, Starzynie i koło Ostrówka; przez trzy dni uszczwaliśmy dwóch lisów, zajęcy 30, a wilk z Starzyny p. Łazowemu uciekł, inszym szczwaczom uciekło lisów dwóch.
10^go^ bonowałem u ip. marszałka w Olekszycach przez trzy dni, udarowany odjechałem do Usnarza. Po drodze wstąpiłem do Brzostowicy do ip. Karpia, te dni na tańcu i piciu i konwersacji przebyłem. Ludzi tam było bohato, inter alios[...] p. Odachowski Wawrzyniec, poczciwy i haniebnie w terminach śmieszny.
14^go^ z Usnarza do Warszawy wyjechałem. Wstępowałem do Zubrzycy gdzie mi radzi byli; przyjechał tam ip. Massalski marszałek grodzieński, ip. Stryński ekonom
, Starzynie i koło Ostrówka; przez trzy dni uszczwaliśmy dwóch lisów, zajęcy 30, a wilk z Starzyny p. Łazowemu uciekł, inszym szczwaczom uciekło lisów dwóch.
10^go^ bonowałem u jp. marszałka w Olekszycach przez trzy dni, udarowany odjechałem do Usnarza. Po drodze wstąpiłem do Brzostowicy do jp. Karpia, te dni na tańcu i piciu i konwersacyi przebyłem. Ludzi tam było bohato, inter alios[...] p. Odachowski Wawrzyniec, poczciwy i haniebnie w terminach śmieszny.
14^go^ z Usnarza do Warszawy wyjechałem. Wstępowałem do Zubrzycy gdzie mi radzi byli; przyjechał tam jp. Massalski marszałek grodzieński, jp. Stryński ekonom
Skrót tekstu: ZawiszaPam
Strona: 116
Tytuł:
Pamiętniki
Autor:
Krzysztof Zawisza
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
ziemie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
pamiętniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1715 a 1717
Data wydania (nie wcześniej niż):
1715
Data wydania (nie później niż):
1717
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Julian Bartoszewicz
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Jan Zawisza
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1862
po hałych borach, częścią po pogorzelinach wyprawowania się, nigdy nie uprzykrzone, na mil trzy i dalej. Zdarzyło się onemu po trzykroć i nocować przy niedźwiedziu, nie milczkiem, ale z oszczekiwaniem onego. Ta pamięć dobroci i sława cnoty jego psiej, niechaj mu nagrobkiem będzie. Miałem go szczenięciem od ip. Krzysztofa Karpia, wprawowałem jego i brata gniazdowego Pożara przy psach imp. Horskiego, podkomorzego mińskiego.
Eodem Anno die 28 octobris w Rohotnej, bardzo dobry ogar, Bulderem go zwano, bez okazji zdechł: snać zgonił się. Miałem go od ip. Kotla kasztelana witebskiego. Anno 1694 w Kurklach, 20^go^ Julii, stada
po hałych borach, częścią po pogorzelinach wyprawowania się, nigdy nie uprzykrzone, na mil trzy i dalej. Zdarzyło się onemu po trzykroć i nocować przy niedźwiedziu, nie milczkiem, ale z oszczekiwaniem onego. Ta pamięć dobroci i sława cnoty jego psiéj, niechaj mu nagrobkiem będzie. Miałem go szczenięciem od jp. Krzysztofa Karpia, wprawowałem jego i brata gniazdowego Pożara przy psach jmp. Horskiego, podkomorzego mińskiego.
Eodem Anno die 28 octobris w Rohotnéj, bardzo dobry ogar, Bulderem go zwano, bez okazyi zdechł: snać zgonił się. Miałem go od jp. Kotla kasztelana witebskiego. Anno 1694 w Kurklach, 20^go^ Julii, stada
Skrót tekstu: ZawiszaPam
Strona: 361
Tytuł:
Pamiętniki
Autor:
Krzysztof Zawisza
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
ziemie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
pamiętniki
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1715 a 1717
Data wydania (nie wcześniej niż):
1715
Data wydania (nie później niż):
1717
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Julian Bartoszewicz
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Warszawa
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Jan Zawisza
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1862
nakraj. i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ wlej piwa/ zasol/ a warz/ a gdy się Ryba wysadzać będzie/ wlej Octu dobrego/ Oliwy/ albo masła/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ jeżeli chcesz i kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz a daj na Stół. XI. Ryba czarno.
Weźmij Karpia. oczesz/ zrysuj/ wstaw w wodzie/ zasol/ warz/ a odwarzywszy/ zlej wodą/ wlej powidł przebitych przez sito/ rozpuszczonych octem/ przydaj Soku wiśniowego/ słodkości/ pieprżu/ Imbieru/ Goździków/ przywarz/ a daj na stół/ XII. Z Masłem tak gotuj Ryby.
Weźmij Rybę jaką chcesz/
nakray. y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ wley piwa/ zasol/ a warz/ á gdy się Rybá wysadzać będźie/ wley Octu dobrego/ Oliwy/ albo masłá/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ ieżeli chcesz y kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz á day ná Stoł. XI. Rybá czarno.
Weźmiy Karpia. oczesz/ zrysuy/ wstaw w wodźie/ zásol/ warz/ a odwarzywszy/ zley wodą/ wley powidł przebitych przez śito/ rospuszczonych octem/ przyday Soku wiśniowego/ słodkośći/ pieprżu/ Imbieru/ Gozdźikow/ przywarz/ á day ná stoł/ XII. Z Másłem tak gotuy Ryby.
Weźmiy Rybę iaką chcesz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 49
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tą polewką w której Grzyby wrzały zalej, i nakryj misą drugą warz; agdy dowiera/ daj z polewką na stół/ Sta Potraw Rybnych XLIII. Karb z Spinakiem.
Weźmij Makaronów Włoskich w wezły odwarz/ Weźmij Spinaku uwarz w wodzie; usiekaj/ usmaz w Oliwie abo maśle/ przebij przez Sito. Weźmij Karpia dobrego/ oczesz; porąb we dzwona/ ociągnij w oliwie/ albo w maśle. Włóż tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij
tą polewką w ktorey Grzyby wrzáły zaley, y nakryi misą drugą warz; ágdy dowiera/ day z polewką ná stoł/ Stá Potraw Rybnych XLIII. Kárb z Spinakiem.
Weźmiy Makáronow Włoskich w wezły odwarz/ Weźmiy Spinaku vwarz w wodźie; vsiekay/ vsmaz w Oliwie abo máśle/ przebiy przez Sito. Weźmiy Kárpiá dobrego/ oczesz; porąb we dzwoná/ oćiągniy w oliwie/ albo w maśle. Włoż tego Karpiá ná misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
polewką na stół/ Sta Potraw Rybnych XLIII. Karb z Spinakiem.
Weźmij Makaronów Włoskich w wezły odwarz/ Weźmij Spinaku uwarz w wodzie; usiekaj/ usmaz w Oliwie abo maśle/ przebij przez Sito. Weźmij Karpia dobrego/ oczesz; porąb we dzwona/ ociągnij w oliwie/ albo w maśle. Włóż tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij skorę z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż/ a to mieso z Karpia odjąwszy
polewką ná stoł/ Stá Potraw Rybnych XLIII. Kárb z Spinakiem.
Weźmiy Makáronow Włoskich w wezły odwarz/ Weźmiy Spinaku vwarz w wodźie; vsiekay/ vsmaz w Oliwie abo máśle/ przebiy przez Sito. Weźmiy Kárpiá dobrego/ oczesz; porąb we dzwoná/ oćiągniy w oliwie/ albo w maśle. Włoż tego Karpiá ná misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy skorę z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż/ á to mieso z Kárpiá odiąwszy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij skorę z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż/ a to mieso z Karpia odjąwszy i od kości usiekaj drobno surowo; drugiego karpia do tego przyłozywszy; usmaż tę siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno siekanej; pieczonej albo smażonej; daj Rożenków drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu i trochę tartego chleba zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Karpiową/ miej brytwannę glinianą;
tego Karpiá ná misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy skorę z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż/ á to mieso z Kárpiá odiąwszy y od kośći vśiekay drobno surowo; drugieg^o^ karpiá do tego przyłozywszy; vsmaż tę śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno śiekaney; pieczoney albo smáżoney; day Rożenkow drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu y trochę tártego chlebá zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Kárpiową/ miey brytwannę gliniáną;
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz a daj na stół. XLIV. Karp bez kości.
Weźmij Karpia dobrego zdejmij skorę z niego tak ostróżnie żebyś dziury nie uczynił głowę usmaż/ a to mieso z Karpia odjąwszy i od kości usiekaj drobno surowo; drugiego karpia do tego przyłozywszy; usmaż tę siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno siekanej; pieczonej albo smażonej; daj Rożenków drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu i trochę tartego chleba zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Karpiową/ miej brytwannę glinianą; wlej Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Karp;
Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru z potrzebą/ pieprzu Cynamonu/ przywarz á day ná stoł. XLIV. Kárp bez kośći.
Weźmiy Kárpiá dobrego zdeymiy skorę z niego ták ostrożnie żebyś dźiury nie vczynił głowę usmaż/ á to mieso z Kárpiá odiąwszy y od kośći vśiekay drobno surowo; drugieg^o^ karpiá do tego przyłozywszy; vsmaż tę śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno śiekaney; pieczoney albo smáżoney; day Rożenkow drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu y trochę tártego chlebá zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Kárpiową/ miey brytwannę gliniáną; wley Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Kárp;
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
; usmaż tę siekaninęw maśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno siekanej; pieczonej albo smażonej; daj Rożenków drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu i trochę tartego chleba zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Karpiową/ miej brytwannę glinianą; wlej Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Karp; włóż w Brytwanne Karpia nałożonego i głowę przyłóż/ i Figatellami z tejże materii robionemi obłoż/ ociągaj wywracając/ a gdy się ociągnie/ wlej wina. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a daj całkiem na misę. Rozdział Drugi XLV. Karp z Juszycą,
Wypuść z kilku Karpi żywych na
; vsmaż tę śiekáninęw máśle albo Oliwie; przydawszy do tego Cebule; bardzo drobno śiekaney; pieczoney albo smáżoney; day Rożenkow drobnych Cukru pieprzu; Soli; Cynamonu y trochę tártego chlebá zmieszawszy to wszytko/ nałoż tę skorę Kárpiową/ miey brytwannę gliniáną; wley Oliwy albo masła/ żeby zamokł ten Kárp; włoż w Brytwanne Kárpiá náłożonego y głowę przyłoż/ y Figátellámi z teyże materyey robionemi obłoż/ oćiągay wywracáiąc/ á gdy się oćiągnie/ wley winá. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a day całkiem na misę. Rozdźiał Drugi XLV. Kárp z Iuszycą,
Wypuść z kilku Kárpi żywych ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tejże materii robionemi obłoż/ ociągaj wywracając/ a gdy się ociągnie/ wlej wina. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a daj całkiem na misę. Rozdział Drugi XLV. Karp z Juszycą,
Wypuść z kilku Karpi żywych na Ocet winny Juszycę/ albo krew/ oczesanego Karpia we dzwona porąb; Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż/ a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę ociąganego trochę w oliwie albo maśle/ wlej to Cebulę/ Juszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ przywarz/ a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek
teyże materyey robionemi obłoż/ oćiągay wywracáiąc/ á gdy się oćiągnie/ wley winá. Octu winnego/ Limonią/ Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a day całkiem na misę. Rozdźiał Drugi XLV. Kárp z Iuszycą,
Wypuść z kilku Kárpi żywych ná Ocet winny Iuszycę/ álbo krew/ oczesanego Kárpia we dzwona porąb; Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż/ a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę oćiągánego trochę w oliwie albo maśle/ wley to Cebulę/ Iuszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ przywarz/ a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a daj całkiem na misę. Rozdział Drugi XLV. Karp z Juszycą,
Wypuść z kilku Karpi żywych na Ocet winny Juszycę/ albo krew/ oczesanego Karpia we dzwona porąb; Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż/ a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę ociąganego trochę w oliwie albo maśle/ wlej to Cebulę/ Juszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ przywarz/ a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek Karpiowy.
Zdejmij skorę z Karpia surowego/ mięso odbierz/ usiekaj/ Cebule pieczonej usiekaj/ zmieszaj to społem/ włóż w
Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu/ przywarż/ a day całkiem na misę. Rozdźiał Drugi XLV. Kárp z Iuszycą,
Wypuść z kilku Kárpi żywych ná Ocet winny Iuszycę/ álbo krew/ oczesanego Kárpia we dzwona porąb; Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż/ a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę oćiągánego trochę w oliwie albo maśle/ wley to Cebulę/ Iuszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ przywarz/ a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek Kárpiowy.
Zdeymiy skorę z Kárpia surowego/ mięso odbierz/ vśiekay/ Cebule pieczoney vsiekay/ zmieszay to społem/ włoż w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682