Spinakowi.
Z Ciasta Francuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ na który tak Spinak nagotujesz/ uwarz Spinak/ usiekaj bardzo drobno/ włóż w rynkę masła/ i Spinak/ Rozenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ daj piękną Kopertę/ z tegoż Ciasta/ pozynguj/ a piecz. LI. Tort Jabłczany w Cieście Francuskim.
Ciasto Francuskie zrób/ według opisanego sposobu/ Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj/ włóż w rynkę/ przydawszy Masła/ Cukru/ Rożenków obojga/ Cynamonu/ a przesmazywszy to społem nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/ a daj pocukrowawszy na Stół. LII. Tort z Gruszkami także. LIII.
Spinakowi.
Z Ciástá Fráncuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ ná ktory ták Spinak nágotuiesz/ vwarz Spinak/ vśiekay bárdzo drobno/ włoż w rynkę másłá/ y Spinak/ Rozenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ day piękną Kopertę/ z tegoż Ciástá/ pozynguy/ á piecz. LI. Tort Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim.
Ciásto Fráncuskie zrob/ według opisánego sposobu/ Iábłek ochędożywszy pięknie nákráy/ włoż w rynkę/ przydawszy Másłá/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ Cynámonu/ á przesmázywszy to społem nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/ á day pocukrowawszy ná Stoł. LII. Tort z Gruszkámi tákże. LIII.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
7. Męśne Potrawy. Jabłka tretowane z Potrawą. 30. Jabłka po prostu z potrawą, 34. Jajca śpikowane z Potrawą, 32. Jarząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Jesiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Jajecznica z Winem, 74. z śmietaną słodką, tamże. Prosta, tamże. Jabłczany w Cieście Francuskim Tort, 82. Jabłczane Ciasto na Post, 86. Jajeczny Tort, 84. Jajeczny z Winem Tort, tamże. REGESTR.
K. Korzenia Memoriał, 4. Konfektów różnych menoriał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinności, 8. Kucharze powinni i przymioty, 10 Mięśne Potrawy. Kapłon z kiełbasami
7. Męśne Potrawy. Iábłká tretowáne z Potráwą. 30. Iabłká po prostu z potráwą, 34. Iáycá śpikowane z Potráwą, 32. Iárząbkowy bigosek, 35. Rybne Potrawy. Ieśiotr, 47. 61. Mleczne Potrawy. Iáiecznicá z Winem, 74. z śmietáną słodką, támże. Prosta, támże. Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim Tort, 82. Iábłczáne Ciásto ná Post, 86. Iáieczny Tort, 84. Iáieczny z Winem Tort, támże. REGESTR.
K. Korzenia Memoryał, 4. Konfektow rożnych menoryał. 5. Kuchmistrzowskie 4. powinnośći, 8. Kuchárze powinni y przymioty, 10 Mięśne Potráwy. Kápłon z kiełbásámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 99
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682