y Cynámonem w winie możesz ábo w czym inszym CiachPrzyp 1624
3 jest użyteczne/ warząc go z włoskim Koprem i z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] w winie białym/ a pijąc. (tenże SyrZiel 1613
3 iest vżyteczne/ wárząc go z włoskim Koprem y z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] w winie białym/ á piiąc. (tenże SyrZiel 1613
4 / jest doświadczonym ratunkiem/ warząc go z korzeniem z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] / i z korzeniem Paprocianym/ po równej części każdego SyrZiel 1613
4 / iest doświádczonym rátunkiem/ wárząc go z korzeniem z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] / y z korzeniem Páproćiánym/ po rowney częśći káżdego SyrZiel 1613
5 , dawaj go po skrupule co poranek w mleku z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] albo z Koprem włoskim przewarzonym, przytym karmiąca ma PromMed 1716
5 , daway go po skrupule co poránek w mleku z Anyżem [anyż:subst:sg:inst:m] álbo z Koprem włoskim przewárzonym, przytym karmiąca ma PromMed 1716