złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włóż masła dobrego wymocz Sardelle/ uwierć albo drobno pokraj/ wlej rosolu/ i wina/ Kwiatu i Pieprzu/ przywarz/ a daj gorąco na stół. Pietruszki/ i Cebule drobno usiekanej przydawszy. Toż o samym Bigosku Rakowym rozamiej. XXXVII. Potrawa z Rakami, albo Bigoskiem Rakowym.
WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Golembi/ wymocz/ ociągnij/ odbierz pięknie w członki rozebrawszy/ Raki odwarz/ odbierz same mięso na bigosek/ włóż to pospołu/ pietruszki i cebule drobniusienko nakraj/ masła dobrego niemało/ Szczawiu siekanego/ albo Agrestu albo Wina zielonego/ przywarz przydawszy pieprzu i kwiatu/
złoż to pospołu w naczynie gliniane/ włoż masłá dobrego wymocz Sárdelle/ vwierć álbo drobno pokray/ wley rosolu/ y winá/ Kwiátu y Pieprzu/ przywarz/ a day gorąco ná stoł. Pietruszki/ y Cebule drobno vśiekaney przydawszy. Toż o sámym Bigosku Rákowym rozamiey. XXXVII. Potráwá z Rákámi, álbo Bigoskiem Rákowym.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cielęćiny/ álbo Golembi/ wymocz/ oćiągniy/ odbierz pieknie w członki rozebrawszy/ Raki odwarz/ odbierz same mięso na bigosek/ włoż to pospołu/ pietruszki y cebule drobniuśienko nakray/ masła dobrego niemało/ Sżczawiu śiekanego/ albo Agrestu albo Wina źielonego/ przywarz przydawszy pieprzu y kwiátu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 23
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
a ociągnij w maśle/ grzanek z chleba białego zrób/ ułóż na misie/ a na te dzwona tretowane/ na wierzch Raków tretowanych zalej polewką grzybową/ którą miej na to/ masła włóż płokanego/ pieprzu i kwiatu/ nakryj drugą misą/ warz/ a daj na stół. Sta Potraw Rybnych XXXIV. Z Rakowym bigoskiem Ryby bez botwiny
Bigosek z Raków wyłupanych miej/ SZczupaka oczesanego zrysuj i we dzwonka skraj/ włóż w rynkę/ Cebule i pietruszki drobno/ zasol/ wody wlej a warz/ a gdy odwarzysz wsyp bigosek/ daj masła/ pieprzu/ kwiatu/ a przywarzywszy daj na stół możesz Cytrynę wycisnąć/ albo Octu winnego kieliszek
á oćiągniy w maśle/ grzanek z chlebá białego zrob/ vłoż na miśie/ á na te dzwona tretowáne/ ná wierzch Rakow tretowanych záley polewką grzybową/ ktorą miey na to/ masła włoż płokanego/ pieprzu y kwiatu/ nákryi drugą misą/ warz/ á day na stoł. Stá Potraw Rybnych XXXIV. Z Rákowym bigoskiem Ryby bez botwiny
Bigosek z Rákow wyłupánych miey/ SZczupaká oczesanego zrysuy y we dzwonka skray/ włoż w rynkę/ Cebule y pietruszki drobno/ zásol/ wody wley á warz/ á gdy odwarzysz wsyp bigosek/ day másłá/ pieprzu/ kwiátu/ á przywarzywszy day ná stoł możesz Cytrynę wyćisnąć/ albo Octu winnego kieliszek
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
usiekaj/ zmieszaj to społem/ włóż w rynkę/ wlej Oliwy/ albo masła niesłonego/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj; głowę z tego Karpia usmaż/ i mleczu kawałki odtretuj/ a zmieszaj z Bigoskiem/ i daj na Stół. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie dobrym zasoliwszy/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/ przywarz/ a daj na stół. XLVIII. Szczupak
vsiekay/ zmieszay to społem/ włoż w rynkę/ wley Oliwy/ albo másła niesłonego/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day; głowe z tego Karpia vsmaż/ y mleczu kawałki odtretuy/ a zmieszay z Bigoskiem/ y day ná Stoł. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie dobrym zásoliwszy/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/ przywarz/ á day ná stoł. XLVIII. Szczupak
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
to społem/ głowę od tego Karpia odwarz w rosole/ włóż bigosek w rynkę/ wlej masła/ albo Oliwy osoliwszy smaż/ nakraj grząnek z chleba białego/ rozpuść masła a nie przetretuj/ wsyp w bigosek pieprzu i gałki tartej miej osobno jeżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ albo Parmazyn/ maczaj grzanki w maśle/ bigoskiem i Parmazynem przetrąsaj/ a układaj na srebnym pułmisku/ głową weśrodek włóz/ i upiec w piecu/ a daj na stół. LI. Ryby tretowane.
Oczesaną Rybę pokraj we dzwona/ potrząsaj mąką/ a smaż w czym chcesz/ usmazywszy włóż w kociołek albo rynkę/ wlej wina/ octu/ chleba trochę tartego
to społem/ głowę od tego Karpiá odwarz w rosole/ włoż bigosek w rynkę/ wley masła/ albo Oliwy osoliwszy smaż/ nakray grząnek z chleba białego/ rospuść masłá a nie przetretuy/ wsyp w bigosek pieprzu y gałki tartey miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ albo Parmazyn/ máczay grzanki w masle/ bigoskiem y Pármazynem przetrąsay/ á vkładay ná srebnym pułmisku/ głową weśrodek włoz/ y vpiec w piecu/ a day na stoł. LI. Ryby tretowáne.
Oczesáną Rybę pokráy we dzwoná/ potrząsay mąką/ á smaż w czym chcesz/ vsmázywszy włoż w koćiołek álbo rynkę/ wley winá/ octu/ chleba trochę tartego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 57
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Pinellami, 21. z Brunellami, tamże. REGESTR.
z Dachtellami, tamże. Potrawa z Poziomkami, tamże. z Porzeckami z Wiśniami, tamże. z Figatellami, tamże. z Ślimakami, 22. z Suropieczkami spikowanemi, tamże. z Pirozkami, 23. z Rakami, z Serdellami, tamże. z Bigoskiem Rakowym. tamże z Botwinią z Rakami, 24. z tretowanemi Rakami i z suropieczkami śpikowan: tamże. Potrawa z Spikiem, 25. Potrawa z Limonią, tamże. Potrawa z karczochami, tamże. z Bulwami, z kaulorepą, tamże. z Kardami, 26. z Kaulefiorami, tamże. z Szparagami, tamże
z Pinellámi, 21. z Brunellámi, támże. REGESTR.
z Dáchtellámi, támże. Potráwá z Poźiomkámi, tamże. z Porzeckámi z Wiśniámi, tamże. z Figátellámi, támże. z Slimakámi, 22. z Suropieczkámi spikowánemi, támże. z Pirozkámi, 23. z Rákámi, z Serdellámi, támże. z Bigoskiem Rákowym. tamże z Botwinią z Rákámi, 24. z tretowánemi Rákámi y z suropieczkámi śpikowán: tamże. Potráwá z Spikiem, 25. Potrawá z Limonią, támże. Potráwá z kárczochámi, támże. z Bulwámi, z kaulorepą, támże. z Kárdámi, 26. z Kaulefiorámi, támże. z Szpárágámi, támże
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Figami suchemi z Dachtellami, tamże. z Bronellami, z Kaparami, tamże. z Pinellami, z Pistacjami, tamże Ryby z Sałatą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
z Sardelami, z Figami tamże. z Sardelami samemi, tamże. Ryby z Tertusolami, tamże. Ryby z Pieczarkami, 54. z Grzybami świeżemi, tamże. Ryby Tretowane, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Jabłkami tretowanemi, tamże. z
Figámi suchemi z Dachtellami, támże. z Bronellami, z Kapárámi, tamże. z Pinellámi, z Pistácyámi, támże Ryby z Sałátą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
z Sárdelámi, z Figámi támże. z Sardelami sámemi, tamże. Ryby z Tertusolámi, támże. Ryby z Pieczarkámi, 54. z Grzybami świeżemi, támże. Ryby Tretowáne, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Iábłkami tretowánemi, támże. z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682