Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 18 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 Suropiecków tak gotować. Sta Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Spikiem. Odwarz i odbierz Raki/ na CzerComp 1682
1 Suropieckow ták gotowáć. Stá Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Spikiem. Odwarz y odbierz Ráki/ CzerComp 1682
2 drugą misą/ a uwarzywszy daj gorącą/ LXXX. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Kapłoni. Kapłona upiecz/ miesiste drobno pokraj/ a CzerComp 1682
2 drugą misą/ á vwárzywszy day gorącą/ LXXX. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Kápłoni. Kápłoná vpiecz/ mieśiste drobno pokráy/ á CzerComp 1682
3 . możesz też jeżeli chcesz wycisnąć cytrynę. XCI. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Jarząbka Uwarz/ albo upiecz Jarząbka/ odbierz mieso CzerComp 1682
3 . mozesz też ieżeli chcesz wycisnąć cytrynę. XCI. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Iárząbka Vwarz/ álbo vpiecz Iarząbka/ odbierz mieso CzerComp 1682
4 / wody wlej a warz/ a gdy odwarzysz wsyp bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] / daj masła/ pieprzu/ kwiatu/ a przywarzywszy CzerComp 1682
4 / wody wley á warz/ á gdy odwarzysz wsyp bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] / day másłá/ pieprzu/ kwiátu/ á przywarzywszy CzerComp 1682
5 / a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Karpiowy. Zdejmij skorę z Karpia surowego/ mięso odbierz CzerComp 1682
5 / a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Kárpiowy. Zdeymiy skorę z Kárpia surowego/ mięso odbierz CzerComp 1682
6 z Bigoskiem/ i daj na Stół. XLVII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Holenderski. Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie CzerComp 1682
6 z Bigoskiem/ y day Stoł. XLVII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] Holenderski. Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie CzerComp 1682
7 a daj na Stół. Sta Potraw Rybnych XCII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb jakich chcesz. Rybę weźmij jaką chcesz/ CzerComp 1682
7 á day na Stoł. Stá Potraw Rybnych XCII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb iákich chcesz. Rybę weźmiy iáką chcesz/ CzerComp 1682
8 możesz i na źmino dać nie przywarzając. KśCIJI. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb pieczonych siekany, albo krajany drobno. Takim CzerComp 1682
8 możesz y źmino dáć nie przywarzáiąc. XCIII. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb pieczonych śiekány, álbo kráiány drobno. Tákim CzerComp 1682
9 Cosnkiem, tamże. Baranek z Substancja, 35. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Jarząbka, 33 Brazelle Wołowe, 53. Brazelle CzerComp 1682
9 Cosnkiem, támze. Báránek z Substáncyá, 35. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Iárząbká, 33 Brázelle Wołowe, 53. Brazelle CzerComp 1682
10 tamże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb jakichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych CzerComp 1682
10 támże: Rybne Potrawy. Bobrowe ogony, 62. Bigosek [bigosek:subst:sg:nom:m] z Ryb iákichkolwiek, 65. Bigosek z Ryb pieczonych CzerComp 1682