zimne psując i gubiąc, a gdy ją wygubione cząśtki zimne, same ciepłe zostają. 95. Czemu owoce nie dojzrzałe są twarde? Grubość sprawuje twardość, takowe zaś owoce mają gruby humor którego ciepło nie przemogło, boby już przez to były dojrzałemi. 96. Czemu owoce nie dojzrzale pełne wilgotności? Ciepło które czyni dojzrzałość wyciencza wilgotność, i z zaduchami wyprowadza: te zaś iż nie dojzrzałe są, wilgotności grubej i wodnej są pełne. 97. Czemu wprzód owoc na drzewie nie dojzrzały niż dojrzały? Niżeli się rzecz stanie doskonałą, bywa nie doskonałą: dojzrzenie zasię jest jedna owocu doskonałość, dla tego ją też uprzedza nie doskonałość, to
źimne psuiąc y gubiąc, á gdy ią wygubione cząśtki źimne, sáme ćiepłe zostáią. 95. Czemu owoce nie doyzrzáłe są twárde? Grubość spráwuie twárdość, takowe záś owoce máią gruby humor ktorego ćiepło nie przemogło, boby iuż przez to były doyrzáłemi. 96. Czemu owoce nie doyzrzale pełne wilgotnośći? Ciepło ktore czyni doyzrzáłość wyćiencza wilgotność, y z zaduchámi wyprowadza: te záś iż nie doyzrzáłe są, wilgotnośći grubey y wodney są pełne. 97. Czemu wprzod owoc ná drzewie nie doyzrzáły niż doyrzáły? Niżeli się rzecz stánie doskonáłą, bywa nie doskonáłą: doyzrzenie zásię iest iedná owocu doskonáłość, dla tego ią też uprzedza nie doskonáłość, to
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 111
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
Rok czynić Stada reuisią i sztuk przeliczenie. Do przypuszczenia Miesiąc najlepszy Majowy, na ten czas Stadnikom goły dają owies, Stadnikiem aby nie pracowano przestrzegać dla skutecznego z Klaczą odchowania, który trzy razy ma być do niej przypuszczony. Zrzebięta we dwóch lat a jeszcze lepiej we trzech rznąć, gdyż na ten czas wszystkę z siebie dojzrzałość wypuszcza Zrzebiec. Na rznięcie czas najlepszy bywa w Maju, bo na ten czas pomierne znajduje się powietrze, nie żymne ani gorące. W zbytnie gorąca, ile w Miesiącu Czerwcu, jako też i ku zimie strzec się Zrzebców rzezać: do czego dobrze wiadomego, i sposobnego zażyć konowałać, aby przy rznięciu wiedział które przypalać
Rok czynic Stádá reuisią y sztuk przeliczenie. Do przypusczenia Mieśiąc naylepszy Máiowy, ná tęn czás Stádnikom goły dáią owies, Stádnikiem áby nie prácowano przestrzegác dla skutecznego z Kláczą odchowánia, ktory trzy rázy ma bydź do niey przypuszczony. Zrzebiętá we dwoch lat á ieszcze lepiey we trzech rznąć, gdyż ná tęn czás wszystkę z śiebie doyzrzáłość wypuszcza Zrzebiec. Ná rznięćie czás náylepszy bywa w Máiu, bo ná tęn czás pomierne znáyduie się powietrze, nie żimne áni gorące. W zbytnie gorącá, ile w Mieśiącu Cźerwcu, iako też y ku źimie strzedz się Zrzebcow rzezáć: do czego dobrze wiádomego, y sposobnego zázyć konowałáć, áby przy rznięćiu wiedźiał ktore przypaláć
Skrót tekstu: HaurEk
Strona: 45
Tytuł:
OEkonomika ziemiańska
Autor:
Jakub Kazimierz Haur
Drukarnia:
Krzysztof Schedel
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
gospodarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675