i filigranową robotą, adornowany turkusami, topasami etc., z szmelcowemi obrazkami, sadzony, ma w pośrodku blach srebrnych z ekspressją sztychową Męki Pańskiej 2, na wierszchu Pan Jezus, na krzyżyku hebanowym, z srebra odliczany, niżej osóbek (alias) Apostołów blisko ćwierć 1, z srebra odliwanylchl, No 11, ma kopertę drewnianą ab intra, pikturą adornowaną.
443 Obrazek mały, na konsze z perłowej macicy, z ekspressją Świętej Katarzyny.
444 Krucyfiks metalowy, złocisty, w ogniu, na pedestale hebanowym.
444 Delineatio Konstantynopolis na atlasie, na łokci 2, na blejtramikach. Nota: w pokoju pierwszym. No 11mo. In diversis locis
i filigranową robotą, adornowany turkusami, topasami etc., z szmelcowemi obrazkami, sadzony, ma w pośrodku blach srebrnych z ekspressją sztychową Męki Pańskiej 2, na wierszchu Pan Jezus, na krzyżyku hebanowym, z srebra odliczany, niżej osóbek (alias) Apostołów blisko ćwierć 1, z srebra odliwanylchl, No 11, ma kopertę drewnianą ab intra, pikturą adornowaną.
443 Obrazek mały, na konsze z perłowej macicy, z ekspressją Świętej Katarzyny.
444 Krucifiks metalowy, złocisty, w ogniu, na pedestale hebanowym.
444 Delineatio Constantinopolis na atlasie, na łokci 2, na blejtramikach. Nota: w pokoju pierwszym. No 11mo. In diversis locis
Skrót tekstu: InwObrazŻółkGęb
Strona: 189
Tytuł:
Inwentarze obrazów w zamku Żółkiewskim
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
Żółkiew
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty urzędowo-kancelaryjne
Gatunek:
inwentarze
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1740 a 1746
Data wydania (nie wcześniej niż):
1740
Data wydania (nie później niż):
1746
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Materiały źródłowe do dziejów kultury i sztuki XVI-XVIII w.
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Mieczysław Gębarowicz
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1973
albo wałeczki/ a pocukrowawszy dasz/ albo z pianą. Sta Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpański.
Oparzonych Migdałów natłucz w Moździerzu jako najlepiej/ przydaj Cukru/ zmieszaj społem/ utłucz znowu/ zrób z tej materii spód na opłatkach/ a nakladaj Tort różnymi Konfektami/ jakie masz/ a z tejże Massy zrób Kopertę jako najpiękniejszą umiesz/ wsadź do pieca. A jeżeli chcesz zrób Piramidę i z Płotami cukrowemi. XLVII. Tort Spikowy.
Na Tort Spikowy zrobisz Ciasto Angielskie/ według opisanego sposobu/ weźmij śpiku wołowego surowego/ usiekaj drobno/ wkraj Cytryny w Cukrze smażonej w kostkę/ i Rożenków obojga/ rozbij Jajec i Śmietany/ Pieprzu
álbo wałeczki/ á pocukrowawszy dasz/ álbo z piáną. Stá Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpánski.
Opárzonych Migdałow nátłucz w Mozdźierzu iáko naylepiey/ przyday Cukru/ zmieszay społem/ vtłucz znowu/ zrob z tey máteryey spod ná opłátkach/ á nákláday Tort rożnymi Confektami/ iakie masz/ á z teyże Mássy zrob Kopertę iáko naypięknieyszą vmiesz/ wsadź do pieca. A ieżeli chcesz zrob Pirámidę y z Płotámi cukrowemi. XLVII. Tort Spikowy.
Ná Tort Spikowy zrobisz Ciásto Angielskie/ według opisánego sposobu/ weźmiy śpiku wołowego surowego/ vsiekay drobno/ wkray Cytryny w Cukrze smáżoney w kostkę/ y Rożenkow oboyga/ rozbiy Iáiec y Smietany/ Pieprzu
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 81
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Gałki/ Cynamonu/ Cukru/ zmieszaj to społem/ a nalej Tort w Patelli/ zasklep/ pozynguj Jajcy/ albo pocukruj/ wsadź do pieca/ a upiekszy daj gorąco na Stół. XLVIII. Tort Konfektowy jakiegokolwiek Konfetku.
Na Konfektowy Tort/ Ciasto zrobisz Angielskie/ według opisania/ i nałożysz jakim chcesz Konfektem/ zrób Kopertę jako najpiękniejszą umiesz/ pocukruj a wsadź do pieca. XLIX. Tort Migdałowy.
Zgotuj na Tort Migdałowy Spód/ z Mąki pszennej/ Jajec i masło/ twardo/ Migdałów oparzonych utłucz w Moździerzu/ i rozpuść Jajcy i Mlekiem/ przydawszy Cukru z potrzebę/ tak gęsto jako Ciasto formiane/ nalewaj/ na to zgotowane Torty
Gałki/ Cynámonu/ Cukru/ zmieszay to społem/ á náley Tort w Pátelli/ zasklep/ pozynguy Iáycy/ álbo pocukruy/ wsadź do piecá/ á vpiekszy day gorąco ná Stoł. XLVIII. Tort Konfektowy iákiegokolwiek Konfetku.
Ná Konfektowy Tort/ Ciásto zrobisz Angielskie/ według opisánia/ y náłożysz iakim chcesz Konfektem/ zrob Kopertę iáko naypięknieyszą vmiesz/ pocukruy á wsadź do piecá. XLIX. Tort Migdałowy.
Zgotuy ná Tort Migdáłowy Spod/ z Mąki pszenney/ Iáiec y masło/ twárdo/ Migdałow opárzonych vtłucz w Mozdźierzu/ y rospuść Iáycy y Mlekiem/ przydawszy Cukru z potrzebę/ tak gęsto iako Ciásto formiáne/ náleway/ ná to zgotowane Torty
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 81
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ piecz/ a daj pucukrowawszy na Stół. Rozdział Trzeci. L. Tort Spinakowi.
Z Ciasta Francuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ na który tak Spinak nagotujesz/ uwarz Spinak/ usiekaj bardzo drobno/ włóż w rynkę masła/ i Spinak/ Rozenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ daj piękną Kopertę/ z tegoż Ciasta/ pozynguj/ a piecz. LI. Tort Jabłczany w Cieście Francuskim.
Ciasto Francuskie zrób/ według opisanego sposobu/ Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj/ włóż w rynkę/ przydawszy Masła/ Cukru/ Rożenków obojga/ Cynamonu/ a przesmazywszy to społem nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/
/ piecz/ á day pucukrowawszy ná Stoł. Rozdźiał Trzeći. L. Tort Spinakowi.
Z Ciástá Fráncuskiego zrobisz Tort śpinakowy/ ná ktory ták Spinak nágotuiesz/ vwarz Spinak/ vśiekay bárdzo drobno/ włoż w rynkę másłá/ y Spinak/ Rozenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ przyszmaż/ a nałoż Tort/ day piękną Kopertę/ z tegoż Ciástá/ pozynguy/ á piecz. LI. Tort Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim.
Ciásto Fráncuskie zrob/ według opisánego sposobu/ Iábłek ochędożywszy pięknie nákráy/ włoż w rynkę/ przydawszy Másłá/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ Cynámonu/ á przesmázywszy to społem nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
nałoż Tort/ daj piękną Kopertę/ z tegoż Ciasta/ pozynguj/ a piecz. LI. Tort Jabłczany w Cieście Francuskim.
Ciasto Francuskie zrób/ według opisanego sposobu/ Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj/ włóż w rynkę/ przydawszy Masła/ Cukru/ Rożenków obojga/ Cynamonu/ a przesmazywszy to społem nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/ a daj pocukrowawszy na Stół. LII. Tort z Gruszkami także. LIII. Tort Poziomkami także. LIV. Tort z Wiśniami także. LV. Tort z Figami także. LVI. Tort z Bronellami także. LVII. Tort z Dachtellami także. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX.
nałoż Tort/ day piękną Kopertę/ z tegoż Ciástá/ pozynguy/ á piecz. LI. Tort Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim.
Ciásto Fráncuskie zrob/ według opisánego sposobu/ Iábłek ochędożywszy pięknie nákráy/ włoż w rynkę/ przydawszy Másłá/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ Cynámonu/ á przesmázywszy to społem nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/ á day pocukrowawszy ná Stoł. LII. Tort z Gruszkámi tákże. LIII. Tort Poźiomkámi tákże. LIV. Tort z Wiśniámi tákże. LV. Tort z Figámi tákże. LVI. Tort z Bronellami tákże. LVII. Tort z Dáchtellámi tákże. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tym Tort z Ciasta Francuskiego albo Włoskiego/ albo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczów Cielęcych.
Weźmij Animelli niemało/ to jest mleczka z Cieląt/ ociągnij trochę/ usiekaj/ przydaj Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ masła płokanego/ nałoż Tort/ z jakiegokolwiek Ciasta/ a daj piękną kopertę/ a pocukrowawszy/ upiecz i daj na Stół. LXV. Tort Cielęciny.
Weźmij mięsistej Cielęciny/ odwarz/ usiekaj drobno/ i łoju trochę kruchego usiekaj drobno/ Cytryny w Cukrze nakraj w kostkę/ Rożenków obojga/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszaj to wszytko społem a nałoż Tort/ jakiego chcesz Ciasta
tym Tort z Ciástá Fráncuskiego álbo Włoskiego/ álbo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczow Cielęcych.
Weźmiy Animelli niemáło/ to iest mleczká z Cieląt/ oćiągniy trochę/ vśiekay/ przyday Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ masłá płokanego/ náłoż Tort/ z iákiegokolwiek Ciástá/ á day piękną kopertę/ á pocukrowawszy/ vpiecz y day ná Stoł. LXV. Tort Cielęćiny.
Weźmiy mięśistey Cielęćiny/ odwarz/ vśiekay drobno/ y łoiu trochę kruchego vśiekay drobno/ Cytryny w Cukrze nákray w kostkę/ Rożenkow oboygá/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszay to wszytko społem á nałoż Tort/ iákieg^o^ chcesz Ciástá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 83
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
to wszytko społem a nałoż Tort/ jakiego chcesz Ciasta/ a pocukrowawszy/ wsadź do pieca/ a daj ciepło na Stół. LXVI. Tort Mleczny.
Zrób spód na Tort/ z twardego prasnego Ciasta i odsusz/ weźmij mleka/ Jajec/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ wlej na ten Tort/ daj kopertę w kratkę z Francuskiego Ciasta/ ale i przez koperty możesz dać. Pasztet takiż możesz zrobić. Rozdział Trzeci. LXVII. Tort Masowy.
Jajec weźmij parę/ rozbij z trochą mąki/ wstaw mleka w patelli albo rynce/ włożywszy w nij trochę masła i Cukru/ i Cynamonu/ a gdy pocznie zwierać/ lej
to wszytko społem á nałoż Tort/ iákieg^o^ chcesz Ciástá/ á pocukrowawszy/ wsadź do piecá/ á day ćiepło ná Stoł. LXVI. Tort Mleczny.
Zrob spod ná Tort/ z twárdego prásnego Ciástá y odsusz/ weźmiy mleka/ Iáiec/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ wley ná ten Tort/ day kopertę w kratkę z Fráncuskiego Ciástá/ ále y przez koperty możesz dáć. Pásztet tákiż możesz zrobić. Rozdźiał Trzeći. LXVII. Tort Masowy.
Iáiec weźmiy parę/ rozbiy z trochą mąki/ wstaw mleká w pátelli albo rynce/ włożywszy w niy trochę másłá y Cukru/ y Cynámonu/ á gdy pocznie zwieráć/ ley
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 83
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
albo rynce/ włożywszy w nij trochę masła i Cukru/ i Cynamonu/ a gdy pocznie zwierać/ lej Jajka z mąką rozbitą/ cienko puszczając barzo/ warz a mieszaj/ a gdy uwre/ ochłodzisz rozbij żółtków Jajecznych kilka/ zrób Tort w patelli z Ciasta. Włoskiego/ nałoż tą materią/ a dawszy na to kopertę piękną/ pocukruj/ a upiecz. LXVIII. Tort Jajeczny.
Usmaż Jajecznice miękko/ a usiekaj drobną/ nakraj Cytryny w Cukrze w kostkę/ Rożenków obojga Cukru/ Cynamonu/ zmieszaj to wszytko/ nałoż Tort/ z jakiegokolwiek Ciasta chcesz/ a dawszy nań kopertę/ pocukruj/ a piecz/ a daj na Stół
albo rynce/ włożywszy w niy trochę másłá y Cukru/ y Cynámonu/ á gdy pocznie zwieráć/ ley Iayká z mąką rozbitą/ ćienko puszczáiąc bárzo/ warz á mieszay/ á gdy vwre/ ochłodźisz rozbiy żołtkow Iáiecznych kilká/ zrob Tort w pátelli z Ciásta. Włoskiego/ náłoż tą máteryą/ á dawszy ná to kopertę piękną/ pocukruy/ á vpiecz. LXVIII. Tort Iáieczny.
Vsmaż Iáiecznice miękko/ á vśiekay drobną/ nákráy Cytryny w Cukrze w kostkę/ Rożenkow oboygá Cukru/ Cynámonu/ zmieszay to wszytko/ náłoż Tort/ z iákiegokolwiek Ciástá chcesz/ á dawszy nań kopertę/ pocukruy/ á piecz/ á day na Stoł
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 84
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Włoskiego/ nałoż tą materią/ a dawszy na to kopertę piękną/ pocukruj/ a upiecz. LXVIII. Tort Jajeczny.
Usmaż Jajecznice miękko/ a usiekaj drobną/ nakraj Cytryny w Cukrze w kostkę/ Rożenków obojga Cukru/ Cynamonu/ zmieszaj to wszytko/ nałoż Tort/ z jakiegokolwiek Ciasta chcesz/ a dawszy nań kopertę/ pocukruj/ a piecz/ a daj na Stół. LXIX. Tort Jajeczny z Winem.
Zrób na Tort z Winem Spód z Ciasta przaśnego/ weźmij Jajec/ Wina/ Masła/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ a nalej Tort/ możesz niesklepić/ a dać upiekszy/ pocukrowawszy na Stół. LXX.
Włoskiego/ náłoż tą máteryą/ á dawszy ná to kopertę piękną/ pocukruy/ á vpiecz. LXVIII. Tort Iáieczny.
Vsmaż Iáiecznice miękko/ á vśiekay drobną/ nákráy Cytryny w Cukrze w kostkę/ Rożenkow oboygá Cukru/ Cynámonu/ zmieszay to wszytko/ náłoż Tort/ z iákiegokolwiek Ciástá chcesz/ á dawszy nań kopertę/ pocukruy/ á piecz/ á day na Stoł. LXIX. Tort Iáieczny z Winem.
Zrob ná Tort z Winem Spod z Ciástá przásnego/ weźmiy Iáiec/ Winá/ Másła/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ á náley Tort/ możesz niesklepić/ á dáć vpiekszy/ pocukrowawszy ná Stoł. LXX.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 84
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
ob absentiam ipsius ekspedycyjej nie odbierają, którzy się panu bardzo nadprzykrzają, et alia publica negotia w odwłokę idą, i ludzie narzekają z płaczem, że sprawiedliwości czekający doczekać się nie mogą; bez mała, kiedy już jest w Ujeździe, Kruszyny nie nawiedzi, bo miał być w Częstochowie.
W tych dniach pod kopertę p. Talentego francuski przyszedł paszkwil na królestwo ichm., którego contenta przeczytawszy j.k.m. spalić kazał i nie wie nikt, co tam w nim było.
W Wiedniu już książę im. kardynał miał zacząć traktować cum ministris. P. Proski pisze, że komisarze tureccy urgent reassumptionem traktatów, czemu wszyscy
ob absentiam ipsius ekspedycyjej nie odbierają, którzy się panu bardzo nadprzykrzają, et alia publica negotia w odwłokę idą, i ludzie narzekają z płaczem, że sprawiedliwości czekający doczekać się nie mogą; bez mała, kiedy już jest w Ujeździe, Kruszyny nie nawiedzi, bo miał być w Częstochowie.
W tych dniach pod kopertę p. Talentego francuski przyszedł paszkwil na królestwo ichm., którego contenta przeczytawszy j.k.m. spalić kazał i nie wie nikt, co tam w nim było.
W Wiedniu już książę jm. kardynał miał zacząć traktować cum ministris. P. Proski pisze, że komisarze tureccy urgent reassumptionem traktatów, czemu wszyscy
Skrót tekstu: SarPam
Strona: 226
Tytuł:
Pamiętnik z czasów Jana Sobieskiego
Autor:
Kazimierz Sarnecki
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
pamiętniki
Tematyka:
historia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1690 a 1696
Data wydania (nie wcześniej niż):
1690
Data wydania (nie później niż):
1696
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Janusz Woliński
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Wrocław
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1958