Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 17 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 zmiękczeje. Jak szkła tłuczone kleic? Rozbii dobrze białek [białko:subst:pl:gen:n] jajowy, atym zaczyń wapno niegaszone, tak sklej ChmielAteny_III 1754
1 zmiękczeie. Iak skła tłuczone kleic? Rozbii dobrze białek [białko:subst:pl:gen:n] iaiowy, atym zaczyń wapno niegaszone, tak skley ChmielAteny_III 1754
2 aby się zwodą kolor jego zmieszał, ubij potym białek [białko:subst:pl:gen:n] jaja, zakłuc kilka razy to wszytko, obaczysz przez ChmielAteny_III 1754
2 áby się zwodą kolor iego zmieszał, ubiy potym białek [białko:subst:pl:gen:n] iaia, zakłuc kilka razy to wszytko, obaczysz przez ChmielAteny_III 1754
3 Ruty świeżej, rozwierć, roszczyn octem winnym, przydaj białek [białko:subst:pl:gen:n] od jaja, soli szczyptę, zmieszaj, rozłoż między CompMed 1719
3 Ruty świeżey, rozwierć, rosczyn octem winnym, przyday białek [białko:subst:pl:gen:n] od iáiá, soli sczyptę, zmieszay, rozłoż między CompMed 1719
4 ból Głowy w Górączce. W wodki rożanej, białek [białko:subst:pl:gen:n] jajowy, Hałunu trochę, octu winnego ile potrzeba, CompMed 1719
4 bol Głowy w Gorączce. W wodki rożáney, białek [białko:subst:pl:gen:n] iáiowy, Háłunu trochę, octu winnego ile potrzebá, CompMed 1719
5 tym dla utemperowania zapalenia, w mleka białogłowskiego i białek [białko:subst:pl:gen:n] jajowy, ubij wraz, maczaj w tym Bawełnę, CompMed 1719
5 tym dla utemperowánia zápalenia, w mleká białogłowskiego y białek [białko:subst:pl:gen:n] iáiowy, ubiy wraz, maczay w tym Báwełnę, CompMed 1719
6 by był z gorającej materii/ tedy przydać do tego białek [białko:subst:pl:gen:n] od jaja świeży. Soku z jabłek słodkich/ i SyrZiel 1613
6 by był z goráiącey máteryey/ tedy przydáć do tego białek [białko:subst:pl:gen:n] od iáiá świeży. Soku z iábłek słodkich/ y SyrZiel 1613
7 dym, a pomknąwszy kroku Pod on tłum, skoro białek [białko:subst:pl:gen:n] już obaczą w oku, Zaświecą z bandelotów i dadzą PotWoj1924 1670
7 dym, a pomknąwszy kroku Pod on tłum, skoro białek [białko:subst:pl:gen:n] już obaczą w oku, Zaświecą z bandelotów i dadzą PotWoj1924 1670
8 chyba od lodu zwierzchnego powoli zmrożone. 33. Czemu białek [białko:subst:pl:gen:n] jajowy gdy zmarznie traci przezroczystość? Humor w którym jednakie TylkRoz 1692
8 chybá od lodu zwierzchnego powoli zmrożone. 33. Czemu białek [białko:subst:pl:gen:n] iáiowy gdy zmárznie tráći przezroczystość? Humor w ktorym iednákie TylkRoz 1692
9 Kru pkami z masłem jęczmiennemi obłożyć. Czasem zbij jaja białek [białko:subst:pl:gen:n] z wodką rożaną/ a zmaczawszy chustkę/ i wycisnąwszy PetrSInst 1613
9 Kru pkami z másłem ieczmiennemi obłożyć. Czasem zbiy iáiá białek [białko:subst:pl:gen:n] z wodką rożáną/ á zmaczawszy chustkę/ y wyćisnąwszy PetrSInst 1613
10 będzie/ przyłóż lnu zmaczanego w białku jajowym/ abo białek [białko:subst:pl:gen:n] skłociwszy z rożaną wodką. Niektórzy nim się otworzy wrzód PetrSInst 1613
10 będźie/ przyłoż lnu zmaczanego w białku iáiowym/ ábo białek [białko:subst:pl:gen:n] skłoćiwszy z rożáną wodką. Niektorzy nim się otworzy wrzod PetrSInst 1613