drobno/ kości drobne wyrzucisz/ wielkie zostawisz/ i tę poliwkę wlejesz/ wlej Octu winnego/ Oliwy; pieprzu/ Cukru/ według smaku/ zmieszaj a daj na źmino. PRZESTROGA.
Wystawiłem do twego Pańskiego Stołu/ drugie sto potraw Rybnych/ do których w Addytamencie masz Marynaty/ i on zacny terminem StaroPolskim nazwany Kasanat/ teraz w rosół obrócony; Masz i różne sposoby Ślimaków gotowania/ i Ostryg gotowania sposób/ a Konkludując ten Roździał/ dajęć w upominku/ Kuchmistrzowski drugi Sekret. Jednę Rybę całą/ nierozdzielną/ na troje gotowaną; Warzony srzodek do Kasanatu/ smażona Głowa/ a Ogon pieczony/ ten odemnie przyjąwszy na dokończeniu tej
drobno/ kości drobne wyrzućisz/ wielkie zostawisz/ y tę poliwkę wleiesz/ wley Octu winnego/ Oliwy; pieprzu/ Cukru/ według smáku/ zmieszay á day ná źmino. PRZESTROGA.
Wystáwiłem do tweg^o^ Pánskieg^o^ Stołu/ drugie sto potraw Rybnych/ do ktorych w Additámencie masz Márynaty/ y on zacny terminem StároPolskim názwany Kássanat/ teraż w rosoł obrocony; Masz y rożne sposoby Slimakow gotowánia/ y Ostryg gotowánia sposob/ á Concluduiąc ten Roźdźiał/ dáięć w vpominku/ Kuchmistrzowski drugi Sekret. Iednę Rybę cáłą/ nierozdźielną/ ná troie gotowaną; Wárzony srzodek do Kássánatu/ smażona Głowá/ á Ogon pieczony/ ten odemnie przyiąwszy na dokończeniu tey
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 67
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Karp po Francusku, 54. z Spikiem, 55. bez kości, tamże. z Juszycą, 56. z Grząnkami z masłem, 57. Karpie po Morawsku, 61. Karpiowy bigosek. 56. Kapiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropatwy z Ryb słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne
. Kárp po Fráncusku, 54. z Spikiem, 55. bez kośći, támże. z Iuszycą, 56. z Grząnkámi z másłem, 57. Kárpie po Moráwsku, 61. Kárpiowy bigosek. 56. Kápiowe Ozorki, 67. Kiszki z Ryb słonych, 62.\ Kuropátwy z Ryb słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682