Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 18 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 .Że z placu przedzamkowego wszytka woda z częstych deszczów meat [meat:subst:sg:nom:m] swój na most zamkowy obraca, przez co i most InwŻółkGęb 1671
1 .Że z placu przedzamkowego wszytka woda z częstych desczów meat [meat:subst:sg:nom:m] swój na most zamkowy obraca, przez co i most InwŻółkGęb 1671
2 wejście zasypać i za tarasować należy, tylko maleńki zostawiwszy meat [meat:subst:sg:nom:m] , którymby proch zapalić dobrze było. Oblęzonych Miast ChmielAteny_I 1755
2 weyście zasypać y za tarasować należy, tylko malenki zostawiwszy meat [meat:subst:sg:nom:m] , ktorymby proch zapalić dobrze było. Oblęzonych Miast ChmielAteny_I 1755
3 wychodzi: o którym jest mniemanie, że przez podziemny meat [meat:subst:sg:nom:m] ze Zrzodła NILUSA wypada; czego jest probą, że ChmielAteny_I 1755
3 wychodzi: o ktorym iest mniemanie, że przez podziemny meat [meat:subst:sg:nom:m] ze Zrzodła NILUSA wypáda; czego iest probą, że ChmielAteny_I 1755
4 w kładał, że po między nie, jest wolny meat [meat:subst:sg:nom:m] ; w którym meacie czerw swój robią, ogrzewają siedzeniem ChmielAteny_III 1754
4 w kładał, że po między nie, iest wolny meat [meat:subst:sg:nom:m] ; w ktorym meacie czerw swoy robią, ogrzewaią siedzeniem ChmielAteny_III 1754
5 spiącemu, a do mózgu, dokąd subtelny jak włos meat [meat:subst:sg:nom:m] , niemoże wliść, a jakże świerszczek tam ChmielAteny_III 1754
5 spiącemu, á do mozgu, dokąd subtelny iak włos meat [meat:subst:sg:nom:m] , niemoże wliść, á iákże swierszczek tám ChmielAteny_III 1754
6 pendentem ciecze/ i rzeże barzo/ i porani więc meat [meat:subst:sg:nom:m] / i we wnątrz pendent; tedy ta woda dziwnie SykstCiepl 1617
6 pendentem ćiecże/ y rzeże barzo/ y poráni więc meat [meat:subst:sg:nom:m] / y we wnątrz pendent; tedy ta wodá dźiwnie SykstCiepl 1617
7 nie uważając szkody, nieostrożnie prowadzi. Kiedy już raz meat [meat:subst:sg:nom:m] otworzony widzi do brania soli (jako to pod Szypowem InsGór_1 między 1615 a 1650
7 nie uważając szkody, nieostrożnie prowadzi. Kiedy już raz meat [meat:subst:sg:nom:m] otworzony widzi do brania soli (jako to pod Szypowem InsGór_1 między 1615 a 1650
8 i eksulceracjej, ale też AEsophagus, (top jest Meat [meat:subst:sg:nom:m] , którym połykamy jedzenie i picie) w którym często CompMed 1719
8 y exulcerácyey, ále też AEsophagus, (top iest Meat [meat:subst:sg:nom:m] , ktorym połykamy iedzenie y pićie) w ktorym często CompMed 1719
9 dały. Potym gdy każdy dym ma osobny i przedzielony meat [meat:subst:sg:nom:m] gdy uwierzchu roszerzy się gdy nakoniec prosto idzie NaukaBud 1659
9 dáły. Potym gdy káżdy dym ma osobny y przedźielony meat [meat:subst:sg:nom:m] gdy vwierzchu roszerzy się gdykoniec prosto idźie NaukaBud 1659
10 nad świecą mocno przygrzac, aby samo szkło roztopione górny meat [meat:subst:sg:nom:m] rurki zalało i zalakowało. Ta szklana rurka w końcu BystrzInfElem 1743
10 nad swiecą mocno przygrzac, áby samo szkło roztopione gorny meat [meat:subst:sg:nom:m] rurki zalało y zalákowáło. Ta szklana rurka w końcu BystrzInfElem 1743