/ wypytlowanego. Ma być chleb dobrze upieczony/ dobrze zadziałany/ zakwaszony/ trochą soli potrząśniony. Nie ma być aż drugiego dnia po upieczeniu jedziony/ który aczby się mógł przyprawiać z rozmaitemi rzeczami/ ale iż jest jadło powszechne chleb/ przez którego żaden nie żyje lepiej mu być przez przymieszania inszych rzeczy: acz i Anyżkiem go niezepsuje. Mięsa lepsze są kapłonie/ kokosze/ kur młodych/ kuropatwie/ jarząbkowe/ gołąbiąt młodych/ cielęce/ jałowic młodych/ zajęce/ sarnie/ koźląt młodych. Ptaszki które się w lesie chowają dobre są/ jako drozdy/ kwiczoły/ czyżyki zięby/ szpa ki. Mięso koziełkowe: Mięso baranka młodego/
/ wypytlowánego. Ma być chleb dobrze vpieczony/ dobrze zádźiáłány/ zakwaszony/ trochą soli potrząśniony. Nie ma być áż drugiego dniá po vpieczeniu iedźiony/ ktory áczby się mogł przypráwiáć z rozmaitemi rzeczámi/ ále iż iest iadło powszechne chleb/ przez ktorego żaden nie żyie lepiey mu być przez przymieszánia inszych rzeczy: ácz y Anyżkiem go niezepsuie. Mięsa lepsze są kápłonie/ kokosze/ kur młodych/ kuropatwie/ iarząbkowe/ gołąbiąt młodych/ ćielęce/ iałowic młodych/ zaięce/ sárnie/ koźląt młodych. Ptaszki ktore się w leśie chowáią dobre są/ iáko drozdy/ kwiczoły/ czyżyki źięby/ szpa ki. Mięso koźiełkowe: Mięso báránká młodego/
Skrót tekstu: PetrSInst
Strona: B3
Tytuł:
Instrukcja albo nauka jak się sprawować czasu moru
Autor:
Sebastian Petrycy
Drukarnia:
Mikołaj Lob
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1613
Data wydania (nie wcześniej niż):
1613
Data wydania (nie później niż):
1613