Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 10 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmij Raków odbierz na bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / odwarżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane CzerComp 1682
1 odbierz/ roźbierz w członki/ Weźmiy Rákow odbierz na bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / odwárżywszy, złoż to pospołu w naczynie gliniane CzerComp 1682
2 rozebrawszy/ Raki odwarz/ odbierz same mięso na bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włóż to pospołu/ pietruszki i cebule drobniusienko nakraj CzerComp 1682
2 rozebrawszy/ Raki odwarz/ odbierz same mięso na bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włoż to pospołu/ pietruszki y cebule drobniuśienko nakray CzerComp 1682
3 włóż w naczynie piekne/ ż odwarzonych Raków/ odbierz bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włóz pospołu i masła dobrego; Weźmij Botwin CzerComp 1682
3 włoż w naczynie piekne/ ż odwárzonych Rakow/ odbierz bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włoz pospołu y masłá dobrego; Weźmiy Botwin CzerComp 1682
4 z Spikiem. Odwarz i odbierz Raki/ na bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włóż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włóż CzerComp 1682
4 z Spikiem. Odwarz y odbierz Ráki/ bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] / włoż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włoż CzerComp 1682
5 / zasol/ warz/ a gdy odwarzysz/ miej bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] z raków/ wsyp/ wlej śmietany gęstej/ masła CzerComp 1682
5 / zásol/ warz/ a gdy odwárzysz/ miey bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] z rakow/ wsyp/ wley śmietány gęstey/ masła CzerComp 1682
6 Potraw Rybnych XXXIV. Z Rakowym bigoskiem Ryby bez botwiny Bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] z Raków wyłupanych miej/ SZczupaka oczesanego zrysuj i we CzerComp 1682
6 Potraw Rybnych XXXIV. Z Rákowym bigoskiem Ryby bez botwiny Bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] z Rákow wyłupánych miey/ SZczupaká oczesanego zrysuy y we CzerComp 1682
7 wlać XXXV. Z Sardellami, z Rakami Ryby. Bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] wyłupowany z Raków miej/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ i CzerComp 1682
7 wlać XXXV. Z Sárdellami, z Rákami Ryby. Bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] wyłupowány z Rákow miey/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ y CzerComp 1682
8 głowę od tego Karpia odwarz w rosole/ włóż bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] w rynkę/ wlej masła/ albo Oliwy osoliwszy smaż CzerComp 1682
8 głowę od tego Karpiá odwarz w rosole/ włoż bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] w rynkę/ wley masła/ albo Oliwy osoliwszy smaż CzerComp 1682
9 białego/ rozpuść masła a nie przetretuj/ wsyp w bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] pieprzu i gałki tartej miej osobno jeżeli chcesz Ser Holenderski CzerComp 1682
9 białego/ rospuść masłá a nie przetretuy/ wsyp w bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] pieprzu y gałki tartey miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski CzerComp 1682
10 soli/ Rożenków drobnych/ słodkości/ przywarz/ a bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] na pułmisku polewaj. XCIV. Smażone Ryby z Sardellami CzerComp 1682
10 soli/ Rożenkow drobnych/ słodkośći/ przywarz/ a bigosek [bigosek:subst:sg:acc:m] na pułmisku poleway. XCIV. Smáżone Ryby z Sardellámi CzerComp 1682