srebrną abo Cynową/ kładz na grząnki Szczupaka ociągnionego; na wierzch Ksienie i wątrobki/ weźmij pietruszkę która wrzała w Grzybach rozłoż powierzchu/ a tą polewką w której Grzyby wrzały zalej, i nakryj misą drugą warz; agdy dowiera/ daj z polewką na stół/ Sta Potraw Rybnych XLIII. Karb z Spinakiem.
Weźmij Makaronów Włoskich w wezły odwarz/ Weźmij Spinaku uwarz w wodzie; usiekaj/ usmaz w Oliwie abo maśle/ przebij przez Sito. Weźmij Karpia dobrego/ oczesz; porąb we dzwona/ ociągnij w oliwie/ albo w maśle. Włóż tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włóż na wierzch Spinak rozpuść
srebrną abo Cynową/ kładz na grząnki Szczupaka oćiągnionego; na wierzch Xieńie y wątrobki/ weźmiy pietruszkę ktora wrzała w Grzybach rozłoż powierzchu/ á tą polewką w ktorey Grzyby wrzáły zaley, y nakryi misą drugą warz; ágdy dowiera/ day z polewką ná stoł/ Stá Potraw Rybnych XLIII. Kárb z Spinakiem.
Weźmiy Makáronow Włoskich w wezły odwarz/ Weźmiy Spinaku vwarz w wodźie; vsiekay/ vsmaz w Oliwie abo máśle/ przebiy przez Sito. Weźmiy Kárpiá dobrego/ oczesz; porąb we dzwoná/ oćiągniy w oliwie/ albo w maśle. Włoż tego Karpiá ná misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony włoż ná wierzch Spinak rospuść
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Kondymentów do Pieczystego dziesięć, i Sekret pierwszy Kuchmistrzowski. Folio 13. II. ROZDZIAŁ. Podaje Sto sposobów gotowania Potraw Rybnych, Dziesięć Addytamentów, i Sekret wtóry Kuchmistrzowski. folio 45. III. Rozdział. Ma Sto sposobów gotowania Potraw Mlecznych, Pasztetów, Tortów, Ciast, Galaret, Kontuź, Blamasi, Arkasu, Makaronów, Mosztardy etc. etc. Dziesięć prytym Addytamentów, i Sekret trzeci Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snadniejszego znalezienia Rzeczy, i Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potrawy Agrest zabielany z potrawą, 26. Animelle z potrawą, 35.
Addytamentów dziesięć do Potraw Mięśnych, folio 37.
Condimentow do Pieczystego dźieśięć, y Sekret pierwszy Kuchmistrzowski. Folio 13. II. ROZDZIAŁ. Podáie Sto sposobow gotowánia Potraw Rybnych, Dźieśięć Additámentow, y Sekret wtory Kuchmistrzowski. folio 45. III. ROZDZIAL. Ma Sto sposobow gotowánia Potraw Mlecznych, Pásztetow, Tortow, Ciast, Gáláret, Kontuź, Blámási, Arkásu, Mákáronow, Mosztardy etc. etc. Dźieśięć prytym Additamentow, y Sekret trzeći Kuchmistrzowski. folio 71. REGESTR ALFABETYCZNY.
Dla snádnieyszego ználeźienia Rzeczy, y Potraw Mięsnych, Rybnych; Mlecznych.
A. Mięśne potráwy Agrest zábielány z potráwą, 26. Animelle z potráwą, 35.
Additámentow dźieśięć do Potraw Mięśnych, folio 37.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 97
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682