Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 10 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ucięty został/ którą do rosołu tak gotuj. Weźmij Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] / wymocz pięknie przez godzin pięć najmniej/ wstaw w CzerComp 1682
1 vćięty został/ ktorą do rosołu ták gotuy. Weźmiy Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] / wymocz pięknie przez godźin pięć naymniey/ wstaw w CzerComp 1682
2 przywarzywszy polij/ a daj na Stół. Tenże Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] możesz już uwarzony przypiec w piecu upalonym potrżąsnąwszy chlebem białym CzerComp 1682
2 przywárzywszy poliy/ á day Stoł. Tenże Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] możesz iuż vwárzony przypiec w piecu vpalonym potrżąsnąwszy chlebem białym CzerComp 1682
3 z Pieprzem i Gozdzikami. Rozdział Pierwszy, II. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] z Miodownikiem. TAkowyż Cąber uciąwszy/ namocz w CzerComp 1682
3 z Pieprzem y Gozdźikami. Rozdźiał Pierwszy, II. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] z Miodownikiem. TAkowyż Cąber vćiąwszy/ námocz w CzerComp 1682
4 / przywarz/ a daj na Stół. III. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] szaro gotowany, albo jaka insza potrawa, CAber według CzerComp 1682
4 / przywarz/ á day Stoł. III. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] száro gotowány, álbo iáka insza potráwá, CAber według CzerComp 1682
5 przód oparzonemi/ i białym Cukrem/ VIII. Zubrowy Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] tak gotuj rumiano. WEdług zwyczaju utniej Cąber Zubrowy/ CzerComp 1682
5 przod opárzonemi/ y białym Cukrem/ VIII. Zubrowy Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] ták gotuy rumiáno. WEdług zwyczáiu vtniey Cąber Zubrowy/ CzerComp 1682
6 a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] / albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako CzerComp 1682
6 á day misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] / álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko CzerComp 1682
7 znajdziesz/ i Rybne potrawy i Marynaty. VI. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] Jeleni. Weźmij Cąber Jeleni/ Danieli/ Bawoli/ CzerComp 1682
7 znaydźiesz/ y Rybne potráwy y Márynáty. VI. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] Ieleni. Weźmiy Cąber Ieleni/ Dánieli/ Báwoli/ CzerComp 1682
8 potrawy i Marynaty. VI. Cąber Jeleni. Weźmij Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] Jeleni/ Danieli/ Bawoli/ Wołowy/ Sarni/ CzerComp 1682
8 potráwy y Márynáty. VI. Cąber Ieleni. Weźmiy Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] Ieleni/ Dánieli/ Báwoli/ Wołowy/ Sárni/ CzerComp 1682
9 Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] , 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z CzerComp 1682
9 Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] , 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z CzerComp 1682
10 . Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. CzerComp 1682
10 . Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber [Cąber:subst:sg:nom:m] z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. CzerComp 1682