i pierwsze. Piec saski przez połowę; komin mozaikowej roboty. Okien troje, w drzewo oprawnych, o kwaterach poczwórnych na zawiaskach, z narożniczkami, zaszczepkami żelaznemi. Sufit w komin wyrabiany, we środku obraz Koronacja Naj. Panny. Posadzka dębowa, fornerowej roboty. Lamperie takie jak i w pierwszym. Obicie skórzane, gdańskie.
Lustro szklane, we środku wiszące. — Kanapa wielka, adamaszkiem karma¬zynowym w kwiaty mienione wybita, pod pokrowcem z płótna pstrego. — Krzeseł takichże No 10. — Szafa wysoka, fornerowana, szuflady z zamkami żelaznemi, drzwiczki na zawiaskach mosiężnych, z zameczkami żelaznemi. — Do zatykania komina drzwi fornerową robotą.
i pierwsze. Piec saski przez połowę; komin mozaikowej roboty. Okien troje, w drzewo oprawnych, o kwaterach poczwórnych na zawiaskach, z narożniczkami, zaszczepkami żelaznemi. Sufit w komin wyrabiany, we środku obraz Koronacja Naj. Panny. Posadzka dębowa, fornerowej roboty. Lamperie takie jak i w pierwszym. Obicie skórzane, gdańskie.
Lustro szklane, we środku wiszące. — Kanapa wielka, adamaszkiem karma¬zynowym w kwiaty mienione wybita, pod pokrowcem z płótna pstrego. — Krzeseł takichże No 10. — Szaffa wysoka, fornerowana, szuflady z zamkami żelaznemi, drzwiczki na zawiaskach mosiężnych, z zameczkami żelaznemi. — Do zatykania komina drzwi fornerową robotą.
Skrót tekstu: ZamLaszGęb
Strona: 72
Tytuł:
Opis zamku w Laszkach Murowanych
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Laszki Murowane
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Gatunek:
inwentarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1748
Data wydania (nie wcześniej niż):
1748
Data wydania (nie później niż):
1748
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Materiały źródłowe do dziejów kultury i sztuki XVI-XVIII w.
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Mieczysław Gębarowicz
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1973
Litera B. tu w Ekonomice.
Piwo jest ordynaryjny Polskiej Nacyj napój. Wielkopolanie najwięcej go piją. Jest wielorakie, to Mazowieckie, to Łowickie, Gielniowskie, Tarnogrodzkie, Odrzywolskie, Grodeckie. W Litwie Kowneńskie, Orszańskie, Tojczyńskie. W Kaszubach Puckie, w Kujawach Bidgoskie, a najsławniejsze (i w cudzych krajach) Gdańskie Jopen hier, zwane. W Polsce robią piwo z jęczmienia, albo pszenicy, słód z nich zrobiwszy, zachmielają, O Ekonomice mianowicie o Piwie etc,
gdyż chmiel dodaje mocy, i od prędszego skwaśnienia prezerwuje. Preferują go Naturalistowie nad wino, bo człeka tuczy, ile że jest z chleba, i silniejszym czyni,
Litera B. tu w Ekonomice.
Piwo iest ordynaryiny Polskiey Nacyi napoy. Wielkopolanie naywięcey go piią. Iest wielorakie, to Mazowieckie, to Łowickie, Gielniowskie, Tarnogrodzkie, Odrzywolskie, Grodeckie. W Litwie Kowneńskie, Orszańskie, Toyczyńskie. W Kaszubach Puckie, w Kuiawach Bidgoskie, á naysławnieysze (y w cudzych kraiach) Gdańskie Ioppen hier, zwane. W Polszcze robią piwo z ięczmienia, albo pszenicy, słod z nich zrobiwszy, zachmielaią, O Ekonomice mianowicie o Piwie etc,
gdyż chmiel dodaie mocy, y od prędszego skwaśnienia prezerwuie. Preferuią go Naturalistowie nad wino, bo człeka tuczy, ile że iest z chleba, y silnieyszym czyni,
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 454
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
na węglu/ a gdy pocznie zwierać rożbij żółtków Jajecznych kilka/ wlej/ a mieszaj/ a gdy zawre zdejmij na chleb/ a gdy się ścinać będzie/ zbieraj z wierżchu ten kożuch/ tak długo /póki się ścinać będzie/ a potrząsnąwszy Cynamonem/ pocukruj/ a daj. Sta Potraw Mlecznych. LXXII. Mleko Gdańskie.
Weźmij Migdałów oparzonych/ uwierć bardzo dobrze/ przydawszy Cukru tłuczonego białego/ weźmij Śmietany gęstej/ ubij to wszytko społem dobrze/ daj na Stół. LXXIII. Mleko z zoltkami Jajecznymi.
Uwarz Jajec twardo/ wybierz żółtki/ przeciśniej na misę przez Sito/ albo Serwetę; weźmij żółtków parę/ rozbij zmasłem/ i
ná węglu/ á gdy pocznie zwieráć rożbiy żołtkow Iáiecznych kilká/ wley/ á mieszay/ á gdy zawre zdeymiy ná chleb/ á gdy się śćináć będźie/ zbieray z wierżchu ten kożuch/ ták długo /poki sie śćináć będźie/ á potrząsnąwszy Cynamonem/ pocukruy/ á day. Stá Potraw Mlecznych. LXXII. Mleko Gdanskie.
Weźmiy Migdałow opárzonych/ vwierć bárdzo dobrze/ przydawszy Cukru tłuczonego białego/ weźmiy Smietány gęstey/ vbiy to wszytko społem dobrze/ day ná Stoł. LXXIII. Mleko z zoltkámi Iáiecznymi.
Vwarz Iaiec twárdo/ wybierz zołtki/ przećiśniey ná misę przez Sito/ álbo Serwetę; weźmiy zołtkow parę/ rozbiy zmásłem/ y
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 85
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Cebule, tamże. Gąszcz z Bulwów, 46. Gąszcz z Marchwie, tamże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potrawy. Grzybowa Polewka, 73.
Grochowa Polewka, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciasta, 80. z Gruszkami Tort, 82. Gruszkowe Ciasto na post, 86. Gdańskie Mleko, 85. Galareta Mięśna, 88. Galareta na Post. 89. Galareta dla Chorych, 90. H. Holenderska potrawa mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpański Tort, 81. Hiszpańskie Mleko, 84. I. Instrukcja o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą
z Cebule, támże. Gąszcz z Bulwow, 46. Gąszcz z Márchwie, támże. Grząnki z Ryb słonych, 63. Mleczne Potráwy. Grzybowa Polewká, 73.
Grochowa Polewká, 74. Grzybek, 75. Groch z Ciástá, 80. z Gruszkámi Tort, 82. Gruszkowe Ciásto ná post, 86. Gdanskie Mleko, 85. Gáláretá Mięśna, 88. Gáláretá ná Post. 89. Galaretá dla Chorych, 90. H. Holenderska potráwá mięśna, 34. Holenderski Rybny bigosek, 56. Hiszpánski Tort, 81. Hiszpánskie Mleko, 84. I. Instrukcya o Kuchmistrzu, 7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne Potrawy. Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe, 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potrawą, 32
41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne Potráwy. Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe, 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potráwą, 32
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
lejek srebrny, maleńki, wewnątrz pod wierzchem źwierciadło. J. 465. Puzdro czarne, w kapę oprawne, w których flaszek kwartowych nr. 12. z śrubkami srebrnymi, złocistymi. J. 466. Puzdro płaskie, skórą czerwoną pokryte, w którym flaszek nr. 12 miejscami slifowane. J. 467. Puzderko gdańskie, blachą obite, z flaszkami, z śrubami cynowymi.A. 468. Puzderko z dwiema flaszkami kwartowymi, kryształowymi, z śrubkami kryształowymi. K. 469. Puzdro skórą czerwoną obite, z dwunastą flaszek kryształowych. J. 470. Puzderko czarne, w mosiądz oprawne, w którym flaszek dwie kryształowych z śrubkami szklanymi
lejek srebrny, maleńki, wewnątrz pod wierzchem źwierciadło. J. 465. Puzdro czarne, w capę oprawne, w których flaszek kwartowych nr. 12. z śrubkami srebrnymi, złocistymi. J. 466. Puzdro płaskie, skórą czerwoną pokryte, w którym flaszek nr. 12 mieyscami slifowane. J. 467. Puzderko gdańskie, blachą obite, z flaszkami, z śrubami cynowymi.A. 468. Puzderko z dwiema flaszkami kwartowymi, kryształowymi, z śrubkami kryształowymi. K. 469. Puzdro skórą czerwoną obite, z dwunastą flaszek kryształowych. J. 470. Puzderko czarne, w mosiądz oprawne, w którym flaszek dwie kryształowych z śrubkami szklanymi
Skrót tekstu: InwWilan
Strona: 63
Tytuł:
Inwentarz generalny klejnotów, sreber, galanterii i ruchomości różnych tudzież obrazów, które się tak w Pałacu Wilanowskim jako też w Skarbcach Warszawskich J.K.Mci znajdowały [...]
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Gatunek:
inwentarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1696
Data wydania (nie wcześniej niż):
1696
Data wydania (nie później niż):
1696
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Urządzenie pałacu wilanowskiego za Jana III
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Czołowski
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo Naukowe
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1937
pierwszy którzy pili z kubka Lutrowego/ i inszych Mistrzów niezbożnych nauk/ byli Prussacy: abowiem tam naprzód kupcy z towarami swymi/ przyprowadzili też i truciznę Niemiecką/ i roźlali ją częścią przez obcowanie swe/ częścią przez księgi: a potym Praedykantowie i Klechowie na wielu miejscach popsowali Religią. Tak iż w roku 1525. pospólstwo Gdańskie/ pobudzone jadem Luterskim/ aby odmianę wnieśli/ złożyli stary Senat/ i postanowili nowy z ludzi niegodnych: Burmistrzem uczynili jednego pisarza: pogwałcili kościoły/ i pobrali z nich dobra ruchome/ niezliczone despekty zakonnikom wyrządzali. I acz król/ pojachawszy tam/ uspokoił jakokolwiek miasto; została jednak w takim nierządzie Religia/ iż katolikom
pierwszy ktorzy pili z kubká Lutrowego/ y inszych Mistrzow niezbożnych náuk/ byli Prussacy: ábowiem tám naprzod kupcy z towárámi swymi/ przyprowádźili też y trućiznę Niemiecką/ y roźlali ią częśćią przez obcowánie swe/ częśćią przez kśięgi: á potym Praedikántowie y Klechowie ná wielu mieyscách popsowáli Religią. Ták iż w roku 1525. pospolstwo Gdańskie/ pobudzone iádem Luterskim/ áby odmiánę wnieśli/ złożyli stáry Senat/ y postánowili nowy z ludźi niegodnych: Burmistrzem vczynili iednego pisárzá: pogwałćili kośćioły/ y pobráli z nich dobrá ruchome/ niezliczone despekty zakonnikom wyrządzáli. Y ácz krol/ poiáchawszy tám/ vspokoił iákokolwiek miásto; zostáłá iednak w tákim nierządźie Religia/ iż kátholikom
Skrót tekstu: BotŁęczRel_IV
Strona: 110
Tytuł:
Relacje powszechne, cz. IV
Autor:
Giovanni Botero
Tłumacz:
Paweł Łęczycki
Drukarnia:
Mikołaj Lob
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
opisy geograficzne
Tematyka:
egzotyka, geografia, religia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1609
Data wydania (nie wcześniej niż):
1609
Data wydania (nie później niż):
1609
Zająca pieczonego i szpikowanego. Udziec od sarny. Jarząbków/ kuropatw/ i drobnych ptaszków dostatek. A trzecia potrawa która była? Ostatnia potrawa była pasteta/ schab/ (szynka) mięso z rosołu (solone) ozor wołowy/ głowizna wieprzowa/ i kiełbasy z gorczycą. A coście pili? Białe/ czarne/ gdańskie piwo. Francuskie/ Morawskie/ Ryńskie/ Węgierskie/ Hiszpańskie wino. Muszkatelę i Małmazją. A co dano/ kiedy obrus zdjęto? Rozmaite owoce/ placki (kołacze) i konfekty. Jabłka/ gruszki/ orzechy/ wiśnie/ śliwy/ broskwinie/ pigwi w miedzie. Potymesmy tańcowali/ i byliśmy prawie dobry myśli
Zájącá piecżonego y szpikowánego. Vdźiec od sárny. Iárząbkow/ kuropatw/ y drobnych ptaszkow dostátek. A trzećia potráwá ktora byłá? Ostátnia potráwá byłá pástetá/ schab/ (szynka) mięso z rosołu (solone) ozor wołowy/ głowizná wieprzowa/ y kiełbásy z gorcżycą. A cośćie pili? Białe/ cżarne/ gdańskie piwo. Fráncuskie/ Moráwskie/ Ryńskie/ Węgierskie/ Hiszpáńskie wino. Muszkátelę y Máłmázyą. A co dano/ kiedy obrus zdjęto? Rozmáite owoce/ plácki (kołacże) y confekty. Iábłká/ gruszki/ orzechy/ wiśnie/ śliwy/ broskwinie/ pigwi w miedźie. Potymesmy táńcowáli/ y bylismy práwie dobry myśli
Skrót tekstu: VolcDial
Strona: 49v
Tytuł:
Viertzig dialogi
Autor:
Nicolaus Volckmar
Miejsce wydania:
Toruń
Region:
Pomorze i Prusy
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
rozmówki do nauki języka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1612
Data wydania (nie wcześniej niż):
1612
Data wydania (nie później niż):
1612