? Które mają wilgotność tłustą, te pachną: a które mają wodnistą, te nie pachną, bo ciepła mniej mają. ROZDZIAŁ VI. O Zmyśle smakowaniu i smakach, potrawach, napoju, głodzie pragnieniu.
Język albo części jemu bliskie, smaki rozeznawa i ma w sobie kość z tyłu, a jest rzadki i nieco gębce podobny aby weń mogła wilgotność wchodzić ze smakiem. Ma dziewięć Muszkułów które nim obraca ma i żyły. Do smaku potrzeba, aby rzecz która smakuje, miała w sobie suchość ziemną, wodna wilgotność, i ciepło. 1. Co za różnica między potrawą, lekarstwem i trucizną. Co jest właśnie potrawą to nasze ciepło
? Ktore máią wilgotność tłustą, te páchną: á ktore máią wodnistą, te nie páchną, bo ćiepłá mniey máią. ROZDZIAŁ VI. O Zmyśle smákowániu y smákách, potráwách, nápoiu, głodźie prágnieniu.
IEzyk álbo częśći iemu bliskie, smáki rozeznawa i ma w sobie kość z tyłu, á iest rzadki y nieco gębce podobny áby weń mogłá wilgotność wchodźić ze smákiem. Ma dźiewięć Muszkułow ktore nim obraca ma y żyły. Do smáku potrzebá, áby rzecz ktora smákuie, miáła w sobie suchość źiemną, wodna wilgotność, y ćiepło. 1. Co zá różnicá między potráwą, lekárstwem y trucizną. Co iest właśnie potráwą to násze ćiepło
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 219
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692