zawre pod nakryciem dobrze/ wlej Wina/ Cukru/ Kwiatu/ Kasztany/ odwarzone wyłupione włóż/ całkiem/ a przywarzywszy daj na Stół gorąco. XIV: Potrawa z Grzybową Polewką.
WEźmij Kapłona/ ochędóz pięknie/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włóż w piękne naczynie gliniane/ albo jakie mieć będziesz/ wstaw w garncu Grzybów/ w wodzie przestrono/ i zasoł jako rosół/ warz/ godzinę abo dwie/ a potym odlej tę polewkę wlej w tę materią mięśną/ włóż masła dobrego/ soli spotrzebę/ gałki/ a przywarzywszy to wszytko daj gorąco na Stół. XV, Potrawa Mięśna z Grzybami.
WEźmij Grzybów/ opłocz pięknie /wstaw
zawre pod nákryćiem dobrze/ wley Winá/ Cukru/ Kwiátu/ Kásztány/ odwárzone wyłupione włoż/ całkiem/ á przywárzywszy day ná Stoł gorąco. XIV: Potráwá z Grzybową Polewką.
WEźmiy Kapłoná/ ochędoz pięknie/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włoż w piękne naczynie gliniáne/ álbo iákie mieć będźiesz/ wstáw w gárncu Grzybow/ w wodźie przestrono/ y zásoł iako rosoł/ warz/ godźinę ábo dwie/ á potym odley tę polewkę wley w tę máteryą mięśną/ włoż másłá dobrego/ soli zpotrzebę/ gałki/ á przywarzywszy to wszytko day gorąco ná Stoł. XV, Potráwá Mięśna z Grzybámi.
WEźmiy Grzybow/ opłocz pięknie /wstaw
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 19
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ w wodzie przestrono/ i zasoł jako rosół/ warz/ godzinę abo dwie/ a potym odlej tę polewkę wlej w tę materią mięśną/ włóż masła dobrego/ soli spotrzebę/ gałki/ a przywarzywszy to wszytko daj gorąco na Stół. XV, Potrawa Mięśna z Grzybami.
WEźmij Grzybów/ opłocz pięknie /wstaw w garncu/ warz zasoliwszy/ a jako uwreją grzyby usiekaj/ albo skraj w szatki. Weźmij Kapłona albo Gęś/ ochędożoną odpiecz/ rozbierz. włóż w naczynie jakie chcesz/ wkraj pietruszki/ cebule/ wlej grzybową polewkę/ warz a gdy zewre/ włóż masła dobrego/ kwiatu albo gałki/ pieprzu przywarz a daj ciepło na stół
/ w wodźie przestrono/ y zásoł iako rosoł/ warz/ godźinę ábo dwie/ á potym odley tę polewkę wley w tę máteryą mięśną/ włoż másłá dobrego/ soli zpotrzebę/ gałki/ á przywarzywszy to wszytko day gorąco ná Stoł. XV, Potráwá Mięśna z Grzybámi.
WEźmiy Grzybow/ opłocz pięknie /wstaw w garncu/ warz zásoliwszy/ á iako vwreią grzyby vśiekay/ álbo skray w szatki. Weźmiy Kápłoná albo Gęś/ ochędożoną odpiecz/ rozbierz. włoż w naczynie iakie chcesz/ wkray pietruszki/ cebule/ wley grzybową polewkę/ warz á gdy zewre/ włoż másła dobrego/ kwiatu albo gałki/ pieprzu przywarz á day ćiepło na stoł
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 19
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Chrząnem:
Kapłona wieźmij/ albo Gęś/ odpiecz/ rozbierz Chrztan/ nakrajawszy dobrze uwierć/ jako masło/ śmietaca gęsta octem winnem rozpuść/ włóz masła/ kwiatu przywarz a daj gorąco na Stół. LXXXVI. Potrawa z Jabłkami.
Kapłona weźmij albo Gęś/ albo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Jabłek nakraj wstaw w garncu społem/ włóz masła/ rosołu/ warż przydaj Rożenków drobnych/ Cukru/ i Cynamonu/ daj pocukrowawszy na Stół. LXXXVII. Kapłon po Holendersku.
Weźmij Kapłona/ upiecz/ rozbierz w członki/ włóż w rynkę masła młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszając/ a daj gorące/ na
Chrząnem:
Kápłona wieźmiy/ albo Gęś/ odpiecz/ rozbierz Chrztan/ nákráiáwszy dobrze vwierć/ iáko masło/ smietáca gęsta octem winnem rospuść/ włoz masła/ kwiatu przywarz a day gorąco ná Stoł. LXXXVI. Potráwa z Iábłkámi.
Kápłoná weźmiy álbo Gęś/ álbo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Iábłek nakray wstaw w gárncu społem/ włoz masła/ rosołu/ warż przyday Rożenkow drobnych/ Cukru/ y Cynamonu/ day pocukrowawszy ná Stoł. LXXXVII. Kápłon po Holendersku.
Weźmiy Kápłoná/ vpiecz/ rozbierz w członki/ włoż w rynkę másłá młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszaiąc/ á day gorące/ ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 34
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
przebij przez sito/ wprzód w Moździerzu utłukszy/ Weźmij pieczenią wołową mięsista/ i Baranią/ piecz bez soli/ a gdy się dopieka zdyjmij na misę/ do onej pierwszej co z Kapłonów polewki/ pokol/ wyciśnij polewkę/ złoż to tłuczone mięso i jajca społem/ zmieszaj/ rozpuść rosołem/ który masz w garncu/ włóż na misę Grzanek suchych z chleba białego/ wlej w te materią tłuczoną na misę/ połóż powierzchu one członki/ z kuropatwy; albo Bażanta/ albo Kapłona/ a gdy pocznie wrżeć a masz dawać/ wlej one substancją z pieczystych rzeczy/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. kosztuj jednak smaku/ dla
przebiy przez śito/ wprzod w Mozdźierzu vtłukszy/ Weźmiy pieczenią wołową mięśista/ y Báránią/ piecz bez soli/ á gdy sie dopieká zdiymiy ná misę/ do oney pierwszey co z Kapłonow polewki/ pokol/ wyćiśniy polewkę/ złoż to tłuczone mięso y iaycá społem/ zmieszay/ rospuść rosołem/ ktory masz w gárncu/ włoż ná misę Grzanek suchych z chlebá białego/ wley w te materyą tłuczoną ná misę/ położ powierzchu one członki/ z kuropátwy; albo Báżántá/ álbo Kapłoná/ á gdy pocznie wrżeć á masz dáwać/ wley one substancyą z pieczystych rzeczy/ á przywarzywszy day gorąco na Stoł. kosztuy iednák smaku/ dla
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 40
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
.
Weźmij kapłona/ Cieleciny pieknej/ ptaszków jakich chcesz jeżeli chcesz/ całkiem/ a jeżeli chcesz rozbierz w sztuczki/ nie mocz włóż to wszytko w rynkę/ albo w piekną Panew/ albo Misę srebrną/ masła dobrego nietretowanego/ płokanego/ smaż to aż siętrochęociągnie/ jednak żeby biało było pięknie/ ułóż to potym w garncu przestronym/ wkraj Pietruszki w kostkę i wzdłuż/ włóż Rurę Wołową/ i Baraniny i Cielęciny/ i Grzbietu/ Wieprzowego/ warz to wszytko zasoliwszy/ według smaku/ a nakryj. Weźmij Chleba białego pokraj Grzanki grube/ włóż w Rynkę/ albo na Misę serbrną/ przeciw ogniowi susz/ a polewaj potrosze/ tym rosołem
.
Weźmiy kápłoná/ Cieleciny piekney/ ptaszkow iákich chcesz ieżeli chcesz/ całkiem/ á ieżeli chcesz rozbierz w sztuczki/ nie mocz włoż to wszytko w rynkę/ albo w piekną Panew/ álbo Misę srebrną/ másłá dobrego nietretowánego/ płokánego/ smaż to áż siętrochęoćiągnie/ iednák żeby biało było pięknie/ vłoż to potym w gárncu przestronym/ wkray Pietruszki w kostkę y wzdłuż/ włoż Rurę Wołową/ y Bárániny y Cielęćiny/ y Grzbietu/ Wieprzowego/ warz to wszytko zásoliwszy/ według smáku/ á nákryi. Weźmiy Chlebá białego pokray Grzanki grube/ włoż w Rynkę/ albo na Misę serbrną/ przećiw ogniowi susz/ á poleway potrosze/ tym rosołem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 40
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
warz/ przebij przez Sito. ukręciwszy w Donicy/ będziesz miał gąszcz dobry. Drugi sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Fig suchych/ wstaw w Winie/ warz/ uwierć/ przebij/ albo utłucz w Moździerzu/ i to będzie nie zly. Trzeci sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Cebule/ nałup/ poprzekrawaj/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebij przez Sito/ będzie gąszcz podlejszy. Czwarty sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Bulwów/ ochędoż/ wstaw/ w wodzie w garncu a uwarzywsz i dobrze/ przebij przez Sito. Rozdział Drugi Piąty sposób,
Weźmij Marchwie świeżej/ a tak uczyn jako i z Bulwami A gdy już Gąszcz będziesz miał gotowy
warz/ przebiy przez Sito. vkręćiwszy w Donicy/ będźiesz miał gąszcz dobry. Drugi sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Fig suchych/ wstaw w Winie/ warz/ vwierć/ przebiy/ álbo vtłucz w Mozdźierzu/ y to będźie nie zly. Trzeći sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Cebule/ náłup/ poprzekráway/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebiy przez Sito/ będźie gąszcz podleyszy. Czwarty sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Bulwow/ ochędoż/ wstaw/ w wodźie w gárncu á vwarzywsz y dobrże/ przebiy przeż Sito. Rozdział Drugi Piąty sposob,
Weźmiy Márchwie świeżey/ á ták vczyn iáko y z Bulwámi A gdy iuż Gąszcz będźiesz miał gotowy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 45
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ warz/ uwierć/ przebij/ albo utłucz w Moździerzu/ i to będzie nie zly. Trzeci sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Cebule/ nałup/ poprzekrawaj/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebij przez Sito/ będzie gąszcz podlejszy. Czwarty sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Bulwów/ ochędoż/ wstaw/ w wodzie w garncu a uwarzywsz i dobrze/ przebij przez Sito. Rozdział Drugi Piąty sposób,
Weźmij Marchwie świeżej/ a tak uczyn jako i z Bulwami A gdy już Gąszcz będziesz miał gotowy: Do sporządzenia też, i gotowania Ryb różnych przystępujmy: A naprzód Łosoś: Który w naszej Polsce jest najsubtelniejszego smaku. I. Łosoś żółto
/ warz/ vwierć/ przebiy/ álbo vtłucz w Mozdźierzu/ y to będźie nie zly. Trzeći sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Cebule/ náłup/ poprzekráway/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebiy przez Sito/ będźie gąszcz podleyszy. Czwarty sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Bulwow/ ochędoż/ wstaw/ w wodźie w gárncu á vwarzywsz y dobrże/ przebiy przeż Sito. Rozdział Drugi Piąty sposob,
Weźmiy Márchwie świeżey/ á ták vczyn iáko y z Bulwámi A gdy iuż Gąszcz będźiesz miał gotowy: Do sporządzenia też, y gotowánia Ryb rożnych przystępuymy: A naprzod Łosoś: Ktory w nászey Polszcze iest naysubtelnieyszego smaku. I. Łosoś żołto
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 45
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
na dźwona porąb, a nie czesz, a jeżeli chcesz możesz oczeszać.
Następują teraz nowe niepospolite Potrawy Rybne cztery. I. Potaś Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kości. XLII. Potaś Rybny.
Weźmij Grzybów suchych/ spłocz pięknie/ wstaw w przestronym garncu/ włóż Pietruszki wiążankę zasol tak jako Kapłoni rosół; warz/ a nakryj dobrze/ będziesz miał polewkę na zalani[...] ryb na Potas. Weźmij Szczupaka oczesz zrysuj/ pokraj na małe dźwona włóż w naczynie śrebrne/ albo gliniane albo drzewiane/ żalej Octem winnym dobrym/ i soli dostatek/ niech moknie przez godzinę. Wyjmij
ná dźwoná porąb, á nie czesz, á ieżeli chcesz możesz oczeszáć.
Nástępuią teraż nowe niepospolite Potráwy Rybne cztery. I. Potaś Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kośći. XLII. Potáś Rybny.
Weźmiy Grzybow suchych/ zpłocz pieknie/ wstaw w przestronym garncu/ włoż Pietruszki wiążánkę zásol ták iáko Kápłoni rosoł; warz/ á nákryi dobrze/ będźiesz miał polewkę ná zaláni[...] ryb ná Potás. Weźmiy Szczupaká oczesz zrysuy/ pokray na máłe dźwoná włoż w naczynie śrebrne/ álbo gliniáne álbo drzewiáne/ żáley Octem winnym dobrym/ y soli dostatek/ niech moknie przez godźinę. Wyimiy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Karpiowych.
Weźmij Mleczów Karpiowych/ odwarz/ a drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz warzony/ rozpuść wodą/ wlej Oliwy/ abo masła/ grząnek z chleba białego ususz/ daj z grząnkami na Stół/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewka Grzybowa.
Suche Grzyby/ upłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Garncu/ przydawszy wiązankę Pietruszki/ zasol według smaku/ ususz grząnek z chleba białęgo/ odlej polewkę/ daj oliwy pieprzu/ Grzybów też kilka usmażysz w mące obwalawszy/ w oliwie albo maśle/ i te grzyby z grząnkami pospołu włożysz. XIV. Polewka z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w garncu przestrono/ włóż pietruszki niemało
Kárpiowych.
Weźmiy Mleczow Kárpiowych/ odwarz/ á drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz wárzony/ rospuść wodą/ wley Oliwy/ ábo másłá/ grząnek z chlebá białego vsusz/ day z grząnkámi ná Stoł/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewká Grzybowa.
Suche Grzyby/ vpłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Gárncu/ przydawszy wiązánkę Pietruszki/ zásol według smáku/ vsusz grząnek z chlebá białęg^o^/ odley polewkę/ day oliwy pieprzu/ Grzybow też kilká vsmáżysz w mące obwalawszy/ w oliwie álbo máśle/ y te grzyby z grząnkámi pospołu włożysz. XIV. Polewká z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w gárncu przestrono/ włoż pietruszki niemáło
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: K
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
upłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Garncu/ przydawszy wiązankę Pietruszki/ zasol według smaku/ ususz grząnek z chleba białęgo/ odlej polewkę/ daj oliwy pieprzu/ Grzybów też kilka usmażysz w mące obwalawszy/ w oliwie albo maśle/ i te grzyby z grząnkami pospołu włożysz. XIV. Polewka z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w garncu przestrono/ włóż pietruszki niemało/ i Cebule całkiem/ Pieprzu/ Kwiatu/ Oliwy/ dawaj z Grząnkami lubo białego chleba/ lubo rzanego. Rozdział Trzeci. XV. Polewka Grochowa.
Groch odłużany uwarz dobrze/ przebij przez sito/ rozpuść wodą z Pietruszką przewarzoną/ żeby było rzadko/ daj Oliwy/ Pieprzu/ a usmażywszy
vpłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Gárncu/ przydawszy wiązánkę Pietruszki/ zásol według smáku/ vsusz grząnek z chlebá białęg^o^/ odley polewkę/ day oliwy pieprzu/ Grzybow też kilká vsmáżysz w mące obwalawszy/ w oliwie álbo máśle/ y te grzyby z grząnkámi pospołu włożysz. XIV. Polewká z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w gárncu przestrono/ włoż pietruszki niemáło/ y Cebule cáłkiem/ Pieprzu/ Kwiátu/ Oliwy/ daway z Grząnkámi lubo białego chlebá/ lubo rzánego. Rozdźiał Trzeći. XV. Polewká Grochowa.
Groch odłużány vwarz dobrze/ przebiy przeż śito/ rospuść wodą z Pietruszką przewarzoną/ żeby było rzadko/ day Oliwy/ Pieprzu/ á vsmáżywszy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: K
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682