pijo, nie zaras zmieszawszy piją? To czynią aby tym czasem wino strawiło surowość wody. 12. Czemu starzy nie zażywali różnych potraw u jednego stołu? Bo żołądek nie jednakich potraw nie może strawić oraz, zaczym następuje iż żołądek, zwłaszcza słaby, mięsza się i turbuje. 13. Czemu woda morska pożyteczna jest leprę albo puchlinę cierpiącym? Bo pobudza womity, a przez nie wyrzuca flegmę, i humory insze które tych chorób przyczyną na dół zstępują. 14. Czemu na niektórych miejscach części bywa powietrze niż na drugich? To pochodzi z tąd, że niektóre miejsca są zgniłe, smrodliwe: albo dymów kruszcowych pełne. 15. Jako poznać
piio, nie záras zmieszawszy piią? To czynią áby tym czasem wino strawiło surowość wody. 12. Czemu starzy nie zażywali rożnych potraw u iednego stołu? Bo żołądek nie iednákich potraw nie może stráwić oráz, zaczym następuie iż żołądek, zwłászcza słaby, mięsza się y turbuie. 13. Czemu wodá morska pożyteczna iest leprę álbo puchlinę ćierpiącym? Bo pobudza womity, á przez nie wyrzuca flagmę, y humory insze ktore tych chorob przyczyną na doł zstępuią. 14. Czemu ná niektorych mieyscach częśći bywá powietrze niż ná drugich? To pochodzi z tąd, że niektore mieyscá są zgńiłe, smrodliwe: álbo dymow kruszcowych pełne. 15. Iáko poznać
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 348
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692