gdy rozumiesz że już gorąco/ zdejmi z różna/ chustę odwiń/ będziesz miał Szczukę smażoną warzoną i pieczoną. ADDyTAMENT. ADDyTAMENT, do Potraw Rybnych. I. Marynata z Czosnkiem.
JAkiegokolwiek Rodzaju masz Ryby/ Losoś/ pstrągi/ Szczupaki/ Czeczugi/ Jesiotry/ albo cuiuscunque generis Ryby być mogą/ tak gotować na Marynatę będziesz. Oczesane Ryby co większe Rysuj/ a co mniejsze całkiem/ sprawiwszy posol/ a smaż w czym chcesz potrząsnąwszy mąką/ a kiedy usmażysz/ włóż w naczynie jakie masz. Weźmij Czosnku niemało/ uwierć w donicy żeby był jako masło/ rozpuść Octem winnym tak żeby było gęsto jako Migdałowa polewka/ wlej oliwy
gdy rozumiesz że iuż gorąco/ zdeymi z rozná/ chustę odwiń/ będźiesz miał Szczukę smáżoną warzoną y pieczoną. ADDITAMENT. ADDITAMENT, do Potraw Rybnych. I. Márynátá z Czosnkiem.
IAkiegokolwiek Rodzáiu masz Ryby/ Losoś/ pstrągi/ Szczupaki/ Czeczugi/ Iesiotry/ albo cuiuscunque generis Ryby bydź mogą/ tak gotować na Marynatę będziesz. Oczesáne Ryby co większe Rysuy/ á co mnieysze całkiem/ spráwiwszy posol/ a smaż w czym chcesz potrząsnąwszy mąką/ á kiedy vsmażysz/ włoż w naczynie iákie masz. Weźmiy Czosnku niemało/ vwierć w donicy żeby był iáko másło/ rospuść Octem winnym tak żeby było gęsto iako Migdałowa polewka/ wley oliwy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 68
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. II. Drugi sposób Marynaty robienia.
Takimże sposobem Rybę odsmaż ułóż/ w Jaszczu/ albo jakim inszym naczyniu/ ochłodziwszy weźmij Wina Octu winnego Rozmarynu Rożenków obojga słodkości/ Limoniej w talerki/ Oliwek; Szafranu/ pieprzu/ Cynamonu; przywarz/ a ochłodziwszy zalej Rybę/ żeby zamokła. A jeżeli chcesz mieć szarą Marynatę/ zapraw to wszytko/ a Szafranu nie dawaj/ będzie dobrze. do Potraw Rybnych. III. Kaszanat albo Rosół Polski.
Rybę żywą jaką masz/ Lososia/ pstrągi/ Szczukę/ Karpie Jesiotra czeczugi/ et omne genus piscium, z łuszczką żywo zrysuj opłocz pięknie/ zlej Octem winnym/ wstaw w kotle Octu piwnego
. II. Drugi sposob Márynáty robienia.
Tákimże sposobem Rybę odsmaż vłoż/ w Iaszczu/ álbo iákim inszym naczyniu/ ochłodźiwszy weźmiy Winá Octu winnego Rozmárynu Rożenkow oboyga słodkośći/ Limoniey w talerki/ Oliwek; Szafránu/ pieprzu/ Cynámonu; przywarz/ á ochłodźiwszy záley Rybę/ żeby zámokłá. A ieżeli chcesz mieć szárą Márynatę/ zápraw to wszytko/ á Szafranu nie daway/ będźie dobrze. do Potraw Rybnych. III. Kaszanat álbo Rosoł Polski.
Rybę żywą iáką masz/ Losośiá/ pstrągi/ Szczukę/ Kárpie Ieśiotrá czeczugi/ et omne genus piscium, z łuszczką żywo zrysuy opłocz pięknie/ zley Octem winnym/ wstaw w kotle Octu piwnego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 68
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682