/ z masłem rozbitemi zabiel daj Cukru Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ a daj. VIII. Winna Polewka na post.
Wina weźmij/ a jeżeli chcesz zmieszaj z Piwem/ rozbij trochę mąki pszennej Winem/ a zmieszaj z winem/ przydaj Cukru Cynamonu Szafranu/ mieszaj przywarzając/ daj z białym chlebem. IX. Polewka Kaparowa.
Kapary pięknie obrane/ i żpłokane wstaw w Winie/ włóż Cukru/ Rożenków drobnych/ Oliwy/ Cynamonu; warz/ vvsmaż chleba białego w kostkę krajanego w Oliwie/ wsyp na pułmisek/ a zalej tą polewką/ a daj na Stół. Mlecznych Tortów, i Ciast. X. Polewka Mleczna.
Wstaw słodkiego Mleka
/ z masłem rozbitemi zábiel day Cukru Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ á day. VIII. Winna Polewká ná post.
Winá weźmiy/ á ieżeli chcesz zmieszay z Piwem/ rozbiy trochę mąki pszenney Winem/ á zmieszay z winem/ przyday Cukru Cynamonu Szafranu/ mieszay przywarzáiąc/ day z białym chlebem. IX. Polewká Kapárowa.
Kápáry pięknie obráne/ y żpłokáne wstaw w Winie/ włoż Cukru/ Rożenkow drobnych/ Oliwy/ Cynamonu; warz/ vvsmaż chlebá białego w kostkę kráiánego w Oliwie/ wsyp ná pułmisek/ á záley tą polewką/ á day ná Stoł. Mlecznych Tortow, y Ciast. X. Polewká Mleczna.
Wstaw słodkiego Mleká
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 72
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
55. bez kości, tamże. z Juszycą, 56. z Grząnkami z masłem, 57. Karpie po Morawsku, 61. Karpiowy bigosek. 56. Kapiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropatwy z Ryb słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos
55. bez kośći, támże. z Iuszycą, 56. z Grząnkámi z másłem, 57. Kárpie po Moráwsku, 61. Kárpiowy bigosek. 56. Kápiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropátwy z Ryb słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682