też Kruszkaociągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymże maśle usmaż/ i przyrumień/ ułóż potym na pułmisku grzanki/ a kruszka na wierzch/ i wiążkę pietruszki warzonej rozłoż/ nalej rosołem dobrym/ włóż masła płokanego/ a nakrii/ warz na pułmisku/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Sta Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniata.
Weźmij Cielęciny/ albo kapłona/ ociągnij/ odbierz/ zasol/ włóż pietruszki/ nalej rosołem/ włóż masła/ warz/ a gdy będziesz miał dawać/ ulej trochę rosołu/ wlej Octu winnego/ chleba trochę tartego/ białego Limonia wkraj Szafranu/ Pieprzu/ Cynamonu/ słodkości/ Gałki. Miej też Figatelle/ drobne
też Kruszkáoćiągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymze máśle usmáż/ y przyrumień/ vłoż potym ná pułmisku grzanki/ á kruszká ná wierzch/ y wiążkę pietruszki wárzoney rozłoż/ náley rosołem dobrym/ włoż másłá płokánego/ á nákriy/ warz ná pułmisku/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Stá Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniátá.
Weźmiy Cielęćiny/ álbo kápłoná/ oćiągniy/ odbierz/ zásol/ włoż pietruszki/ náley rosołem/ włoż másłá/ warz/ á gdy będźiesz miał dawáć/ vley trochę rosołu/ wley Octu winnego/ chlebá trochę tártego/ białego Limonia wkray Száfránu/ Pieprzu/ Cynámonu/ słodkośći/ Gałki. Miey też Figátelle/ drobne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Szczukę zrysuj; i we dzwona pokraj włóż w kocieł Cebule drobno; i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nakraj; zasol według smaku; a gdy dowiera miej grzyby odwarzone które drobno usiekawszy włóż w Rynkę/ wlej śmietany; masła płokanego z potrzebę/ Pieprzu/ Imbieru Kwatu przywarz; a daj na stół. XV. Limoniata żółta
Jakąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuj/ Figatelle do niej zrób (które masz zrobić jako nakładanie Ksieńca) Cebulę Pietruszki drobno nakraj włóż w kocieł zasol/ odwarz, wlej trochę Gąszczu/ Wina octu; słodkości; LImonią wkraj/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; a daj na stół/ XVI. Limoniata Szara
Szczukę zrysuy; y we dzwoná pokráy włoż w kocieł Cebule drobno; y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nakray; zasol według smáku; á gdy dowiera miey grzyby odwarzone ktore drobno vśiekawszy włoż w Rynkę/ wley śmietány; masła płokanego z potrzebę/ Pieprzu/ Imbieru Kwatu przywarz; a day ná stoł. XV. Limoniátá żołta
Iákąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuy/ Figátelle do niey zrob (ktore masz zrobić iako nakładánie Xieńcá) Cebulę Pietruszki drobno nákray włoż w kocieł zásol/ odwarz, wley trochę Gąszczu/ Winá octu; słodkośći; LImonią wkray/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; á day na stoł/ XVI. Limoniátá Szára
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 50
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Limoniata żółta
Jakąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuj/ Figatelle do niej zrób (które masz zrobić jako nakładanie Ksieńca) Cebulę Pietruszki drobno nakraj włóż w kocieł zasol/ odwarz, wlej trochę Gąszczu/ Wina octu; słodkości; LImonią wkraj/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; a daj na stół/ XVI. Limoniata Szara
Ogoloną Rybę zrysuj/ do której Figatelle żrób; włóż w kocieł/ i pietruszki; i cebule drobno nakraj; zasol; według smaku warż; wlej trochę gąszczu; Limonią wkraj; daj Wina; Octu dobrego; słodkości; Pieprzu; Cynamonu; Oliwy; przywarz; a daj na Stół. XVII,
. Limoniátá żołta
Iákąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuy/ Figátelle do niey zrob (ktore masz zrobić iako nakładánie Xieńcá) Cebulę Pietruszki drobno nákray włoż w kocieł zásol/ odwarz, wley trochę Gąszczu/ Winá octu; słodkośći; LImonią wkray/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; á day na stoł/ XVI. Limoniátá Szára
Ogoloną Rybę zrysuj/ do ktorey Figátelle żrob; włoż w koćieł/ y pietruszki; y cebule drobno nakray; zásol; według smaku warż; wley trochę gąszczu; Limonią wkray; day Winá; Octu dobrego; słodkośći; Pieprzu; Cynamonu; Oliwy; przywarz; a day ná Stoł. XVII,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 50
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania
słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna,
mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy.
Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682