we dzwona porąb; Cebule/ i Pietruszki drobno pokrajanej w maśle lubo Oliwie usmaż/ a przebij przez sito/ włóż Karpia w rynkę ociąganego trochę w oliwie albo maśle/ wlej to Cebulę/ Juszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ przywarz/ a daj/ soli nie przepominając. XLVI. Bigosek Karpiowy.
Zdejmij skorę z Karpia surowego/ mięso odbierz/ usiekaj/ Cebule pieczonej usiekaj/ zmieszaj to społem/ włóż w rynkę/ wlej Oliwy/ albo masła niesłonego/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj;
we dzwona porąb; Cebule/ y Pietruszki drobno pokraianey w máśle lubo Oliwie vsmaż/ a przebiy przez śito/ włoż Karpiá w rynkę oćiągánego trochę w oliwie albo maśle/ wley to Cebulę/ Iuszycę/ Wina/ Cukru/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ przywarz/ a day/ soli nie przepomináiąc. XLVI. Bigosek Kárpiowy.
Zdeymiy skorę z Kárpia surowego/ mięso odbierz/ vśiekay/ Cebule pieczoney vsiekay/ zmieszay to społem/ włoż w rynkę/ wley Oliwy/ albo másła niesłonego/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day;
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
64. Kiełbasy z Parmazynem albo z Serem Holenderskim, albo prostym. Kełbasy Wideńskie, tamże.
Rybne Potrawy. Karp czarno, 49. Karp po Francusku, 54. z Spikiem, 55. bez kości, tamże. z Juszycą, 56. z Grząnkami z masłem, 57. Karpie po Morawsku, 61. Karpiowy bigosek. 56. Kapiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropatwy z Ryb słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post
64. Kiełbásy z Pármázynem álbo z Serem Holenderskim, albo prostym. Kełbásy Widenskie, támże.
Rybne Potráwy. Kárp czarno, 49. Kárp po Fráncusku, 54. z Spikiem, 55. bez kośći, támże. z Iuszycą, 56. z Grząnkámi z másłem, 57. Kárpie po Moráwsku, 61. Kárpiowy bigosek. 56. Kápiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropátwy z Ryb słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682