Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi-ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy. Broda wielka na misie kaszą popluskana, Przy niej ponta niemiecka jajem pomazana. Potem wąsy tabaką brzydko usmarkane I strupami z parszywej głowy posypane. Wilcze zęby na wety,
Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi-ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy. Broda wielka na misie kaszą popluskana, Przy niej ponta niemiecka jajem pomazana. Potem wąsy tabaką brzydko usmarkane I strupami z parszywej głowy posypane. Wilcze zęby na wety,
Skrót tekstu: ZbierDrużBar_II
Strona: 603
Tytuł:
Wiersze zbieranej drużyny
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Poeci polskiego baroku
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Jadwiga Sokołowska, Kazimiera Żukowska
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1965
położywszy/ pocukruj/ a daj zaraż/ bo się Cukier roztopi/ i Bianka osłabieje. Rozdział Trzeci. LXXXVIII. Bianka z Mlekiem.
Mleko wstawisz w pieknym kotle/ z wodką rożaną/ i Cukrem/ i takimże sposobem mąkę ryżową zgotowawszy/ sprawisz się we wszytkim/ jako i z pierwszą. LXXXIX. Galareta Mięsna.
Weźmij Kapłona dworowego/ Cielęciny kościstej/ nietłustej/ wymocz to pięknie/ i nóżki Cielęce ochędożone/ wstaw to wszytko w garncu pięknym/ warz nakrywszy/ a odszymuj piórem niech wre przez godzin trzy/ albo cztery/ bardzo mało zasoliwszy/ a gdy odstawisz od ognia/ odlej rosół w piękny garniec osobno/ niech
położywszy/ pocukruy/ á day zaraż/ bo się Cukier roztopi/ y Biánká osłábieie. Rozdźiał Trzeći. LXXXVIII. Biánká z Mlekiem.
Mleko wstáwisz w pieknym kotle/ z wodką rożáną/ y Cukrem/ y tákimże sposobem mąkę ryżową zgotowawszy/ spráwisz się we wszytkim/ iáko y z pierwszą. LXXXIX. Gáláretá Mięsna.
Weźmiy Kápłona dworoweg^o^/ Cielęćiny kośćistey/ nietłustey/ wymocz to pięknie/ y nożki Cielęce ochędożone/ wstaw to wszytko w gárncu pięknym/ warz nákrywszy/ á odszymuy piorem niech wre przez godźin trzy/ álbo cztery/ bardzo mało zasoliwszy/ á gdy odstawisz od ognia/ odley rosoł w piękny garniec osobno/ niech
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 88
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Migdały utłuczone i uwiercione dobrze/ rozpuść tą wszytką polewką/ a przecedź przez gęstą Serwetę/ wlej znowu bardzo w piękny kociełek /warz na węglach przez ćwierć godźny wylej namisę/ a wynieś na zimno; Możesz na ten czas Piżmo włożyć/ gdy będziesz podsadzał/ lepiej będzie będzie/ bo nie wywietrzeje. XCII. Galareta na post.
Weźmij Szczupaka dobrego/ któremu głowę i ogon utniesz/ a w Kasanacie uwarzysz/ samego zaś Szczupaka ochędożonego porąb w sztuki/ i Linów parę także wymocz/ wstaw w pięknym garncu w wodzie/ trochę posoliwszy/ nakryj/ włóż pietruszki wiązkę niemałą/ warz/ aż do kości odpadnie/ a odszymuj pięknie/
Migdały vtłuczone y vwierćione dobrze/ rospuść tą wszytką polewką/ á przecedź przez gęstą Serwetę/ wley znowu bardzo w piękny koćiełek /warz ná węglách przez ćwierć godźny wyley námisę/ á wynieś ná źimno; Możesz ná ten czas Pizmo włożyć/ gdy będźiesz podsadzał/ lepiey będźie będźie/ bo nie wywietrzeie. XCII. Gáláretá ná post.
Weźmiy Szczupaká dobrego/ ktoremu głowę y ogon vtniesz/ á w Kassanaćie vwarzysz/ samego zaś Szczupaká ochędożoneg^o^ porąb w sztuki/ y Linow parę tákże wymocz/ wstaw w pięknym gárncu w wodźie/ trochę posoliwszy/ nakryi/ włoż pietruszki wiązkę niemałą/ warz/ áż do kośći odpadnie/ a odszymuy pięknie/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 89
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
przecedź przez Serwetę; wyciśnij Cytryn według smaku/ Wina/ Cukru/ Cynamonu całkiem/ Goździków/ wlej to wszytko w piękne naczynie/ i warz długo/ przydaj potym Piżma/ a lej przez worek na misę/ włożywszy onę głowęj ogon wsrzodek/ a jeżeli będziesz chciał/ daj kolorów różnych. Rozdział Trzeci. XCIII Galareta dla Chorych.
Weźmij Kapłona/ Cielęciny/ Nóżek cielęcych/ wymocz to wszytko pięknie/ a porozbirawszy warz/ trochę zasoliwszy/ nakryj a odszymuj/ przydawszy do tego pietruszki wiążkę/ a gdy od kości odpadnie/ odstaw/ niech się podstoi/ odlej w insze naczynie/ niech znowu się podstoi/ a zbierzesz piórem wszytkę tłustość
przecedź przez Serwetę; wyćiśniy Cytryn według smaku/ Winá/ Cukru/ Cynámonu całkiem/ Goźdźikow/ wley to wszytko w piękne naczynie/ y warz długo/ przyday potym PIżmá/ á ley przez worek na misę/ włożywszy onę głowęy ogon wsrzodek/ á ieżeli będźiesz chćiał/ day kolorow roznych. Rozdźiał Trzeći. XCIII Gáláretá dla Chorych.
Weźmiy Kápłoná/ Cielęćiny/ Nożek ćielęcych/ wymocz to wszytko pieknie/ á porozbirawszy warz/ trochę zasoliwszy/ nákryi á odszymuy/ przydawszy do teg^o^ pietruszki wiążkę/ á gdy od kośći odpádnie/ odstaw/ niech się podstoi/ odley w insze naczynie/ niech znowu się podstoi/ á zbierzesz piorem wszytkę tłustość
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 90
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Gąszcz z Bulwów, 46. Gąszcz z Marchwie, tamże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potrawy. Grzybowa Polewka, 73.
Grochowa Polewka, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciasta, 80. z Gruszkami Tort, 82. Gruszkowe Ciasto na post, 86. Gdańskie Mleko, 85. Galareta Mięśna, 88. Galareta na Post. 89. Galareta dla Chorych, 90. H. Holenderska potrawa mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpański Tort, 81. Hiszpańskie Mleko, 84. I. Instrukcja o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po
Gąszcz z Bulwow, 46. Gąszcz z Márchwie, támże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potráwy. Grzybowa Polewká, 73.
Grochowa Polewká, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciástá, 80. z Gruszkámi Tort, 82. Gruszkowe Ciásto ná post, 86. Gdanskie Mleko, 85. Gáláretá Mięśna, 88. Gáláretá ná Post. 89. Galaretá dla Chorych, 90. H. Holenderska potráwá mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpánski Tort, 81. Hiszpánskie Mleko, 84. I. Instrukcya o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Gąszcz z Marchwie, tamże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potrawy. Grzybowa Polewka, 73.
Grochowa Polewka, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciasta, 80. z Gruszkami Tort, 82. Gruszkowe Ciasto na post, 86. Gdańskie Mleko, 85. Galareta Mięśna, 88. Galareta na Post. 89. Galareta dla Chorych, 90. H. Holenderska potrawa mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpański Tort, 81. Hiszpańskie Mleko, 84. I. Instrukcja o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34
. Gąszcz z Márchwie, támże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potráwy. Grzybowa Polewká, 73.
Grochowa Polewká, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciástá, 80. z Gruszkámi Tort, 82. Gruszkowe Ciásto ná post, 86. Gdanskie Mleko, 85. Gáláretá Mięśna, 88. Gáláretá ná Post. 89. Galaretá dla Chorych, 90. H. Holenderska potráwá mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpánski Tort, 81. Hiszpánskie Mleko, 84. I. Instrukcya o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potrawy. Grzybowa Polewka, 73.
Grochowa Polewka, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciasta, 80. z Gruszkami Tort, 82. Gruszkowe Ciasto na post, 86. Gdańskie Mleko, 85. Galareta Mięśna, 88. Galareta na Post. 89. Galareta dla Chorych, 90. H. Holenderska potrawa mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpański Tort, 81. Hiszpańskie Mleko, 84. I. Instrukcja o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34. Jajca śpikowane z Potrawą,
. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potráwy. Grzybowa Polewká, 73.
Grochowa Polewká, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciástá, 80. z Gruszkámi Tort, 82. Gruszkowe Ciásto ná post, 86. Gdanskie Mleko, 85. Gáláretá Mięśna, 88. Gáláretá ná Post. 89. Galaretá dla Chorych, 90. H. Holenderska potráwá mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpánski Tort, 81. Hiszpánskie Mleko, 84. I. Instrukcya o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34. Iáycá śpikowane z Potráwą,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
pugillos 6. Anisi Stellati Drachmas 2. Lactis Caprilli, qvantum satis ad immergendas species.
Fiat lege artis in balneo Mariae ex cucurbita vitrea ad remanentiam librae unius et semis vel tertiae partis; clarificetur, et edulcoretur saccaro albo; signetur. Woda na suchoty, której trzy razy na dzień po kieliszku wypić trzeba.
Następująca galareta niemniejszego skutku:
Weźmi: Jeleniego rogu świeżego 6. łotów. Słoniowej kości 2. łoty.
Niechaj tę dwie ingredyencje zgarcem wody w naczyniu dobrze polewanym gotują się przez godzinę; przydaj do tego, Utłuczonych raków świezych 12. Rozynków wielkich ziarka znich wybrawszy 2. łoty. Kawał wątroby cielęcy. Płuca całe od
pugillos 6. Anisi Stellati Drachmas 2. Lactis Caprilli, qvantum satis ad immergendas species.
Fiat lege artis in balneo Mariae ex cucurbita vitrea ad remanentiam librae unius et semis vel tertiae partis; clarificetur, et edulcoretur saccaro albo; signetur. Woda na suchoty, ktorey trzy razy na dźien po kieliszku wypić trzeba.
Następuiąca galareta niemnieyszego skutku:
Weźmi: Jeleniego rogu swieżego 6. łotow. Słoniowey kośći 2. łoty.
Niechay tę dwie ingredyencye zgarcem wody w naczyniu dobrźe polewanym gotuią się przez godźinę; przyday do tego, Utłuczonych rakow swiezych 12. Rozynkow wielkich źiarka znich wybrawszy 2. łoty. Kawał wątroby ćielęcy. Płuca całe od
Skrót tekstu: BeimJelMed
Strona: 182
Tytuł:
Medyk domowy
Autor:
Samuel Beimler
Tłumacz:
Jan Jerzy Jelonek
Drukarnia:
Michał Wawrzyniec Presser
Miejsce wydania:
Leszno
Region:
Wielkopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1749
Data wydania (nie wcześniej niż):
1749
Data wydania (nie później niż):
1749
polnej lub bobowniku. Ziołka i kwiatu stokrociu polnego każdego garść jednę.
Wszytko to przy ogniu miernym tak długo gotować potrzeba, póki się kwarta jedna lub pięć kwaterek z wszystkiego nieozstanie. Tenże likwor przez sito przepuściwszy, także przez chustę potym przecedziwszy, i wytłuczywszy konserwuj w szklanym naczyniu na zimnym miejscu, a żeby się galareta dobrze usiadła. Potym każdego rana weźmi esencjalnego rosołu ze dwie lub 3. fizanki, dodawszy garść jednę świeżej trybuli i trzy raki utłuczone, przecisnąwszy przez chustę, w wzwyż wspomnionej galarety rozpuścić, w tym rosole, i codziennie zamiast herbaty pić zrana. Tę kuracją przez kilka miesięcy kontynuować trzeba, a tym lepiej postąpisz
polney lub bobowniku. Ziołka y kwiatu stokroćiu polnego każdego garść iednę.
Wszytko to przy ogniu miernym tak długo gotować potrzeba, poki się kwarta iedna lub pięć kwaterek z wszystkiego nieozstanie. Tenże likwor przez sito przepuśćiwszy, takźe przez chustę potym przecedziwszy, y wytłuczywszy konserwuy w zklanym naczyniu na źimnym mieyscu, a żeby się galareta dobrźe usiadła. Potym każdego rana weźmi essencyalnego rosołu ze dwie lub 3. fizanki, dodawszy garść iednę swieżey trybuli y trzy raki utłuczone, przećisnąwszy przez chustę, w wzwyż wspomnioney galarety rospuśćić, w tym rosole, y codźiennie zamiast herbaty pić zrana. Tę kuracyą przez kilka miesięcy kontynuować trzeba, a tym lepiey postąpisz
Skrót tekstu: BeimJelMed
Strona: 183
Tytuł:
Medyk domowy
Autor:
Samuel Beimler
Tłumacz:
Jan Jerzy Jelonek
Drukarnia:
Michał Wawrzyniec Presser
Miejsce wydania:
Leszno
Region:
Wielkopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1749
Data wydania (nie wcześniej niż):
1749
Data wydania (nie później niż):
1749
, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy.
Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy. Broda wielka na misie kaszą popluskana, Przy niej ponta niemiecka jajem pomazana, Potym wąsy tabaką brzydko usmarkane I strupami z parszywej głowy posypane. Wilcze zęby na wety,
, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy.
Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy. Broda wielka na misie kaszą popluskana, Przy niej ponta niemiecka jajem pomazana, Potym wąsy tabaką brzydko usmarkane I strupami z parszywej głowy posypane. Wilcze zęby na wety,
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 85
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910