zapala się wprawdzie, lecz gdy jest położona na języku, ma smak przykro gryzący, co jest słonną materią. O różnicy będącęj między drzewem i węglem.
Drzewo jakiego kolwiekby było rodzaju, odmienia kolor będąc przemienione w węgiel, kolory te wszystkie mniej lub więcej do czarnego zbliżają się, co po części dzieje się dla wielkiej dziurkowatości będącęj w węglach, która sprawia, że się mało od nich odbija światła. Lecz czarność ta jest częstokroć bardzo ciemna, jaki jest kolor żaru i węglów nad to przepalonych. Inne zaś węgle mają kolor czarny, zbliżający się do fioletu lub miedzianej farby: takie węgle robią się z drzewa twardego i dobrze wyschłego. Drzewa
zapala się wprawdzie, lecz gdy iest położona na ięzyku, ma smak przykro gryzący, co iest słonną materyą. O rożnicy będącęy między drzewem i węglem.
Drzewo iakiego kolwiekby było rodzaiu, odmienia kolor będąc przemienione w węgiel, kolory te wszystkie mniey lub więcey do czarnego zbliżaią się, co po częsci dzieie się dla wielkiey dziurkowatosci będącęy w węglach, ktora sprawia, że sie mało od nich odbiia swiatła. Lecz czarność ta iest częstokroć bardzo ciemna, iaki iest kolor żaru i węglow nad to przepalonych. Inne zaś węgle maią kolor czarny, zbliżaiący się do fioletu lub miedzianey farby: takie węgle robią się z drzewa twardego i dobrze wyschłego. Drzewa
Skrót tekstu: DuhMałSpos
Strona: 8
Tytuł:
Sposób robienia węglów czyli sztuka węglarska
Autor:
Henri-Louis Duhamel Du Monceau
Tłumacz:
Jacek Małachowski
Drukarnia:
Michał Gröll
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1769
Data wydania (nie wcześniej niż):
1769
Data wydania (nie później niż):
1769
, póty na wierzchu jaja zostają, póki w większą nie zbiora się gałkę: ta zaś od następującego zewnątrz innego powietrza, popchnięta, od skorupy odrywa się, i dla mniejszej od wody pod jedną z nią kupą ciężkości, na wierzch wody dobywa się. Materialne są dziurkowate.
121. A ponieważ jaja, dla dziurkowatości skorupy, wiele z swojej substancyj w krótkim czasie utracają, i do jedzenia już nie są tak wygo- dne; przeto, którzy dłużej, w zupełnej je chcą zachować całości, jako naprzykład żeglujący po morzu; woskiem je rozpuszczonym, albo pokostem pospolitym, lub tłustością baranią, oblewać lub ośmarowywać zwykli. Gdy albowiem tym
, póty na wierzchu iaia zostaią, poki w większą nie zbiora się gałkę: ta zaś od następuiącego zewnątrz innego powietrza, popchnięta, od skorupy odrywa się, y dla mnieyszey od wody pod iedną z nią kupą ciężkości, na wierzch wody dobywa się. Materyalne są dziurkowate.
121. A ponieważ iaia, dla dziurkowatości skorupy, wiele z swoiey substancyi w krótkim czasie utracaią, y do iedzenia iuż nie są tak wygo- dne; przeto, którzy dłużey, w zupełney ie chcą zachować całości, iako naprzykład żegluiący po morzu; woskiem ie rozpuszczonym, albo pokostem pospolitym, lub tłustością baranią, oblewać lub osmarowywać zwykli. Gdy albowiem tym
Skrót tekstu: ChróśSFizyka
Strona: 133
Tytuł:
Fizyka doświadczeniami potwierdzona
Autor:
Samuel Chróścikowski
Drukarnia:
Drukarnia Scholarum Piarum J.K.Mci i Rzeczypospolitej
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
fizyka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1764
Data wydania (nie wcześniej niż):
1764
Data wydania (nie później niż):
1764