, Donice, Garnce; Lichtarze, do Kuchnie, Sita, Przetaki, Siekacze, Tasaki, Kotły, Brytwany, Kielemki, Patelle do smażenia: Szpikulce Moździerze, Różny, Rożenki rybne, Roszty: Brajtary, Sosby, Deki pod kolice, Pasztetnice naczynie różne, Formy do ciast Formy do Bianki,
Formy do galaret, Piekarnie Stoły w piekarniach Pułki w piekarniach Cieźle. Stalarze, Chłopi do posług, Przystawa do chłopów. Niewiasty do mycia cyny, Srebro stołowe, Miednice. Nalewki, Tuwalnie, Cyna Misy, Pułmiski, Przystawki, Talerze, Lichtarze, Blachy, do ścian, Lichtarze do ścian, Laternia do sieni. Stoły do
, Donice, Gárnce; Lichtarze, do Kuchnie, Sitá, Przetáki, Siekácze, Tásaki, Kotły, Brytwány, Kielemki, Pátelle do smáżenia: Szpikulce Mozdźierze, Rozny, Rożenki rybne, Roszty: Braytary, Sosby, Deki pod kolice, Pásztetnice naczynie rozne, Formy do ćiast Formy do Biánki,
Formy do gáláret, Piekárnie Stoły w piekárniach Pułki w piekárniách Cieźle. Stalarze, Chłopi do posług, Przystáwá do chłopow. Niewiásty do myćia cyny, Srebro stołowe, Miednice. Nalewki, Tuwálnie, Cyná Misy, Pułmiski, Przystáwki, Tálerze, Lichtarze, Bláchy, do śćian, Lichtarze do śćian, Láterniá do śieni. Stoły do
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 3
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
sposobów gotowania Potraw Mięśnych, Dziesięć Addytamentów, Kondymentów do Pieczystego dziesięć, i Sekret pierwszy Kuchmistrzowski. Folio 13. II. ROZDZIAŁ. Podaje Sto sposobów gotowania Potraw Rybnych, Dziesięć Addytamentów, i Sekret wtóry Kuchmistrzowski. folio 45. III. Rozdział. Ma Sto sposobów gotowania Potraw Mlecznych, Pasztetów, Tortów, Ciast, Galaret, Kontuź, Blamasi, Arkasu, Makaronów, Mosztardy etc. etc. Dziesięć prytym Addytamentów, i Sekret trzeci Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snadniejszego znalezienia Rzeczy, i Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potrawy Agrest zabielany z potrawą, 26. Animelle z potrawą, 35.
Addytamentów
sposobow gotowánia Potraw Mięśnych, Dźieśięć Additámentow, Condimentow do Pieczystego dźieśięć, y Sekret pierwszy Kuchmistrzowski. Folio 13. II. ROZDZIAŁ. Podáie Sto sposobow gotowánia Potraw Rybnych, Dźieśięć Additámentow, y Sekret wtory Kuchmistrzowski. folio 45. III. ROZDZIAL. Ma Sto sposobow gotowánia Potraw Mlecznych, Pásztetow, Tortow, Ciast, Gáláret, Kontuź, Blámási, Arkásu, Mákáronow, Mosztardy etc. etc. Dźieśięć prytym Additamentow, y Sekret trzeći Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snádnieyszego ználeźienia Rzeczy, y Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potráwy Agrest zábielány z potráwą, 26. Animelle z potráwą, 35.
Additámentow
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 97
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682