/ rozpuść Winem/ gęsto jako kasza wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca wolnego/ a gdy upieczesz/ pocukruj a daj na Stół. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie racz być tego rozumienia/ że w trzecim Rozdziale/ kiedyć wystawuję trzecie sto potraw/ włożyłem też Galarety/ Kontuze/ Blamasie/ Arkas/ Obarzanki migdałowe/ Makarony etc. żebym to dla niedostatku potraw albo sposobów uczynić miał/ a tymi liczbę kończył. Jest bowiem tysiąc sposobów jeszcze gotowania różnych potraw/ a jeden z drugiego roście/ co sam uznasz/ jeżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypatrzysz/ a jako z jednego sposobu dziesięć może uformować
/ rospuść Winem/ gęsto iako kásza wyley ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá wolnego/ á gdy vpieczesz/ pocukruy á day na Stoł. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie rácz bydź tego rozumienia/ że w trzećim Rozdźiale/ kiedyć wystáwuię trzećie sto potraw/ włożyłem też Gálárety/ Kontuze/ Blámáśie/ Arkas/ Obárzánki migdałowe/ Mákárony etc. żebym to dla niedostátku potraw albo sposobow vczynić miał/ á tymi liczbę konczył. Iest bowiem tyśiąc sposobow ieszcze gotowánia rożnych potraw/ á ieden z drugieg^o^ rośćie/ co sam vznasz/ ieżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypátrzysz/ á iáko z iedneg^o^ sposobu dźieśięć może vformowáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 92
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682