a usmażywszy pocukruj/ a daj. XL. Sposób robienia Ciasta Puszkowego. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę na to zgotowaną/ a puszczaj na gorące masło. XLI. Sposób robienia Ciasta Bielskiego.
Na Ciasto Bielskie tak jako i na Puszkowe zarobisz/ które obłączkiem nie wielkim jako ucho u klucza/ na masło gorące puszczać będziesz/ żeby okrągłe jako jabłuszka było Ciasto. XLII. Sposób robienia Ciasta Formianego różnego.
Wezmij Mąki Pszennej pięknej/ rozrób Mlekiem a przydaj Jajec/ a tak ubij żeby namniejszej okruszyny
á vsmażywszy pocukruy/ á day. XL. Sposob robienia Ciástá Puszkowego. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę ná to zgotowáną/ á puszczay ná gorące masło. XLI. Sposob robienia Ciástá Bielskiego.
Ná Ciásto Bielskie ták iáko y ná Puszkowe zárobisz/ ktore obłączkiem nie wielkim iáko vcho v kluczá/ ná másło gorące puszczáć będźiesz/ żeby okrągłe iako iabłuszká było Ciásto. XLII. Sposob robienia Ciástá Formiánego rożnego.
Wezmiy Mąki Pszenney piękney/ rozrob Mlekiem á przyday Iáiec/ á tak vbiy żeby namnieyszey okruszyny
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 80
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Jarząbka, 33 Brazelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, tamże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb jakichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, tamże. Mleczne Potrawy. Barszcz Królewski, 71. Barszcz prosty, tamże. Barszcz z Śledziem, 72. Barszcz Cytrynowy, tamże. Bielskiego Ciasta robienia sposób, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały, 91. Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem
z Iárząbká, 33 Brázelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, támże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb iákichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, támże. Mleczne Potrawy. Barszcz Krolewski, 71. Barszcz prosty, támże. Barszcz z Sledźiem, 72. Barszcz Cytrynowy, támże. Bielskiego Ciastá robienia sposob, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały, 91. Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Baje, Postaw złot 15. Baje Angielskiej, Postaw złot. 30. Baje Śląskiej, POstaw złot. 18. Kieru Bielskiego albo Śląskiego, Postaw złot. 10. Kieru Morawskiego uel Gdańskiego, Postaw złotych 8. Kieru Polskiego, Postaw zł. 3. Kuczbaje, Postaw złot. 36. Sukna Śląskiego albo Bielskiego szerokiego, Postaw złot. 30. Item Sukna Śląsk. Wąsk. Postaw złot. 15. Falendyszu Angielsk. pułsztucz. złot. 300. Item pułsztuczek tegoż w łokci No. 25. złotych 150. Szkarłatu Weneckiego, łokieć złot. 12. Pułszkarłacia, łokieć złot. 10. Pułgranacia Angielsk. Postaw złot
. Báie, Postaw złot 15. Báie Angielskiey, Postaw złot. 30. Báie Sląskiey, POstaw złot. 18. Kieru Bielskiego álbo Sląskiego, Postaw złot. 10. Kieru Morawskiego uel Gdáńskiego, Postaw złotych 8. Kieru Polskiego, Postaw zł. 3. Kuczbáie, Postaw złot. 36. Sukná Sląskiego álbo Bielskiego szerokiego, Postaw złot. 30. Item Sukná Sląsk. Wąsk. Postaw złot. 15. Falendyszu Angielsk. pułsztucz. złot. 300. Item pułsztuczek tegoż w łokci No. 25. złotych 150. Szkarłatu Weneckiego, łokieć złot. 12. Pułszkarłaćia, łokieć złot. 10. Pułgranaćia Angielsk. Postaw złot
Skrót tekstu: InsCel
Strona: C2
Tytuł:
Instruktarz celny
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Tematyka:
prawo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1704
Data wydania (nie wcześniej niż):
1704
Data wydania (nie później niż):
1704