/ a chowaj długo; Możesz też Cytrynę świężą wycisnąć na talerz/ jeżeli chcesz. ROZDZIAŁ III. Gotowania Sta Potraw Mlecznych, Pasztetów, Tortów, i Ciast.
W Tym Roździale wystawuje do twego Pańskiego Stołu/ Trzecie Sto Potraw w którym masz polewki różne/ Jajecznice Pasztety /Ciasta/ z różnemi nazwiskami/ Blamani/ Galarety/ Bianki Mleka różne/ i w Addytamencie dziesięć Sposobów robienia Kiszek/ kiełbas różnych salsessonów/ i Przezacny Sekret. I. A naprzód Barszcz Królewski.
Barszczu weźmij z żytnych otrąb prostego rzadkiego/ włóż Rybę suchą/ to jest/ szczupaka albo certę/ łososia suchego/ karpia Dunajskiego/ wyziny wędzonej/ abo świeżej/ Jesiotra
/ á choway długo; Mozesz też Cytrynę świężą wyćisnąć na talerz/ ieżeli chcesz. ROZDZIAŁ III. Gotowánia Stá Potraw Mlecznych, Pasztetow, Tortow, y Ciast.
W Tym Roźdźiale wystáwuie do twego Páńskiego Stołu/ Trzećie Sto Potraw w ktorym masz polewki rożne/ Iaiecznice Pasztety /Ciásta/ z rożnemi nazwiskami/ Blamáni/ Gálarety/ Bianki Mleká rożne/ y w Additamenćie dzieśięć Sposobow robienia Kiszek/ kiełbas rożnych salsessonow/ y Przezacny Sekret. I. A naprzod Barszcz Krolewski.
Barszczu weźmiy z żytnych otrąb prostego rzadkiego/ włoż Rybę suchą/ to iest/ szczupaká álbo certę/ łosośia suchego/ karpiá Dunayskiego/ wyźiny wędzoney/ ábo świeżey/ Ieśiotra
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 71
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ to dobrze zmieszawszy/ rozpuść Winem/ gęsto jako kasza wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca wolnego/ a gdy upieczesz/ pocukruj a daj na Stół. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie racz być tego rozumienia/ że w trzecim Rozdziale/ kiedyć wystawuję trzecie sto potraw/ włożyłem też Galarety/ Kontuze/ Blamasie/ Arkas/ Obarzanki migdałowe/ Makarony etc. żebym to dla niedostatku potraw albo sposobów uczynić miał/ a tymi liczbę kończył. Jest bowiem tysiąc sposobów jeszcze gotowania różnych potraw/ a jeden z drugiego roście/ co sam uznasz/ jeżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypatrzysz/ a jako z jednego
/ to dobrze zmieszawszy/ rospuść Winem/ gęsto iako kásza wyley ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá wolnego/ á gdy vpieczesz/ pocukruy á day na Stoł. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie rácz bydź tego rozumienia/ że w trzećim Rozdźiale/ kiedyć wystáwuię trzećie sto potraw/ włożyłem też Gálárety/ Kontuze/ Blámáśie/ Arkas/ Obárzánki migdałowe/ Mákárony etc. żebym to dla niedostátku potraw albo sposobow vczynić miał/ á tymi liczbę konczył. Iest bowiem tyśiąc sposobow ieszcze gotowánia rożnych potraw/ á ieden z drugieg^o^ rośćie/ co sam vznasz/ ieżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypátrzysz/ á iáko z iedneg^o^
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 92
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Tenże likwor przez sito przepuściwszy, także przez chustę potym przecedziwszy, i wytłuczywszy konserwuj w szklanym naczyniu na zimnym miejscu, a żeby się galareta dobrze usiadła. Potym każdego rana weźmi esencjalnego rosołu ze dwie lub 3. fizanki, dodawszy garść jednę świeżej trybuli i trzy raki utłuczone, przecisnąwszy przez chustę, w wzwyż wspomnionej galarety rozpuścić, w tym rosole, i codziennie zamiast herbaty pić zrana. Tę kuracją przez kilka miesięcy kontynuować trzeba, a tym lepiej postąpisz sobie, gdy w tym rosole niżej opisany proszek brać będziesz. Weźmi świeżą wołową rurę, i ochędożywszy, włóż w piec po wysadzeniu chleba, niech wnim leży poty, póki
Tenże likwor przez sito przepuśćiwszy, takźe przez chustę potym przecedziwszy, y wytłuczywszy konserwuy w zklanym naczyniu na źimnym mieyscu, a żeby się galareta dobrźe usiadła. Potym każdego rana weźmi essencyalnego rosołu ze dwie lub 3. fizanki, dodawszy garść iednę swieżey trybuli y trzy raki utłuczone, przećisnąwszy przez chustę, w wzwyż wspomnioney galarety rospuśćić, w tym rosole, y codźiennie zamiast herbaty pić zrana. Tę kuracyą przez kilka miesięcy kontynuować trzeba, a tym lepiey postąpisz sobie, gdy w tym rosole nizey opisany proszek brać będźiesz. Weźmi swieżą wołową rurę, y ochędożywszy, włoż w piec po wysadzeniu chleba, niech wnim lezy poty, poki
Skrót tekstu: BeimJelMed
Strona: 184
Tytuł:
Medyk domowy
Autor:
Samuel Beimler
Tłumacz:
Jan Jerzy Jelonek
Drukarnia:
Michał Wawrzyniec Presser
Miejsce wydania:
Leszno
Region:
Wielkopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1749
Data wydania (nie wcześniej niż):
1749
Data wydania (nie później niż):
1749