353 + Obraz z ekspressją w koszyku fruktów małpa przykowanej i 3 Kupidynów.
354 + Obraz z ekspressją Aleksandra z Dariuszem i jego całą familią.
355 + Obraz z ekspressją dwóch amorujących, gdzie pastyrz z owcami.
356 + Obraz łokciowy, z ekspressją kociołków i kapusty.
357 + Obraz z ekspressją karyfiorów, rakąbłu, karczochów.
358 + Obraz z ekspressją dam ubirających się po kąpielu, etc.
359 + Obraz na łokci 2, z ekspressją lemmatum, na bleitramie.
360 + Obraz z ekspressją kapłonów oprawnych i mięsiwa.
361 Obraz z ekspressją Horaju 100 przy Żółkwie, na blejtramie.
362 Obraz z ekspressją mężczyzn, 2 białychgłów.
363
353 + Obraz z ekspressją w koszyku fruktów małpa przykowanej i 3 Kupidynów.
354 + Obraz z ekspressją Aleksandra z Dariuszem i jego całą familią.
355 + Obraz z ekspressją dwóch amorujących, gdzie pastyrz z owcami.
356 + Obraz łokciowy, z ekspressją kociołków i kapusty.
357 + Obraz z ekspressją karyfiorów, rakąbłu, karczochów.
358 + Obraz z ekspressją dam ubirających się po kąpielu, etc.
359 + Obraz na łokci 2, z ekspressją lemmatum, na bleitramie.
360 + Obraz z ekspressją kapłonów oprawnych i mięsiwa.
361 Obraz z ekspressją Horaju 100 przy Żółkwie, na blejtramie.
362 Obraz z ekspressją mężczyzn, 2 białychgłów.
363
Skrót tekstu: InwObrazŻółkGęb
Strona: 186
Tytuł:
Inwentarze obrazów w zamku Żółkiewskim
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Żółkiew
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Gatunek:
inwentarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1740 a 1746
Data wydania (nie wcześniej niż):
1740
Data wydania (nie później niż):
1746
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Materiały źródłowe do dziejów kultury i sztuki XVI-XVIII w.
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Mieczysław Gębarowicz
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1973
Mąki/ Masła/ i Wody gorącej/ Jajec/ Soli przydaj/ a wyrób dobrze Ciasto twardo roztocz a włóż w Patelle na to zgotowaną; Weźmij Gołembi/ Cielęciny ptaszków/ Animelli/ pięknie ochędoż/ surowo nałoż pasztet/ a na spód łoju kruchego wołowego drobno usiekawszy wsyp/ przydaj pieprzu/ Goździków/ Gałki Soli/ Karczochów/ albo Kaulefiorów/ albo Pieczarek/ a ociągnąwszy włóż w Pasztet/ i zasklep tymże ciastem sformowawszy jako najkształtniej sklepienie/ ciastem Francuskim otoczone/ wsadz a piecz/ a gdy się podpieka Pasztet/ Weźmij pieczenią Wołową miękką/ piecz bez soli a gdy dopiekasz/ wypuść z niej polewkę/ i rosołu dobrego przymieszaj/
Mąki/ Másłá/ y Wody gorącey/ Iáiec/ Soli przyday/ á wyrob dobrze Ciásto twárdo roztocz á włoż w Pátelle ná to zgotowáną; Weźmiy Gołembi/ Cielęćiny ptaszkow/ Animelli/ pięknie ochędoż/ surowo náłoż pásztet/ á ná spod łoiu kruchego wołowego drobno vśiekawszy wsyp/ przyday pieprzu/ Goźdźikow/ Gałki Soli/ Kárczochow/ álbo Kaulefiorow/ álbo Pieczárek/ á oćiągnąwszy włoż w Pásztet/ y zásklep tymże ćiástem zformowawszy iáko naykształtniey sklepienie/ ciástem Fráncuskim otoczone/ wsadz á piecz/ á gdy się podpieka Pásztet/ Weźmiy pieczenią Wołową miękką/ piecz bez soli á gdy dopiekasz/ wypuść z niey polewkę/ y rosołu dobrego przymieszay/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Materia tego Pasztetu.
Weźmij Cielęciny/ Kuropatw/ Jarząbków/ Ptaszków drobnych/ Kapłonów/ Kurcząt/ Gołembi/ Kaszek i Kiełbas dobrych/ Salsessonów/ wędżonych Ozorów/ i cokolwiek chcesz a rozumiesz być drogiego, a godnego do Pasztetu/ pociągaj i porąb jako rozumiesz. kości poprzetłukuj/ odbierz pięknie/ wezmij Kaulefiorów/ Karczochów/ i to ociągnij/ Figatelli dobrych zrób/ łoju kruchego usiekaj drobno/ a potrząsnij na spód/ układaj te materią a przesypuj łojem/ przydawszy Soli/ Pieprzu/ Imbieru/ Gałki/ Cynamonu/ Limonij/ Oliwek/ Rożenków obojga/ a gdy ułożysz/ zasklep sformowawszy wierzch jako umiesz/ a wsadz w piec gorący
. Máterya tego Pásztetu.
Weźmiy Cielęćiny/ Kuropatw/ Iárząbkow/ Ptaszkow drobnych/ Kápłonow/ Kurcząt/ Gołembi/ Kászek y Kiełbas dobrych/ Salsessonow/ wędźonych Ozorow/ y cokolwiek chcesz á rozumiesz bydź drogiego, á godnego do Pásztetu/ pociągay y porąb iáko rozumiesz. kośći poprzetłukuy/ odbierz pięknie/ wezmiy Kaulefiorow/ Kárczochow/ y to oćiągniy/ Figátelli dobrych zrob/ łoiu krucheg^o^ vśiekay drobno/ á potrząsniy ná spod/ vkłáday te máteryą á przesypuy łoiem/ przydawszy Soli/ Pieprzu/ Imbieru/ Gałki/ Cynámonu/ Limoniy/ Oliwek/ Rożenkow oboyga/ á gdy vłożysz/ zásklep zformowawszy wierzch iáko vmiesz/ á wsadz w piec gorący
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 77
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. A. 304. Kobierczyk turecki, wzór w karczoch aksamitny, dno złote, żóltym płótnem podszyty, lisztwa na podszewce tawtowa żółta. K. 305. Dywan aksamitny, wielki, bogaty, na dnie złotym sznurkowany, kitajką karmazynową podszyty. K. 306. Kobierzec turecki, atłasowy, karmazynowy, obwódka biała około karczochów złotych, lisztwa zielona aksamitna, z kwiatami różnych kolorów, podszyty atłasem w paski, ceglastym i zielonym, franzla pstra jedwabna. K. 307. Kobierczyk perski, materialny, środek karmazynowy, lisztwy zielone, złotem i srebrem przerabiany, na kształt dywdyka, musułbasem czerwonym podszyty, franzla jedwabna, zielona. J. 308
. A. 304. Kobierczyk turecki, wzór w karczoch axamitny, dno złote, żóltym płótnem podszyty, lisztwa na podszewce tawtowa żółta. K. 305. Dywan axamitny, wielki, bogaty, na dnie złotym sznurkowany, kitayką karmazynową podszyty. K. 306. Kobierzec turecki, atłasowy, karmazynowy, obwódka biała około karczochów złotych, lisztwa zielona axamitna, z kwiatami różnych kolorów, podszyty atłasem w paski, ceglastym y zielonym, franzla pstra jedwabna. K. 307. Kobierczyk perski, materyalny, szrodek karmazynowy, lisztwy zielone, złotem y srebrem przerabiany, na kształt dywdyka, musułbasem czerwonym podszyty, franzla jedwabna, zielona. J. 308
Skrót tekstu: InwWilan
Strona: 54
Tytuł:
Inwentarz generalny klejnotów, sreber, galanterii i ruchomości różnych tudzież obrazów, które się tak w Pałacu Wilanowskim jako też w Skarbcach Warszawskich J.K.Mci znajdowały [...]
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Gatunek:
inwentarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1696
Data wydania (nie wcześniej niż):
1696
Data wydania (nie później niż):
1696
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Urządzenie pałacu wilanowskiego za Jana III
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Aleksander Czołowski
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Towarzystwo Naukowe
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1937