pokraj w szatki/ wprzód odwarzywszy / i ociągnąwszy w wodzie i wątrobki także ociągnij/ włóż w rynkę/ usiekaj Cebule pieczonej/ i Limonią drobno/ wlej Wina/ Octu dobrego Oliwy albo Masła/ Soli/ Rożenków drobnych/ słodkości Pieprzu/ Cynamonu/ przywarz/ a daj na Stół. Sta Potraw Rybnych XCIX. Ozorki Karpiowe.
Powybierawszy ozorki Karpiom/ włóż w Rynkę/ masła dobrego Cebule siekanej pieczonej/ ociągniej to w maśle/ wlej trochę wody/ soli/ Limonią usiekaj drobno/ pieprzu/ i gałki; przywarz/ a daj na Stół. C.
Głowa z Szczuki warzonej/ żółtej/ abo szarej/ z którejkolwiek Ryby warzonej żółtej/
pokray w szatki/ wprzod odwarzywszy / y oćiągnąwszy w wodźie y wątrobki także oćiągniy/ włoż w rynkę/ vśiekay Cebule pieczoney/ y Limonią drobno/ wley Wina/ Octu dobrego Oliwy albo Masła/ Soli/ Rożenkow drobnych/ słodkośći Pieprzu/ Cynámonu/ przywarz/ a day na Stoł. Stá Potraw Rybnych XCIX. Ozorki Kárpiowe.
Powybierawszy ozorki Kárpiom/ włoż w Rynkę/ másłá dobrego Cebule siekaney pieczoney/ oćiągniey to w máśle/ wley trochę wody/ soli/ Limonią vśiekay drobno/ pieprzu/ y gałki; przywarz/ á day ná Stoł. C.
Głowá z Szczuki wárzoney/ żołtey/ ábo szárey/ z ktoreykolwiek Ryby warzoney żołtey/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 67
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 32. Najnogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nakładane, tamże. Niemiecki Pasztet, 76. O. Ogródnych Potrzeb Memoriał, 2. Oficjalistów Memoriał, 4. Mięśne Potrawy. Ozdoba Potraw, 10. Obsypowanie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sardelami, 18. Rybne Potrawy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potrawy. Optipate albo Paszteki drobne, 77. Opłatczane Ciasto na post. 86. Obarzanki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptaków różnych Memoriał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potrawy, Potrawa żółto po Królewsku, 15. Potrawa czarno z Juszycą,
, 32. Naynogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nákłádáne, támże. Niemiecki Pásztet, 76. O. Ogrodnych Potrzeb Memoryał, 2. Officiálistow Memoryał, 4. Mięśne Potráwy. Ozdobá Potraw, 10. Obsypowánie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sárdelámi, 18. Rybne Potráwy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potráwy. Optipate álbo Pászteki drobne, 77. Opłátczáne Ciásto ná post. 86. Obarzánki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptakow roznych Memoryał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potráwy, Potráwá zołto po Krolewsku, 15. Potráwá czarno z Iuszycą,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682