Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 33 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 I lub pod czas/ na stole/ mleczna będksie kasza [kasza:subst:sg:nom:f] ; Przyznać jednak musicie/ że krowia/ nie wasza ŁączZwier 1678
1 Y lub pod czás/ stole/ mleczna będxie kászá [kasza:subst:sg:nom:f] ; Przyznáć iednák muśićie/ że krowia/ nie wászá ŁączZwier 1678
2 kuropatwa. Dobra ze bru, dobra jest i jęczmienna kasza [kasza:subst:sg:nom:f] , Tamta do kosy, a ta gorączkę przygaszą; PotFrasz4Kuk_I 1669
2 kuropatwa. Dobra ze bru, dobra jest i jęczmienna kasza [kasza:subst:sg:nom:f] , Tamta do kosy, a ta gorączkę przygaszą; PotFrasz4Kuk_I 1669
3 potrawy przed nie dawano: suchory spleśniałe z chrzanem/ kasza [kasza:subst:sg:nom:f] z pieprzem: Kwas albo woda miasto wina Towarzystwo cichusienko PasŻoł 1613
3 potráwy przed nie dawano: suchory spleśniáłe z chrzanem/ kászá [kasza:subst:sg:nom:f] z pieprzem: Kwás álbo wodá miásto winá Towárzystwo ćichuśienko PasŻoł 1613
4 wosku uczyn smarowidło. Nader też wielce żołądek zmacnia kasza [kasza:subst:sg:nom:f] niżej zrobiona tak. Weź skorek Cytrynowych/ melissy/ CiachPrzyp 1624
4 wosku vczyn smárowidło. Náder też wielce żołądek zmacnia kászá [kasza:subst:sg:nom:f] niżey zrobiona ták. Weź skorek Cytrynowych/ melissy/ CiachPrzyp 1624
5 prochu z grząnki chlebowej nieco przymieszać/by była kasza [kasza:subst:sg:nom:f] gęsta/ abo też weźmiesz pigw warzonych łotów ośm z CiachPrzyp 1624
5 prochu z grząnki chlebowey nieco przymieszáć/ áżby byłá kászá [kasza:subst:sg:nom:f] gęsta/ ábo też weźmiesz pigw wárzonych łotow ośm z CiachPrzyp 1624
6 wypita/ abo na wieczerzy wprzód/ odwilża żywot także kasza [kasza:subst:sg:nom:f] jęczmienna drobna/ godzin cztery w dostatku wody warzona rzedziuchna CiachPrzyp 1624
6 wypitá/ ábo wieczerzy wprzod/ odwilża żywot także kászá [kasza:subst:sg:nom:f] ięczmienna drobna/ godźin cztery w dostátku wody wárzona rzedźiuchna CiachPrzyp 1624
7 a dać upiekszy/ pocukrowawszy na Stół. LXX. Kasza [kasza:subst:sg:nom:f] pieczona. Uwarz Ryżu w Mleku/ albo słodkiej Śmietanie CzerComp 1682
7 á dáć vpiekszy/ pocukrowawszy Stoł. LXX. Kászá [kasza:subst:sg:nom:f] pieczona. Vwarz Ryżu w Mleku/ álbo słodkiey Smietánie CzerComp 1682
8 / to dobrze zmieszawszy/ rozpuść Winem/ gęsto jako kasza [kasza:subst:sg:nom:f] wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca CzerComp 1682
8 / to dobrze zmieszawszy/ rospuść Winem/ gęsto iako kásza [kasza:subst:sg:nom:f] wyley pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá CzerComp 1682
9 wlej/ Octem winnym rozpuść/ żeby było gęsto jako kasza [kasza:subst:sg:nom:f] / nakryj dobrze/ a postaw w miejcu ciepłym przez CzerComp 1682
9 wley/ Octem winnym rospuść/ żeby było gęsto iáko kászá [kasza:subst:sg:nom:f] / nákryi dobrze/ á postaw w mieycu ćiepłym przez CzerComp 1682
10 mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza [kasza:subst:sg:nom:f] pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87 CzerComp 1682
10 mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá [kasza:subst:sg:nom:f] pieczona, 84. Kręcone Ciásto post, 87 CzerComp 1682