Szczenięca siekanina, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Szołdry z udów komorzych i wątróbki musze, Żądła szerszenie w gorzkiej zaprawiane jusze, Salamandra pieczona, żółta krakacica, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi-ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do
Szczenięca siekanina, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Szołdry z udów komorzych i wątróbki musze, Żądła szerszenie w gorzkiej zaprawiane jusze, Salamandra pieczona, żółta krakacica, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi-ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do
Skrót tekstu: ZbierDrużBar_II
Strona: 603
Tytuł:
Wiersze zbieranej drużyny
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1675
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1675
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Poeci polskiego baroku
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Jadwiga Sokołowska, Kazimiera Żukowska
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1965
zawijaj tę materią/ w Naleśniki/ w którą i Cukru przydasz/ zrób z Jajec materią/ to jest: rozbij Jajec/ maczaj konce tych Naleśników w Jajcach rozbitych/ puszczaj na gorące masło/ a gdy odtretujesz/ dawaj tę potrawę/ a Naleśniki na wierzch kładź/ a zalewajac daj ciepło. LXXVII. Potrawa z Kaparami.
Weźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Baranka/ porąb/ wymocz/ ociągnij/ włóż w garnek odebrawszy/ zalej rosołem/ przydawszy soli/ masła/ warz/ a gdy dowiera/ wlej rosołu/ wlej trochę Octu winnego/ Rożenków drobnych/ Cukru Pieprzu/ Cynamony/ Kaparów/ przywarz/ a daj ciepło. LXXVIII
zawiiay tę máteryą/ w Naleśniki/ w ktorą y Cukru przydasz/ zrob z Iáiec máteryą/ to iest: rozbiy Iáiec/ maczay konce tych Naleśnikow w Iaycách rozbitych/ puszczay ná gorące másło/ á gdy odtretuiesz/ daway tę potrawę/ a Naleśniki ná wierzch kłádź/ á zálewáiac day ćiepło. LXXVII. Potráwá z Kápárámi.
Weźmiy Kápłoná/ álbo Cielęćiny/ álbo Báránká/ porąb/ wymocz/ oćiągniy/ włoż w garnek odebráwszy/ záley rosołem/ przydawszy soli/ masłá/ warz/ á gdy dowiera/ wley rosołu/ wley trochę Octu winnego/ Rożenkow drobnych/ Cukru Pieprzu/ Cynámony/ Kapárow/ przywarz/ á day ćiepło. LXXVIII
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 32
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ Oliwy albo Masła/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Gałki/ przywarz/ a daj na Stół. XXII. Ryby z Figami suchemi także gotuj. XXIII. Z Dachtelami Ryby także gotuj, które w pół poprzekrawaj a Octu do Wina trochę przydaj. XXIV, Ryby z Bronellami także gotuj. XV. Ryby z Kaparami także gotuj, tylko Rożenków drobnych przydaj. XXVI. Ryby z Pinellami.
Oczesane Ryby zrysuj/ a na dzwona pokraj/ cebule/ pietruszki drobno nakraj/ włóz w kociołek albo Rynkę/ żasul według smaku/ wsyp ochędożonych pinelli/ włóż masła/ albo Oliwy/ pieprzu/ Gałki/ warz/ a podsadziwszy daj na
/ Oliwy álbo Másłá/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Gałki/ przywarz/ á day ná Stoł. XXII. Ryby z Figámi suchemi tákże gotuy. XXIII. Z Dáchtelámi Ryby tákże gotuy, ktore w puł poprzekráwáy á Octu do Winá trochę przyday. XXIV, Ryby z Bronellámi tákże gotuy. XV. Ryby z Kapárámi tákże gotuy, tylko Rożenkow drobnych przyday. XXVI. Ryby z Pinellámi.
Oczesáne Ryby zrysuy/ á ná dzwoná pokray/ cebule/ pietruszki drobno nákray/ włoz w koćiołek álbo Rynkę/ żásul według smáku/ wsyp ochędożonych pinelli/ włoż masłá/ albo Oliwy/ pieprzu/ Gałki/ warz/ á podsádźiwszy day ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 51
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 39. z Pieczarkami. 30. z Grzybami świeżemi. tamże. z Smarżami świeżemi, tamże. z Jabłkami tretowanemi, tamże z Jabłkami po prostu, 34. z Gruszkami tretowanemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkami, tamże. Osobliwa, tamże. z Naleśnikami, 32. Potrawa z Kaparami, 32. z Jajcami śpikowanemi, tamże. z Perdutą, 34. z Animellami, 35. Włoska, tamże. na zimno. 41. 42. Ptaszki duszone, 31. Ptaszki różne, 33. Pryski Jelenie albo Wołowe, 36. Na zimno, tamże. Potaś rumiany, 37. Potas zabielany,
, 39. z Pieczárkami. 30. z Grzybámi świeżemi. támże. z Smarżami świeżemi, támże. z Iábłkámi tretowánemi, támże z Iábłkámi po prostu, 34. z Gruszkámi tretowánemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkámi, támże. Osobliwa, támże. z Naleśnikámi, 32. Potrawá z Kápárámi, 32. z Iáycámi śpikowánemi, támże. z Perdutą, 34. z Animellámi, 35. Włoska, támże. ná źimno. 41. 42. Ptaszki duszone, 31. Ptaszki rożne, 33. Pryski Ielenie álbo Wołowe, 36. Ná źimno, támże. Potáś rumiány, 37. Potás zábielány,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, tamże. z Grzybami suchymi. 50. Biało z Migdałami, tamże. Biało słodko bez Migdałów, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kasztanami, 52. z Figami suchemi z Dachtellami, tamże. z Bronellami, z Kaparami, tamże. z Pinellami, z Pistacjami, tamże Ryby z Sałatą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, támże. z Grzybámi suchymi. 50. Biało z Migdałami, támże. Biało słodko bez Migdałow, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kásztánámi, 52. z Figámi suchemi z Dachtellami, támże. z Bronellami, z Kapárámi, tamże. z Pinellámi, z Pistácyámi, támże Ryby z Sałátą Ryby z Szczawiem. 51. Ryby z Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
po drugiej stronie Zebrane ze czterech pol tłuste zęby bronie. Te będą goździkami z dębu natykane, A komorzą słoniną dobrze szpikowane. Żydowskie zaś birety z wiarą do pieczenia, Dzieża także z saporkiem słodko do jedzenia. Widły też po węgiersku z chrząszczową słoniną I kożuch po litewsku robiony z botwiną. Drabina jako zwyczaj słodko z kaparami, Potym rydel nastąpi kwaśno z cytrynami. Z ogórkami cielęcy ryk zdrowy brzuchowi, A z sałatą od żydów talmud boruchowy. Grabie w sadle sosnowym dobrze przyprawione, Dwa pasztety francuskie ktemu przystawione, W tych nos Owidjuszów będzie z oliwkami, W drugim gryka do pieprzu kwaśno z kaparami. Nazajutrz po przepiciu śniadanie
. Gdy się
po drugiej stronie Zebrane ze czterech pol tłuste zęby bronie. Te będą goździkami z dębu natykane, A komorzą słoniną dobrze szpikowane. Żydowskie zaś birety z wiarą do pieczenia, Dzieża także z saporkiem słodko do jedzenia. Widły też po węgiersku z chrząszczową słoniną I kożuch po litewsku robiony z botwiną. Drabina jako zwyczaj słodko z kaparami, Potym rydel nastąpi kwaśno z cytrynami. Z ogorkami cielęcy ryk zdrowy brzuchowi, A z sałatą od żydow talmud boruchowy. Grabie w sadle sosnowym dobrze przyprawione, Dwa pasztety francuskie ktemu przystawione, W tych nos Owidjuszow będzie z oliwkami, W drugim gryka do pieprzu kwaśno z kaparami. Nazajutrz po przepiciu śniadanie
. Gdy się
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 23
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910
z botwiną. Drabina jako zwyczaj słodko z kaparami, Potym rydel nastąpi kwaśno z cytrynami. Z ogórkami cielęcy ryk zdrowy brzuchowi, A z sałatą od żydów talmud boruchowy. Grabie w sadle sosnowym dobrze przyprawione, Dwa pasztety francuskie ktemu przystawione, W tych nos Owidjuszów będzie z oliwkami, W drugim gryka do pieprzu kwaśno z kaparami. Nazajutrz po przepiciu śniadanie
. Gdy się bankiet odprawią goście uraczeni Do gospod się rozeszli, będąc tak uczczeni. A iż po tych potrawach rześko wypijali I dostatniej piwnicy dobrze się znać dali, Że z pochmielu jeść chcieli, gdy to zrozumiano, Robić dla nich śniadanie coprędzej kazano. Hiszpańską Wprzód polewkę przez miotły cedzono W
z botwiną. Drabina jako zwyczaj słodko z kaparami, Potym rydel nastąpi kwaśno z cytrynami. Z ogorkami cielęcy ryk zdrowy brzuchowi, A z sałatą od żydow talmud boruchowy. Grabie w sadle sosnowym dobrze przyprawione, Dwa pasztety francuskie ktemu przystawione, W tych nos Owidjuszow będzie z oliwkami, W drugim gryka do pieprzu kwaśno z kaparami. Nazajutrz po przepiciu śniadanie
. Gdy się bankiet odprawią goście uraczeni Do gospod się rozeszli, będąc tak uczczeni. A iż po tych potrawach rzesko wypijali I dostatniej piwnicy dobrze się znać dali, Że z pochmielu jeść chcieli, gdy to zrozumiano, Robić dla nich śniadanie coprędzej kazano. Hiszpańską wprzod polewkę przez miotły cedzono W
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 23
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910
A te zaś kuchcikowie w półmiski zbierali I perdutę imbierem z octem przyprawiali. Owdzie nagotowana cegła upieczona, Tu zasię z ostrym pieprzem głównia osmolona. Tu w motylowym sadle szynale smażono, Tu na ołownym rożnie kowadło pieczono. Była i okiennica w pasy przypiekana A octem zmorzonymi pluskwy posypana. Gonty stare z podlewą, łogosz i kaparami I wyrwant zardzewiały słodko z cytrynami. Z oliwkami dojnica kwaśno zgotowana A miotła zaś w drobiankę cienko pokrajana Zaś na ostatku garść bzdzin i wędzone g... I tak wszystkie potrawy zastawiono równo. Rozumiem, że dość było obfite śniadanie. Może w domu poprawić, komu nie dostanie. 36. Lekkie i gruntowne potrawy
A te zaś kuchcikowie w połmiski zbierali I perdutę imbierem z octem przyprawiali. Owdzie nagotowana cegła upieczona, Tu zasię z ostrym pieprzem głownia osmolona. Tu w motylowym sadle szynale smażono, Tu na ołownym rożnie kowadło pieczono. Była i okiennica w pasy przypiekana A octem zmorzonymi pluskwy posypana. Gonty stare z podlewą, łogosz i kaparami I wyrwant zardzewiały słodko z cytrynami. Z oliwkami dojnica kwaśno zgotowana A miotła zaś w drobiankę cienko pokrajana Zaś na ostatku garść bzdzin i wędzone g... I tak wszystkie potrawy zastawiono rowno. Rozumiem, że dość było obfite śniadanie. Może w domu poprawić, komu nie dostanie. 36. Lekkie i gruntowne potrawy
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 24
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910
siekanina, kocię do sałaty, I starego kożucha opiekane łaty. Szołdry z udów komorzych i wątrobki musze, Żądła szerszenie w gorzkiej zaprawiane jusze. Salamandra pieczona, żółta krakacica, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy.
Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy
siekanina, kocię do sałaty, I starego kożucha opiekane łaty. Szołdry z udow komorzych i wątrobki musze, Żądła szerszenie w gorzkiej zaprawiane jusze. Salamandra pieczona, żołta krakacica, Smolanę sęki, z wapnem smażona żywica. Kuropatwa pod wiecheć, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony. Babi ząb do zatoki, wędzone brodawki, Wszywy kołtun z gnidami tylko dla zabawki. Z młodych żab galareta, chrząszcze do podlewy, Z octem, z pieprzem, z cebulą krążane cholewy.
Niedopyrze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy
Skrót tekstu: ZbierDrużWir_I
Strona: 85
Tytuł:
Collectanea...
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Gatunek:
fraszki i epigramaty, pieśni
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1675 a 1719
Data wydania (nie wcześniej niż):
1675
Data wydania (nie później niż):
1719
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Wirydarz poetycki
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Brückner
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo dla Popierania Nauki Polskiej
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1910
więdłe piskorze w litewskiej boćwinie I ciasto, jedno przed psy, a drugie przed świnie. Motylice z pluskwami w gorczycy wierciane I świerczki z koriandrą na post przesalane. Szołdry zadów komorzych i wątróbki musze, I szerszenie w korzennej zaprawione jusze. Siekanina szczenięca, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony, Z młodych żab galareta, z gąsienic sardele I w przystawce z saporem gorzkim żądła pszczele. Kuropatwa pod wiechcie, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem, Niedoperze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie dla okrasy. Wróble jajca
więdłe piskorze w litewskiej boćwinie I ciasto, jedno przed psy, a drugie przed świnie. Motylice z pluskwami w gorczycy wierciane I świerczki z koryjandrą na post przesalane. Szołdry zadów komorzych i wątróbki musze, I szerszenie w korzennej zaprawione jusze. Siekanina szczenięca, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony, Z młodych żab galareta, z gąsienic sardele I w przystawce z saporem gorzkim żądła pszczele. Kuropatwa pod wiechcie, wroni nos z powidłem, Sroczy ogon z bocianim przypiekany skrzydłem, Niedoperze duszone i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie dla okrasy. Wróble jajca
Skrót tekstu: MorszZWybór
Strona: 267
Tytuł:
Wybór wierszy
Autor:
Zbigniew Morsztyn
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1658 a 1680
Data wydania (nie wcześniej niż):
1658
Data wydania (nie później niż):
1680
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Janusz Pelc
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Kraków
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1975