masła/ albo kruchego siekanego łoju drobno/ wlej rosołu/ warz nakrajawszy drobno Cebule i Pietruszki/ daj Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ możesz i Cytrynę wycisnąć jeżeli chcesz/ albo Octu winnego przydaj/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Możesz też Kapłona z Rakami bez Suropiecków tak gotować. Sta Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek z Spikiem.
Odwarz i odbierz Raki/ na bigosek/ włóż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włóż pospołu/ wlej rosołu/ daj pieprzu/ kwiatu/ masła płokanego; przywarz a daj na stół: Możesz i Cytrynę wycisnąć/ albo Octu winnego dobrego wlać/ a przywarzywszy dać. XLIII. Potrawa z Spikiem
masłá/ álbo kruchego śiekánego łoiu drobno/ wley rosołu/ warz nákráiáwszy drobno Cebule y Pietruszki/ day Pieprzu/ Imbieru/ Kwiátu/ możesz y Cytrynę wyćisnąć ieżeli chcesz/ álbo Octu winnego przyday/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Możesz też Kápłoná z Rákámi bez Suropieckow ták gotowáć. Stá Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek z Spikiem.
Odwarz y odbierz Ráki/ ná bigosek/ włoż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włoż pospołu/ wley rosołu/ day pieprzu/ kwiátu/ másłá płokánego; przywarz á dáy ná stoł: Możesz y Cytrynę wyćisnąć/ álbo Octu winnego dobrego wlać/ á przywárzywszy dać. XLIII. Potráwá z Spikiem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 25
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
niepłocz/ ociągnij na węglu/ weźmij grzanek z chleba białego/ ułóż misę albo pułmisek/ na wierzch ptaka jeżeli chcesz całkiem/ albo rozbierz jako chcesz; Animelli cielęcych/ Figatelli drobnych/ nalej mięsnym rosołem dobrym/ przydawszy Pieprzu/ Goździków/ i Kwiatu/ nakryj drugą misą/ a uwarzywszy daj gorącą/ LXXX. Bigosek Kapłoni.
Kapłona upiecz/ miesiste drobno pokraj/ a kościste tak wloż z członkami/ Cebule drobno pietruszki/ rosołu wlej/ Masła płokanego Pieprzu/ kwiatu/ przywarz a daj ciepło. Jeżeli chcesz możesz Cytrynę wycisnąć/ albo octu dobrego winnego wlać/ albo Agrestu włożyć. LXXXI. Brazelle Wołowe.
Weźmij od górnej pieczeni ziober
niepłocz/ oćiągniy ná węglu/ weźmiy grzanek z chlebá białego/ vłoż misę álbo pułmisek/ ná wierzch ptaka ieżeli chcesz całkiem/ albo rozbierz iáko chcesz; Animelli ćielęcych/ Figatelli drobnych/ náley mięsnym rosołem dobrym/ przydawszy Pieprzu/ Goźdźikow/ y Kwiátu/ nakryi drugą misą/ á vwárzywszy day gorącą/ LXXX. Bigosek Kápłoni.
Kápłoná vpiecz/ mieśiste drobno pokráy/ á kośćiste ták wloż z członkámi/ Cebule drobno pietruszki/ rosołu wley/ Másłá płokánego Pieprzu/ kwiátu/ przywarz á day ćiepło. Ieżeli chcesz możesz Cytrynę wyćisnąć/ álbo octu dobrego winnego wlać/ álbo Agrestu włożyć. LXXXI. Brázelle Wołowe.
Weźmiy od gorney pieczeni źiober
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 33
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ porąb/ cienko/ ociągniej w maśle/ weźmij pieczenią wołową/ nie sól/ albo mało co/ i nie mocz/ przepiec na pół/ wyciśnij z nie i polewkę/ wlej w Baranka ociągnionego przydawszy masła płokanego kwiatu/ i pieprzu/ przywarz a daj gorąco. możesz też jeżeli chcesz wycisnąć cytrynę. XCI. Bigosek z Jarząbka
Uwarz/ albo upiecz Jarząbka/ odbierz mieso osobno/ skraj bardzo drobno, wlej trochęrosołu/ masła młodego/ Kminu tartego/ przywarz/ a daj ciepło: możesz też kwiatu przydać/ i wycisnąć Cytrynę/ XCII. Kurczę z Wątrobką.
Weźmij Kurczę/ ociągnij w rosole/ rozbierz/ włóż w Garnuszek/ wkraj
/ porąb/ ćienko/ oćiągniey w máśle/ weźmiy pieczenią wołową/ nie sol/ álbo máło co/ y nie mocz/ przepiec ná puł/ wyćiśniy z nie y polewkę/ wley w Báránká oćiągnionego przydawszy masłá płokánego kwiátu/ y pieprzu/ przywarz á day gorąco. mozesz też ieżeli chcesz wycisnąć cytrynę. XCI. Bigosek z Iárząbka
Vwarz/ álbo vpiecz Iarząbka/ odbierz mieso osobno/ zkray bárdzo drobno, wley trochęrosołu/ masła młodego/ Kminu tartego/ przywarz/ á day ćiepło: możesz też kwiatu przydać/ y wyćisnąć Cytrynę/ XCII. Kurczę z Wątrobką.
Weźmiy Kurczę/ ociągniy w rosole/ rozbierz/ włoż w Garnuszek/ wkray
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 35
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
i kwiatu/ nakryj drugą misą/ warz/ a daj na stół. Sta Potraw Rybnych XXXIV. Z Rakowym bigoskiem Ryby bez botwiny
Bigosek z Raków wyłupanych miej/ SZczupaka oczesanego zrysuj i we dzwonka skraj/ włóż w rynkę/ Cebule i pietruszki drobno/ zasol/ wody wlej a warz/ a gdy odwarzysz wsyp bigosek/ daj masła/ pieprzu/ kwiatu/ a przywarzywszy daj na stół możesz Cytrynę wycisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sardellami, z Rakami Ryby.
Bigosek wyłupowany z Raków miej/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ i we dzwona pokraj/ włóż w rynkę wkraj Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych
y kwiatu/ nákryi drugą misą/ warz/ á day na stoł. Stá Potraw Rybnych XXXIV. Z Rákowym bigoskiem Ryby bez botwiny
Bigosek z Rákow wyłupánych miey/ SZczupaká oczesanego zrysuy y we dzwonka skray/ włoż w rynkę/ Cebule y pietruszki drobno/ zásol/ wody wley á warz/ á gdy odwarzysz wsyp bigosek/ day másłá/ pieprzu/ kwiátu/ á przywarzywszy day ná stoł możesz Cytrynę wyćisnąć/ albo Octu winnego kieliszek wlać XXXV. Z Sárdellami, z Rákami Ryby.
Bigosek wyłupowány z Rákow miey/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ y we dzwona pokráy/ włoż w rynkę wkray Cebule drobno/ pietruszki w kostkę/ odwarz/ wymoczonych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Karpia we dzwona porąb; Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż/ a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę ociąganego trochę w oliwie albo maśle/ wlej to Cebulę/ Juszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ przywarz/ a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek Karpiowy.
Zdejmij skorę z Karpia surowego/ mięso odbierz/ usiekaj/ Cebule pieczonej usiekaj/ zmieszaj to społem/ włóż w rynkę/ wlej Oliwy/ albo masła niesłonego/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj
Kárpia we dzwona porąb; Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż/ a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę oćiągánego trochę w oliwie albo maśle/ wley to Cebulę/ Iuszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ przywarz/ a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek Kárpiowy.
Zdeymiy skorę z Kárpia surowego/ mięso odbierz/ vśiekay/ Cebule pieczoney vsiekay/ zmieszay to społem/ włoż w rynkę/ wley Oliwy/ albo másła niesłonego/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ wlej Oliwy/ albo masła niesłonego/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj; głowę z tego Karpia usmaż/ i mleczu kawałki odtretuj/ a zmieszaj z Bigoskiem/ i daj na Stół. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie dobrym zasoliwszy/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/ przywarz/ a daj na stół. XLVIII. Szczupak z Musztardą.
Zrysuj Szczupaka/ a z łuszczką
/ wley Oliwy/ albo másła niesłonego/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day; głowe z tego Karpia vsmaż/ y mleczu kawałki odtretuy/ a zmieszay z Bigoskiem/ y day ná Stoł. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie dobrym zásoliwszy/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/ przywarz/ á day ná stoł. XLVIII. Szczupak z Musztárdą.
Zrysuy Szczupaká/ á z łuszczką
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
w gorącym maśle skraj drobno Wyziny/ naspikuj Jajca/ włóż pospołu z Szczupakami w rynkę albo kociełek włóż masła z potrzebę/ ociągnij w maśle/ wprzód niżeli Jajca wlożysz/ wlej trochę wody/ Octu winnego/ Jajca ułóż/ pieprzu/ Kwiatu/ Rozmarynu/ przywarz/ a daj na Stół. Sta Potraw Rybnych XCII. Bigosek z Ryb jakich chcesz.
Rybę weźmij jaką chcesz/ oczesz/ upiecz pięknie/ podrap/ kości wyrzuć/ Limonią drobniusieńko usiekaj/ i w talerki wkraj/ Oliwek nawyłupuj/ wlej Oliwy/ Wina/ Octu Cukru/ Pieprzu Cynamonu/ przywarz/ a daj: a możesz i na źmino dać nie przywarzając. KśCIJI.Bigosek
w gorącym maśle zkray drobno Wyźiny/ náspikuy Iáycá/ włoż pospołu z Szczupakámi w rynkę albo kociełek włoż masłá z potrzebę/ ociągniy w máśle/ wprzod niżeli Iáyca wlożysz/ wley trochę wody/ Octu winnego/ Iaycá vłoż/ pieprzu/ Kwiatu/ Rozmárynu/ przywarz/ á day na Stoł. Stá Potraw Rybnych XCII. Bigosek z Ryb iákich chcesz.
Rybę weźmiy iáką chcesz/ oczesz/ vpiecz pięknie/ podrap/ kośći wyrzuć/ Limonią drobniuśieńko vśiekay/ y w talerki wkray/ Oliwek náwyłupuy/ wley Oliwy/ Winá/ Octu Cukru/ Pieprzu Cynámonu/ przywarz/ á day: á możesz y ná źmino dáć nie przywarzáiąc. XCIII.Bigosek
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 65
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Bigosek z Ryb jakich chcesz.
Rybę weźmij jaką chcesz/ oczesz/ upiecz pięknie/ podrap/ kości wyrzuć/ Limonią drobniusieńko usiekaj/ i w talerki wkraj/ Oliwek nawyłupuj/ wlej Oliwy/ Wina/ Octu Cukru/ Pieprzu Cynamonu/ przywarz/ a daj: a możesz i na źmino dać nie przywarzając. KśCIJI.Bigosek z Ryb pieczonych siekany, albo krajany drobno.
Takimże sposobem Rybę upiecz/ skraj jako najdrobniej nożem/ kości wyrzuciwszy/ zrób Sapor taki/ Weźmij Octu/ Oliwy/ pieprzu/ Cynamonu/ Limonią w talerki/ Oliwek/ i Agrestu jeżeli chcesz soli/ Rożenków drobnych/ słodkości/ przywarz/ a bigosek na pułmisku polewaj
Bigosek z Ryb iákich chcesz.
Rybę weźmiy iáką chcesz/ oczesz/ vpiecz pięknie/ podrap/ kośći wyrzuć/ Limonią drobniuśieńko vśiekay/ y w talerki wkray/ Oliwek náwyłupuy/ wley Oliwy/ Winá/ Octu Cukru/ Pieprzu Cynámonu/ przywarz/ á day: á możesz y ná źmino dáć nie przywarzáiąc. XCIII.Bigosek z Ryb pieczonych śiekány, álbo kráiány drobno.
Tákimże sposobem Rybę vpiecz/ zkray iáko naydrobniey nożem/ kośći wyrzuciwszy/ zrob Sapor taki/ Weźmiy Octu/ Oliwy/ pieprzu/ Cynámonu/ Limonią w talerki/ Oliwek/ y Agrestu ieżeli chcesz soli/ Rożenkow drobnych/ słodkośći/ przywarz/ a bigosek na pułmisku poleway
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 65
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Agrestowy Tort, 82. Arkas, 91. Addytamentów Dziesięć przy potrawach Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potrawą, 81. Botwina z Rakami, 24. Bulwy z potrawą, 25. Baranek z młodym sadłem, 27. Baranek z Cosnkiem, tamże. Baranek z Substancja, 35. Bigosek z Jarząbka, 33 Brazelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, tamże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb jakichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, tamże. Mleczne Potrawy. Barszcz Królewski, 71. Barszcz prosty, tamże. Barszcz z Śledziem, 72. Barszcz Cytrynowy, tamże.
. Agrestowy Tort, 82. Arkás, 91. Additámentow Dźieśięć przy potráwách Mlecznych, 93. B. Mięsne Potrawy. Brunelle z Potráwą, 81. Botwiná z Rákámi, 24. Bulwy z potráwą, 25. Báránek z młodym sádłem, 27. Báránek z Cosnkiem, támze. Báránek z Substáncyá, 35. Bigosek z Iárząbká, 33 Brázelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, támże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb iákichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, támże. Mleczne Potrawy. Barszcz Krolewski, 71. Barszcz prosty, támże. Barszcz z Sledźiem, 72. Barszcz Cytrynowy, támże.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Brunelle z Potrawą, 81. Botwina z Rakami, 24. Bulwy z potrawą, 25. Baranek z młodym sadłem, 27. Baranek z Cosnkiem, tamże. Baranek z Substancja, 35. Bigosek z Jarząbka, 33 Brazelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, tamże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb jakichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, tamże. Mleczne Potrawy. Barszcz Królewski, 71. Barszcz prosty, tamże. Barszcz z Śledziem, 72. Barszcz Cytrynowy, tamże. Bielskiego Ciasta robienia sposób, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87
Brunelle z Potráwą, 81. Botwiná z Rákámi, 24. Bulwy z potráwą, 25. Báránek z młodym sádłem, 27. Báránek z Cosnkiem, támze. Báránek z Substáncyá, 35. Bigosek z Iárząbká, 33 Brázelle Wołowe, 53. Brazelle Cielęce, támże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek z Ryb iákichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych, támże. Mleczne Potrawy. Barszcz Krolewski, 71. Barszcz prosty, támże. Barszcz z Sledźiem, 72. Barszcz Cytrynowy, támże. Bielskiego Ciastá robienia sposob, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682