/ a gdy dowiera/ włóż na potrawę mieśną/ wloż masła płokanego niemało/ i tartego chleba białego trochę/ przywarzaj/ a mieszaj/ wsyp pieprzu/ i kwiatu/ a daj gorąco na Stół. KsI.VI. Potrawa z Bulwami także XLVII. Potrawa z Kauleropą także. Rozdział Pierwszy, XLVIII. Potrawa z Kardami także, XLIX. Potrawa z Kaulefiorami także. L. Potrawa z Szparagami także. LI. Potrawa z Popimi Jajkami także. LII. Potrawa z Kapustą Włoską także,
I ż inszemi wszytkiemi ogródnemi rzeczami tak masz gotować? z Ogórkami/ których nie odwarzać/ ale ochędożyć skórkę/ poprzekrawać na dwoje/ i siekaniną ponakładać
/ á gdy dowiera/ włoż ná potráwę mieśną/ wloż másłá płokánego niemáło/ y tártego chlebá białego trochę/ przywarzay/ á mieszay/ wsyp pieprzu/ y kwiátu/ á day gorąco ná Stoł. XI.VI. Potráwá z Bulwámi tákże XLVII. Potráwá z Kauleropą tákże. Rozdźiał Pierwszy, XLVIII. Potráwá z Kárdámi tákże, XLIX. Potráwa z Kaulefiorámi tákże. L. Potráwá z Szpárágámi tákże. LI. Potráwá z Popimi Iaykámi tákże. LII. Potráwá z Kápustą Włoską tákże,
Y ż inszemi wszytkiemi ogrodnemi rzeczámi ták masz gotowáć? z Ogorkami/ ktorych nie odwarzáć/ ale ochędożyć skorkę/ poprzekrawać na dwoie/ y śiekániną ponákładáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 26
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz a daj na Stół. LXII. Z Bulwami Ryby także zrobisz. LXIII. Z Kauleropą także zrobisz.
Którą osobno odwarzywszy/ pokrajesz jako będziesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Jajkami także zrobisz. LXV. Z Sparagami także zrobisz.
I z Kardami zrobisz/ które ochędozone w przód odwarzysz pokrajane w członki. LXVI. Szczupak z kwaśną kapustą.
Kapustę kwaśną dobrą usiekasz drobno/ Szczupaka zrysowanego z łuszczką pokraj we dzwona/ odwarz w rosole/ i Kapustę osobno odwarz/ odlej rosół ten w którym szczupak wrzał/ włóż kapustę/ wlej wina/ Octu/ Rozenków drobnych
Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz á day ná Stoł. LXII. Z Bulwámi Ryby tákże zrobisz. LXIII. Z Kauleropą tákże zrobisz.
Ktorą osobno odwarzywszy/ pokráiesz iako będźiesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Iaykámi tákże zrobisz. LXV. Z Spárágámi tákże zrobisz.
I z Kárdámi zrobisz/ ktore ochędozone w przod odwárzysz pokraiane w członki. LXVI. Szczupák z kwáśną kápustą.
Kápustę kwáśną dobrą vśiekasz drobno/ Szczupaká zrysowánego z łuszczką pokray we dzwona/ odwarz w rosole/ y Kápustę osobno odwarz/ odley rosoł ten w ktorym szczupak wrzał/ włoż kapustę/ wley winá/ Octu/ Rozenkow drobnych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 59
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 23. z Rakami, z Serdellami, tamże. z Bigoskiem Rakowym. tamże z Botwinią z Rakami, 24. z tretowanemi Rakami i z suropieczkami śpikowan: tamże. Potrawa z Spikiem, 25. Potrawa z Limonią, tamże. Potrawa z karczochami, tamże. z Bulwami, z kaulorepą, tamże. z Kardami, 26. z Kaulefiorami, tamże. z Szparagami, tamże. z Popiemi Jajkami, tamże. z Kapustą Włoską, tamże. z Szczawiem, tamże. z Sałatą krajaną, tamże. z Pistaciami, tamże. z Agrestem zabielanym, tamże. z Grząnkami odpiekanemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym
, 23. z Rákámi, z Serdellámi, támże. z Bigoskiem Rákowym. tamże z Botwinią z Rákámi, 24. z tretowánemi Rákámi y z suropieczkámi śpikowán: tamże. Potráwá z Spikiem, 25. Potrawá z Limonią, támże. Potráwá z kárczochámi, támże. z Bulwámi, z kaulorepą, támże. z Kárdámi, 26. z Kaulefiorámi, támże. z Szpárágámi, támże. z Popiemi Iaykami, tamże. z Kápustą Włoską, támże. z Szczawiem, támże. z Sałatą kráiáną, támże. z Pistaciámi, támże. z Agrestem zábielánym, tamże. z Grząnkámi odpiekánemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682